
Fermentáljunk együtt ünnepi hangulatban! Lepd meg szeretteidet (vagy akár saját magadat) házi készítésű fermentummal!
Karácsonyig szépen “beérnek” majd az üveglakók, így az ajándékozott akár egyből élvezheti majd a finom ízeket!
A workshop végére nem csak fermentált gasztroajándékokkal, de egy csodálatosan értékes tudással is gazdagabb leszel, ami után egyedül is magabiztosan nekiállhatsz BÁRMILYEN zöldséget fermentálni!😍
A workshop online zajlik majd, így bárhonnan tudsz csatlakozni!🤗

💚Mire számíthatsz?
Barátságos, családias légkörben és karácsonyi hangulatban, egyszerű alapanyagokból szuperegészséges és dekoratív fermentumokat készítünk együtt, ami tökéletes ajándék lehet gasztro-kedvelő szeretteidnek – vagy akár saját magadnak is.😉
Teljesen kezdőként, de lelkes újrakezdőként is jöhetsz!
💚Elméleti alapok & gyakorlat
Megtanítalak a fermentálás elméletére – nem túl tudományosan, csak annyira, hogy megértsd, mi történik a befőttes üvegekben, és később elég bátor légy ahhoz, hogy bármilyen elképzelt alapanyaggal kísérletezz.
Az elméleti alapok elsajátítása után pedig egyből gyakorlatba ültetjük a megszerzett tudást és csodás, immunerősítő gasztrokülönlegességeket fogunk készíteni:
💚Mik lesznek ezek pontosan?
- Naranccsal fermentált lilakáposzta
- Gyömbéres-fokhagymás sárgarépa szalagok
- “A világ legjobb savanyú (lila)hagymája”
A receptek csupán iránymutatások, személyes ízlés alapján nyugodtan módosíthatóak lesznek majd. 😉
💚MIÉRT FERMENTÁLJUNK?
Mikroorganizmusokkal élünk szimbiózisban.
Fun fact: Több icipici mikroorganizmus él bennünk / velünk, mint ahány sejtből felépül az egész testünk.🤯
A fermentált ételek jófej bacikat, ún. probiotikumokat tartalmaznak, akik hihetetlenül sok élettani folyamatunkban részt vesznek:
- támogatják az emésztésünket
- erősítik az immunrendszerünket
- egyensúlyban tartják a vércukorszintet
- de még a hangulatunkat is befolyásolják!
Szinte lehetetlen volna felsorolni az összes pozitív hatást, röviden szólva: az egyik legjobb dolog, amit az egészségedért tehetsz, ha megtanulod a fermentálás fortélyait!

💚Ki segít neked a tanulásban, azaz ki vagyok én? 🙂

Ha ezt a blogot olvasod, elképzelhető, hogy már ismersz, de ha még esetleg nem, gyorsan bemutatkozom. 🙂
Réka vagyok, holisztikus egészségmentor, ételfotós és gasztroblogger. Nagyjából 6 éve szippantott be a fermentálás csodálatos világa, azóta is függő vagyok.💚
Több, mint 1000 befőttes üvegnyi fermentummal a hátam mögött megtanultam a téma csínját-bínját, a legtöbb kísérlet csodásan sikerült, de volt néhány olyan is, ami kevésbé…
Utóbbi kapcsán el tudom tehát mondani azt is, mi az, ami balul sülhet el, és hogyan hárítsuk el/előzzük meg a bajokat. 🙂
💚Mások mondták a fermentálós workshopról… 🙂




