Citromos-kókuszos kocka pitypangvirággal

UGRÁS A RECEPTHEZ⬇

Nagyoooon szeretjük ezt a sütit!

A citromos-kókuszos kocka már a receptes könyvecskénkben lapul egy ideje, most adtam neki egy tavaszi csavart a pitypangokkal.💛

Ez a sütemény:

  • gluténmentes
  • tejmentes
  • és hozzáadott cukormentes is egyben.

Szinte nincs is már olyan “gyomnövény” a kertünkben, amire gazként tekintenék: csalánból tea, tyúkhúrból pesto készül, de porcsint például fermentáltam is már.

A pitypang pedig nekem kifejezetten a kedvenceim közé tartozik. 🙂

Tudom, sokan nagyon nem szeretik, szidják, irtják, gyomirtóval fújják le… nálunk azonban tárt karokkal üdvözölve van a kertben. 🙂

Egyrészt a méhecskék és beporzók imádják!

Másrészt, amióta megtudtam, hogy ehető, szeretek receptekben kísérletezni vele, és támogatni vele az egészségünket, a pitypang ugyanis igazi vitaminbomba.

Nem utolsó sorban szerintem egy szép virág, a citrommal pedig különösen jól harmonizál. 🙂

A teljes pitypang növény ehető, még a gyökere is! Utóbbiból általában teát szoktak készíteni.

Süteményekhez leginkább csak a virágszirmokat érdemes felhasználni, mivel a zöld rész kissé kesernyés lehet. (Ez mondjuk egy jó jele annak, hogy segíti az epe termelődést. 😉 )

A sárga szirmoknak viszont van egy kifejezetten üde, édeskés árnyalat az ízükben.

A zöld részek eltávolítása kicsit “pepecselősnek” tűnhet, de a recepthez nincs szükség túl nagy mennyiségre, csak a krémrétegbe keverjük bele, ami akár teljesen el is hagyható.

Ízben nem dominál egyáltalán, tehát inkább csak az egészségügyi hatásai és dekoratív jellege miatt kerül a sütibe. 🙂

A virágszüretet érdemes közvetlenül a sütemény készítés előttre időzíteni, mert viszonylag hamar hervad, és “összecsukódik”.

Még több citromos recept a blogon:

Szeretettel,

signature with background removed

citromos-kókuszos kocka pitypangvirággal

hozzávalók (24 kisebb kockához):

Kókuszos réteghez:

  • 75 g kókuszolaj
  • 3 ek. méz vagy juharszirup
  • 100 g mandulaliszt
  • 200 g kókuszreszelék
  • 2 tojásfehérje
  • egy csipet só

Citromos krémhez:

  • 5 tojás + 2 tojássárgája
  • 120 ml citromlé
  • 9 ek. méz vagy juharszirup
  • 50 g mandulaliszt
  • kb. 25 db pitypangvirág, szár nélkül, frissen szüretelve, zöld részektől megtisztítva

elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
  2. Egy lábasban megolvasztjuk a kókuszolajat, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a mézet, és hozzáadjuk a kókuszos réteg összes többi hozzávalóját is.
  3. Egy kézzel formázható, viszonylag ragacsos keveréket kapunk, amit egy kb. 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsi aljába nyomkodunk. 10-12 percig elősütjük.
  4. Ez idő alatt előkészítjük a krémet: a tojásokat és a 2 db maradék tojássárgáját egy (elektromos) habverővel felverjük, majd hozzáadjuk a krém többi hozzávalóját is.
  5. A citromos-pitypangos keveréket az elősütött kókuszos rétegre öntjük, és további 17-19 percig sütjük, amíg a közepe is megszilárdult.
  6. A szeleteléssel várjuk legalább 15 percet.
  7. Tálaláskor megszórhatjuk pitypang virágszirmokkal és porcukor helyett kókuszliszttel. 😉

Citromos-kókuszos kocka pitypangvirággal” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Pácolt “kaszinótojás” ehető virágokkal

  2. Visszajelzés: Húsvéti tojástulipánok

Hozzászólás