A fermentált uborkaleveshez hasonló, végtelenül egyszerű, alapanyagot a turmixba dobós, nyári leves.
Elkészítése során a legnagyobb energia-befektetés a görögdinnye magtalanítása, de ez szerintem túlélhető. 🙂
A leves teljesen főzésmentes, tökéletes a forró nyári napokra, a nyers alapanyagokban ráadásul ezáltal több vitamin és ásványi anyag is megmarad.


Mi az a gazpacho?
A gazpacho a spanyolok hideg paradicsomlevese, amit rendkívül egyszerű elkészíteni: csak az alapanyagokra és egy turmixgépre lesz szükség hozzá.
Én szeretem, hogy ebben a receptben a görögdinnye dominál, ezáltal a leves egy picit édeskés, de nyugodtan lehet növelni a paradicsomok arányát a hagyományosabb gazpacho ízvilágért.
Érdemes a levest néhány órára hűtőbe tenni, hogy az ízek igazán összeérjenek. Így lesz igazán finom a leves!
Szerencsére idén bőven tudunk paradicsomot szüretelni a kertből, így hát igyekszem sok új receptet kipróbálni, tesztelni: ez a gazpacho lett az egyik új kedvencünk. 😛

Tálalás
Feltétként kínálhatunk hozzá:
- morzsolt fetasajtot
- pirított kenyérkockát
- a leves hozzávalóit nyersen összeaprítva némi textúráért (paradicsom, paprika, uborka, görögdinnye)
- friss zöldfűszereket, például bazsalikomot, oregánót vagy mentát
- +meglocsolhatjuk némi olívaolajjal
Nekünk nagyon ízlett ez a leves, remélem, Ti is kipróbáljátok!
Vendégvárónak sem utolsó.😉
Szeretettel,


Még több leves recept itt:
Görögdinnye gazpacho

Előkészület: 10 perc
Főzési idő: 0 perc
Összesen: 2-3 óra + 10 perc
hozzávalók (2 adaghoz):
- 400 g görögdinnye, kimagozva
- 290 g paradicsom, nagyobb darabokra vágva
- 45 g kígyóuborka
- 50 g (kaliforniai) paprika vagy kápia paprika
- 1 gerezd fokhagyma, megpucolva
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
- kb. 5 levélke friss bazsalikom
- 1 tk. parajdi só
- frissen őrölt feketebors
elkészítés:
- A hozzávalókat a turmixgépbe tesszük és egyneművé turmixoljuk a levest. Érdemes először a görögdinnyét a turmixba tenni, így a kés könnyebben bele tud kapni.
- Az elkészült levest néhány órára hűtőbe tesszük, és hidegen tálaljuk a választott feltétekkel.
Visszajelzés: Minek van szezonja, és miért (július)