
Előkészület: 10 perc
Főzési idő: 45 perc
Összesen: 55 perc
hozzávalók (4 étkezéshez):
- 1 ek. mangalica zsír/tisztított vaj/kókuszzsír
- 1 db vöröshagyma, megpucolva és nagyobb darabokra felkockázva
- 3 közepes sárgarépa, megpucolva és nagyobb darabokra felkockázva
- 700 g paradicsomszósz
- zöldfűszer-csokor (=bouquet garni) – opcionális: tetszőleges friss zöldfűszereket fehér cérnával összekötözve a levesbe dobjuk ízesítés gyanánt 🙂
- 1 liter csontleves alaplé (esetleg víz)
- ~1 ek. só (ízlés szerint)
- egy kevés frissen reszelt szerecsendió
- 1/2 csésze (nyers) basmati rizs (áztatva)
elkészítés:
- Egy fazékban felhevítjük a választott zsiradékot, majd rádobjuk a felkockázott répát és hagymát. Pár perc után picit sózzuk, hogy a hagyma levet eresszen.
- Időről időre kavargatva fedő alatt lepároljuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt és a csontleves alaplevet (vagy vizet).
- Beledobjuk a zöldfűszer csokrot is, és forráspontig főzzük.
- Ízlés szerint sózzuk, majd belereszeljük a szerecsendiót.
- Kivesszük a zöldfűszer csokrot, majd egy botmixer segítségével simára turmixoljuk a levest.
- Végül beletesszük a rizst, majd további 15 percig főzzük, hogy a rizs is megpuhuljon.
- Aprított friss zöldfűszerrel és a húsgombócokkal tálaljuk.
TIPP: Ez a leves remekül fagyasztható, így akár dupla mennyiséget is készíthetsz belőle egyszerre. A felét pedig műanyag dobozokban fagyaszd le. 🙂
