Görögdinnye gazpacho

UGRÁS A RECEPTHEZ

A fermentált uborkaleveshez hasonló, végtelenül egyszerű, alapanyagot a turmixba dobós, nyári leves.

Elkészítése során a legnagyobb energia-befektetés a görögdinnye magtalanítása, de ez szerintem túlélhető. 🙂

A leves teljesen főzésmentes, tökéletes a forró nyári napokra, a nyers alapanyagokban ráadásul ezáltal több vitamin és ásványi anyag is megmarad.

Mi az a gazpacho?

A gazpacho a spanyolok hideg paradicsomlevese, amit rendkívül egyszerű elkészíteni: csak az alapanyagokra és egy turmixgépre lesz szükség hozzá.

Én szeretem, hogy ebben a receptben a görögdinnye dominál, ezáltal a leves egy picit édeskés, de nyugodtan lehet növelni a paradicsomok arányát a hagyományosabb gazpacho ízvilágért.

Érdemes a levest néhány órára hűtőbe tenni, hogy az ízek igazán összeérjenek. Így lesz igazán finom a leves!

Szerencsére idén bőven tudunk paradicsomot szüretelni a kertből, így hát igyekszem sok új receptet kipróbálni, tesztelni: ez a gazpacho lett az egyik új kedvencünk. 😛

Nyári életérzés

Tálalás

Feltétként kínálhatunk hozzá:

  • morzsolt fetasajtot
  • pirított kenyérkockát
  • a leves hozzávalóit nyersen összeaprítva némi textúráért (paradicsom, paprika, uborka, görögdinnye)
  • friss zöldfűszereket, például bazsalikomot, oregánót vagy mentát
  • +meglocsolhatjuk némi olívaolajjal

Nekünk nagyon ízlett ez a leves, remélem, Ti is kipróbáljátok!

Vendégvárónak sem utolsó.😉

Szeretettel,

signature with background removed

Még több leves recept itt:


Görögdinnye gazpacho

Előkészület: 10 perc

Főzési idő: 0 perc

Összesen: 2-3 óra + 10 perc

hozzávalók (2 adaghoz):

  • 400 g görögdinnye, kimagozva
  • 290 g paradicsom, nagyobb darabokra vágva
  • 45 g kígyóuborka
  • 50 g (kaliforniai) paprika vagy kápia paprika
  • 1 gerezd fokhagyma, megpucolva
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • kb. 5 levélke friss bazsalikom
  • 1 tk. parajdi só
  • frissen őrölt feketebors

elkészítés:

  1. A hozzávalókat a turmixgépbe tesszük és egyneművé turmixoljuk a levest. Érdemes először a görögdinnyét a turmixba tenni, így a kés könnyebben bele tud kapni.
  2. Az elkészült levest néhány órára hűtőbe tesszük, és hidegen tálaljuk a választott feltétekkel.

Görögdinnye gazpacho” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Minek van szezonja, és miért (július)

Hozzászólás