IMMUNERŐSÍTÉS A FERMENTÁLÁS EREJÉVEL

ONLINE WORKSHOP

Tanuld meg velem a házi erjesztés alapjait és kerüld el a betegségeket immunerősítő fermentált finomságokkal!

Ételed legyen orvosságod: egyszerű alapanyagokból szuperegészséges savanyúságokat, illetve mézben erjesztett fokhagymát(!) is fogunk együtt készíteni.

A workshop végére nem csak a házi patikád bővül, de egy csodálatosan értékes tudással is gazdagabb leszel, amivel később egyedül is magabiztosan nekiállhatsz BÁRMILYEN alapanyagot fermentálni!😍

Az esemény online zajlik majd, így bárhonnan tudsz csatlakozni!🤗


💚MIRE SZÁMÍTHATSZ?

Barátságos, családias légkörben, szezonális alapanyagokból készítünk együtt szuperegészséges és szépséges fermentumokat, a közös munka alatt természetesen lehetőséged lesz kérdezni.

Teljesen kezdőként, de lelkes újrakezdőként is jöhetsz!

A táplálkozáson túlmutatóan is igyekszem tippeket megosztani egy robosztus immunrendszer felépítéséhez!

💚ELMÉLETI ALAPOK & GYAKORLAT

Megtanítalak a fermentálás elméletére – nem túl tudományosan, csak annyira, hogy megértsd, mi történik a befőttes üvegekben, és később elég bátor légy ahhoz, hogy bármilyen elképzelt alapanyaggal kísérletezz.

Az elméleti alapok elsajátítása után egyből gyakorlatba ültetjük a megszerzett tudást és csodás, immunerősítő gasztrokülönlegességeket fogunk készíteni.

💚MIK LESZNEK EZEK PONTOSAN?

  1. Kurkumás savanyú káposzta
  2. Fermentált lilahagyma
  3. Mézben fermentált fokhagyma

A receptek csupán iránymutatások, személyes ízlés alapján nyugodtan módosíthatóak lesznek majd. 😉

💚MIÉRT FERMENTÁLJUNK?

Mikroorganizmusokkal élünk szimbiózisban.

Fun fact: Több icipici mikroorganizmus él bennünk / velünk, mint ahány sejtből felépül az egész testünk.🤯

A fermentált ételek jófej bacikat, ún. probiotikumokat tartalmaznak, akik hihetetlenül sok élettani folyamatunkban részt vesznek.

Az immunrendszerünk erősítésén túl:

  • támogatják az emésztésünket
  • egyensúlyban tartják a vércukorszintet
  • de még a hangulatunkat is befolyásolják!

Szinte lehetetlen volna felsorolni az összes pozitív hatást, röviden szólva: az egyik legjobb dolog, amit az egészségedért tehetsz, ha megtanulod a fermentálás fortélyait!

💚Ki segít neked a tanulásban, azaz ki vagyok én? 🙂

Ha ezt a blogot olvasod, elképzelhető, hogy már ismersz, de ha még esetleg nem, gyorsan bemutatkozom. 🙂

Réka vagyok, holisztikus egészségmentor, ételfotós és gasztroblogger. Nagyjából 6 éve szippantott be a fermentálás csodálatos világa, azóta is függő vagyok.💚

Több, mint 1000 befőttes üvegnyi fermentummal a hátam mögött megtanultam a téma csínját-bínját, a legtöbb kísérlet csodásan sikerült, de volt néhány olyan is, ami kevésbé…

Utóbbi kapcsán el tudom tehát mondani azt is, mi az, ami balul sülhet el, és hogyan hárítsuk el/előzzük meg a bajokat. 🙂

💚Mások mondták a fermentálós workshopról… 🙂

💚FONTOS RÉSZLETEK!