💚FONTOS RÉSZLETEK!
Mivel a workshop az otthonod kényelméből zajlik majd, van pár eszköz, illetve alapanyag, amit szükséges lesz beszerezni a közös alkotásunkhoz, azonban szinte biztos vagyok benne, hogy sok minden már eleve megtalálható a konyhádban. 😉
💚SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK:
- 3 db 720 ml-es befőttes üveg
- 3 db (ép, nem sérült!) befőttes üveg kupak
- (Fa) vágódeszka
- 1 db nagyobb konyhai kés
- 1 db kisebb konyhai kés
- 1 db evőkanál
- 1 db teáskanál
- 1 db zöldséghámozó
- 1 db nagyobb tál
- 1 db konyhai mérleg
- 1 db min. fél literes kancsó/kiöntő (helyettesíthető befőttes üveggel/pohárral is)
💚SZÜKSÉGES ALAPANYAGOK:
- 1 kg lilakáposzta
- 1 db narancs
- 300 g sárgarépa (lehetőség szerint nagyobb méretű, egyenes darabok)
- kb. 50 g parajdi, Himalája vagy tengeri só (fontos, hogy a só ne legyen jódozott!)
- 1 kis darabka (kb. 2 cm) friss gyömbér
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 300 g lilahagyma
- 2 db babérlevél
- 1 tk. mustármag
- 1 tk. koriandermag
- 1-2 ág friss rozmaring (opcionális)
💚Időpont, helyszín és ár:
Időpont: 2025.12.07. (vasárnap) – 14:00 – 17:00
Helyszín: ONLINE, az otthonod kényelméből 🙂 a Whereby nevű oldalon keresztül (ez egy böngészőben futó videóbeszélgetős platform, csak a visszaigazoló emailben megküldött csatlakozási linkre kell majd kattintani, nem szükséges telepíteni külön semmit! :))
A workshop ára: 8.990 Ft/fő
💚BÓNUSZ:
Ajándék #1: A fermentálás alapjai jegyzet
A workshopot követően küldök majd Neked egy jegyzetet, amiben minden (elméleti és gyakorlati) információ megtalálható lesz, ami a workshopon elhangzik. Így nem kell menet közben a jegyzeteléssel bajlódnod.
A gyakran felmerülő kérdésektől a hibaelhárításig minden benne lesz. 😉
Ajándék #2: Fermentált receptek e-book (nem csak karácsonyra)
Természetesen az a legizgibb, amikor saját magad számára felfedezed, hogy egy-egy zöldség+fűszer kombináció mennyire fantasztikus együtt fermentálva.
Ezzel a könyvecskével azonban szeretném megadni Neked a kezdő löketet a fermentálós kísérleteidhez: az egyszerűtől az egészen ínyenc különlegességekig találsz majd benne receptinspirációt.
💚Szeretettel várlak!
Bár az online workshopok picit más hangulatúak, mint egy személyes műhelymunka, mindent meg fogok tenni, hogy csodás karácsonyi hangulatot varázsoljak erre a néhány órára, valamint hogy a lehető leghatékonyabb módon adjam át Neked a tudást.
Közösségformáló, edukatív szemlélettel terveztem meg ezt a workshopot, bízom benne, hogy sokat tudsz majd tanulni és inspirálódni az elhangzottakból.
Nem titok: én már novemberben elkezdem az ünnepi hangolódást.
Így a már díszbe öltöztetett otthonunkba invitállak (virtuálisan) egy igazán hangulatos, közös karácsonyi fermentálásra.🎄❤️
Szeretettel várlak!✨
💚Gyakran felmerülő kérdések
Mit kell beszereznem a workshopra?
Mivel a workshop az otthonod kényelméből zajlik majd, van pár eszköz, illetve alapanyag, amit szükséges lesz beszerezni a közös alkotásunkhoz, azonban szinte biztos vagyok benne, hogy sok minden már eleve megtalálható a konyhádban. 😉
SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK:
- 3 db 720 ml-es befőttes üveg
- 3 db (ép, nem sérült!) befőttes üveg kupak
- (Fa) vágódeszka
- 1 db nagyobb konyhai kés
- 1 db kisebb konyhai kés
- 1 db evőkanál/teáskanál
- 1 db zöldséghámozó
- 1 db nagyobb tál
- 1 db konyhai mérleg
- 1 db min. fél literes kancsó/kiöntő (helyettesíthető befőttes üveggel/pohárral is)
SZÜKSÉGES ALAPANYAGOK:
- 1 kg lilakáposzta
- 1 db narancs
- 300 g sárgarépa (lehetőség szerint nagyobb méretű, egyenes darabok)
- kb. 50 g parajdi, Himalája vagy tengeri só (fontos, hogy a só ne legyen jódozott!)
- 1 kis darabka (kb. 2 cm) friss gyömbér
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 300 g lilahagyma
- 2 db babérlevél
- 1 tk. mustármag
- 1 tk. koriandermag
- 1-2 ág friss rozmaring (opcionális)
Milyen előképzettségre van szükség?
Abszolút semmilyenre. 🙂 Az alapoktól kezdjük, akkor is jöhetsz, ha teljesen kezdő fermentáló vagy, de akkor is ha már próbáltál fermentálni valamit, és mélyítenéd a tudásod.
Vagy egyszerűen alkotnál egy jót karácsonyi hangulatban, aminek eredményeképp ráadásul már 3 kézzel készített ajándékkal is gazdagabb leszel.
Készül felvétel a workshopról?
Az exkluzivitás megőrzése érdekében, illetve jogi okokból a workshop nem lesz visszanézhető, ezért érdemes úgy alakítani, hogy biztosan részt tudj venni élőben.
A workshop árának befizetése után az alkalom nem lemondható, de foglalásodat átruházhatod egy általad választott személyre.
Természetesen a workshop anyagát és a fentebb említett bónusz ajándékokat akkor is megkapod, ha valamilyen okból mégsem tudsz résztvenni, de már befizetted az alkalmat.
Ugyanitt szeretném jelezni, hogy a workshopról videó- és vagy audio-felvétel nem készíthető.
Csatlakozhatunk ketten/többen egy eszközről?
A workshop ára egy főre vonatkozik. Ha többen szeretnétek ugyanarról az eszközről bejelentkezni, kérlek, jelezd nekem üzenetben, 2 vagy több fő esetén egyedi kedvezményt biztosítok a résztvevőknek, amennyiben egy eszközről csatlakoztok.
Hozhatok más alapanyagot is a workshopra?
Persze, egészen nyugodtan! A fent megadott 3 recept csak egy iránymutatás, kifejezetten azért válogattam őket így össze, hogy több technikát be tudjak mutatni rajtuk, de ha ezeken felül van egy éppen szezonális kedvenc alapanyagod, vagy valamire nagyon kíváncsi vagy, hogy milyen fermentálva, hozd el a workshopra és segítek Neked az elkészítésében. 🙂
Nagy gond, ha valamit nem tudok beszerezni?
A fentebb vázolt tematika csak egy iránymutatás, az alapanyagokat tudatosan úgy válogattam össze, hogy a workshop alatt több fermentálási technikát is be tudjak mutatni velük, de ha valamit nem szeretsz/nem tudsz hozzájutni, azt is megoldjuk. 🙂
Ha valamelyik alapanyagot nem tudod beszerezni, vagy esetleg nem kedveled, nyugodtan írj nekem üzenetet, és javaslatot teszek valamilyen alternatívára, illetve segítek a beszerzési forrás felkutatásában. 😉