Mivel a workshop az otthonod kényelméből zajlik majd, van pár eszköz, illetve alapanyag, amit szükséges lesz beszerezni a közös alkotásunkhoz, azonban szinte biztos vagyok benne, hogy sok minden már eleve megtalálható a konyhádban. 😉

💚SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK:

  • 2 db 720 ml-es befőttes üveg (savanyúságokhoz)
  • 1 db 200 ml-es (lehetőleg csavaros) befőttes üveg (mézben fermentált fokhagymához)
  • 3 db a fenti üvegekhez tartozó (ép, nem sérült!) befőttes üveg kupak
  • (Fa) vágódeszka
  • 1 db nagyobb konyhai kés
  • 1 db kisebb konyhai kés
  • 1 db evőkanál
  • 1 db teáskanál
  • 1 db nagyobb tál
  • 1 db konyhai mérleg
  • 1 db min. fél literes kancsó/kiöntő (helyettesíthető befőttes üveggel/pohárral is)
  • 1 pár gumikesztyű (opcionális – ha nem szeretnénk, hogy a kurkuma sárga pigmentjei megszínezzék a kezünket)

💚SZÜKSÉGES ALAPANYAGOK:

  • 1 kg fejeskáposzta
  • 300 g lilahagyma
  • 3 egész fej fokhagyma (kb. 120 g)
  • kb. 40 g parajdi, Himalája vagy tengeri só (fontos, hogy a só ne legyen jódozott!)
  • 200 ml nyers(!) méz*
  • 1 tk. őrölt kurkuma
  • 1/4 tk. őrölt feketebors
  • 2 db babérlevél (opcionális)
  • 1 tk. mustármag (opcionális)
  • 1 tk. koriandermag (opcionális)

*nyers méz: fontos, hogy ehhez a projekthez a mézünk ne legyen pasztörizált! A hőkezelt méz ugyanis már nem tud megerjedni.

Nyers mézet legkönnyebben termelőtől tudunk beszerezni, akitől közvetlenül meg tudjuk kérdezni, érte-e hőkezelés a terméket: keresd az ügyben a termelői piacokat! 😉

Ha esetleg csak boltból tudod beszerezni a mézet, mindenképp érdemes elolvasni a csomagolást: a pasztörizálást minden esetben kötelező feltüntetni rajta, ha nem látsz ilyet, akkor nagy valószínűséggel nyers mézről van szó. 🙂


💚Időpont, helyszín és ár:

Időpont: 2026.01.17. (szombat) – 14:00 – 17:00

Helyszín: ONLINE, az otthonod kényelméből 🙂 a Whereby nevű oldalon keresztül (ez egy böngészőben futó videóbeszélgetős platform, csak a visszaigazoló emailben megküldött csatlakozási linkre kell majd kattintani, nem szükséges telepíteni külön semmit! :))

A workshop ára: 8.990 Ft/fő


💚BÓNUSZ:

Ajándék #1: A fermentálás alapjai jegyzet

A workshopot követően küldök majd Neked egy jegyzetet, amiben minden (elméleti és gyakorlati) információ megtalálható lesz, ami a workshopon elhangzik. Így nem kell menet közben a jegyzeteléssel bajlódnod.

A gyakran felmerülő kérdésektől a hibaelhárításig minden benne lesz. 😉

Ajándék #2: Fermentált receptek e-book

Természetesen az a legizgibb, amikor saját magad számára felfedezed, hogy egy-egy zöldség+fűszer kombináció mennyire fantasztikus együtt fermentálva.

Ezzel a könyvecskével azonban szeretném megadni Neked a kezdő löketet a fermentálós kísérleteidhez: az egyszerűtől az egészen ínyenc különlegességekig találsz majd benne receptinspirációt.


💚Szeretettel várlak!

Bár az online workshopok picit más hangulatúak, mint egy személyes műhelymunka, mindent meg fogok tenni, hogy támogató, baráti légkört teremtsek erre a néhány órára, valamint hogy a lehető leghatékonyabb módon adjam át Neked a tudást.

Közösségformáló, edukatív szemlélettel terveztem meg ezt a workshopot, bízom benne, hogy sokat tudsz majd tanulni és inspirálódni az elhangzottakból.

Szeretettel invitállak az otthonunkba (virtuálisan): töltsük fel együtt a házi apotékáinkat a hideg hónapokra! :)🍁❤️


💚Gyakran ismételt kérdések

Mit kell beszereznem a workshopra?

Mivel a workshop az otthonod kényelméből zajlik majd, van pár eszköz, illetve alapanyag, amit szükséges lesz beszerezni a közös alkotásunkhoz, azonban szinte biztos vagyok benne, hogy sok minden már eleve megtalálható a konyhádban. 😉

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK:

  • 2 db 720 ml-es befőttes üveg (savanyúságokhoz)
  • 1 db 200 ml-es (lehetőleg csavaros) befőttes üveg (mézben fermentált fokhagymához)
  • 3 db a fenti üvegekhez tartozó (ép, nem sérült!) befőttes üveg kupak
  • (Fa) vágódeszka
  • 1 db nagyobb konyhai kés
  • 1 db kisebb konyhai kés
  • 1 db evőkanál
  • 1 db teáskanál
  • 1 db zöldséghámozó
  • 1 db nagyobb tál
  • 1 db konyhai mérleg
  • 1 db min. fél literes kancsó/kiöntő (helyettesíthető befőttes üveggel/pohárral is)
  • 1 pár gumikesztyű (opcionális – ha nem szeretnénk, hogy a kurkuma sárga pigmentjei megszínezzék a kezünket)

SZÜKSÉGES ALAPANYAGOK:

  • 1 kg fejeskáposzta
  • 300 g lilahagyma
  • 3 egész fej fokhagyma (kb. 120 g)
  • kb. 40 g parajdi, Himalája vagy tengeri só (fontos, hogy a só ne legyen jódozott!)
  • 200 ml nyers(!) méz
  • 1 tk. őrölt kurkuma
  • 1/4 tk. őrölt feketebors
  • 2 db babérlevél (opcionális)
  • 1 tk. mustármag (opcionális)
  • 1 tk. koriandermag (opcionális)
Milyen előképzettségre van szükség?

Abszolút semmilyenre. 🙂 Az alapoktól kezdjük, akkor is jöhetsz, ha teljesen kezdő fermentáló vagy, de akkor is ha már próbáltál fermentálni valamit, és mélyítenéd a tudásod.

Vagy egyszerűen alkotnál egy jót, aminek eredményeképp 3 szuperegészséges fermentummal is gazdagabb leszel.

Készül felvétel a workshopról?

Az exkluzivitás megőrzése érdekében, illetve jogi okokból a workshop nem lesz visszanézhető, ezért érdemes úgy alakítani, hogy biztosan részt tudj venni élőben.

A workshop árának befizetése után az alkalom nem lemondható, de foglalásodat átruházhatod egy általad választott személyre.

Természetesen a workshop anyagát és a fentebb említett bónusz ajándékokat akkor is megkapod, ha valamilyen okból mégsem tudsz résztvenni, de már befizetted az alkalmat.

Ugyanitt szeretném jelezni, hogy a workshopról videó- és vagy audio-felvétel nem készíthető.

Csatlakozhatunk ketten/többen egy eszközről?

A workshop ára egy főre vonatkozik. Ha többen szeretnétek ugyanarról az eszközről bejelentkezni, kérlek, jelezd nekem üzenetben, 2 vagy több fő esetén egyedi kedvezményt biztosítok a résztvevőknek, amennyiben egy eszközről csatlakoztok.

Hozhatok más alapanyagot is a workshopra?

Persze, egészen nyugodtan! A fent megadott 3 recept csak egy iránymutatás, kifejezetten azért válogattam őket így össze, hogy több technikát be tudjak mutatni rajtuk, de ha ezeken felül van egy éppen szezonális kedvenc alapanyagod, vagy valamire nagyon kíváncsi vagy, hogy milyen fermentálva, hozd el a workshopra és segítek Neked az elkészítésében. 🙂

Nagy gond, ha valamit nem tudok beszerezni?

A fentebb vázolt tematika csak egy iránymutatás, az alapanyagokat tudatosan úgy válogattam össze, hogy a workshop alatt több fermentálási technikát is be tudjak mutatni velük, de ha valamit nem szeretsz/nem tudsz hozzájutni, azt is megoldjuk. 🙂

Ha valamelyik alapanyagot nem tudod beszerezni, vagy esetleg nem kedveled, nyugodtan írj nekem üzenetet, és javaslatot teszek valamilyen alternatívára, illetve segítek a beszerzési forrás felkutatásában. 😉