Kedvenc hosszan fermentált, kovászos, alakorlisztes palacsintám – #slowfood.

Ezt és ehhez hasonló palacsinta tornyokat általában Férjnek szoktam készíteni, ráérősebb hétvégi napokon, és bár én alapvetően még mindig gluténmentesen étkezem, a kovászolt, bio alakorliszttel készült finomságokkal *néééééha* egy-két falat erejéig szoktam kivételt tenni.

Az engedékenységemnek több oka is van:

1. A hosszú fermentálás a kovásszal lebontja a gabonákban található antitápanyagokat, ráadásul képes előemészteni (=részben lebontani) nekünk a glutént is. Nem mellesleg csodás umami ízt kölcsönöz a palacsintáknak.😋
2. Az olyan ősi gabonafélék, mint amilyen az alakor is, sokkal kevésbé terhelik meg az emésztőrendszert, hiszen nincsenek túlnemesítve/hibridizálva, ezen kívül az alakor a problémásabb alfa-gliadin proteint nem tartalmazza.
3. Az alakor alapvetően egy igénytelen búzafajta, így nincs szükség permetezésre, tehát viszonylag könnyű bio terméket előállítani belőle. Ez a gabonáknál különösen fontos, ahol sajnos bevett gyakorlat a glifozát permetszer használata, aminek borzasztóan káros egészégügyi hatásai vannak…
4. Az ősi gabonafélék tápanyagtartalma is sokkal magasabb, azonban fontos ezeknek a tápanyagoknak a bioaktívvá tétele, vagyis hogy ezek a tápanyagok fel is szívódjanak (=antinutriensek lebontása), többek között például a kovászolással.

Persze más kérdés, ha valakinél már kialakult az érzékenység vagy emésztési panaszok állnak fenn, esetleg regeneráló étrendet követünk. Ilyen esetekben valóban szükséges lehet kiiktatni a glutént.

Ha fogyasztunk gluténtartalmú gabonákat, nagyon fontos a mértékletesség, valamint az áztatás/csíráztatás/fermentálás, illetve mindenképpen az ősi gabonaféléket érdemes előnyben részesíteni, mint az alakor, a kamut vagy a tönke, esetleg a tönköly.

FONTOS! Gluténérzékenység/allergia/autoimmunitás esetén ezeket sem szabad fogyasztani!

Mint az összes kovásszal készült receptnél, ennél a palacsintánál is előre kell gondolkodnunk: előző este érdemes megkezdeni a folyamatot, hogy a kovász savas közege könnyen emészthetővé (és nagyon finommá!) varázsolja nekünk a tésztát.

Én inaktív/maradék kovásszal szoktam készíteni, azzal is teljesen jól működik. 🙂

Ha nektek is van otthon kovász, mindenképp próbáljátok ki, mert nagyon finom!

Szeretettel,

signature with background removed

Hosszan fermentált, kovászos, alakorlisztes palacsinta

Előkészület: 10 perc+8-12 óra

Sütési idő: 2 perc/palacsinta

Összesen: 8-12 óra + ~30 perc

HOZZÁVALÓK (1 csésze=250 ml):

◾2 csésze alakor búzaliszt
◾2 tk. (gluténmentes) sütőpor
◾1 tk. szódabikarbóna
◾1 csapott tk. parajdi só
◾1 nagy tojás
◾3 ek. eritrit vagy finomítatlan nádcukor/rapadura
◾3/4 csésze kovászmaradék/inaktív kovász
◾1 csésze adalékmentes növényi tej (esetleg legeltetett forrású nyers tej)

ELKÉSZÍTÉS:

ELŐZŐ ESTE:

  1. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük.
  2. Belekeverjük a tojást, eritritet/cukrot és a kovászt is, majd a tejet apránként adagolva simára keverjük a tésztát. Folpack-kal vagy méhviaszos csomagolóval lefedve hagyjuk fermentálódni legalább egy éjszakát.🌙

MÁSNAP:

  1. Kókuszolajon kisütjük a palacsintákat “amerikai” méretűre. Közepes lángon, oldalanként ez nagyjából 1-1 perc 🙂 🥞
    Jó étvágyat hozzá! 🙂

Gyógyító csontleves alaplé – az igazi szuperélelmiszer

A funkcionális és a hagyományos szemléletű táplálkozás egyik alapeleme a csontleves alaplé.

Dr. Price valamennyi hagyományos étrendet követő kultúrában megfigyelte a csontleves fogyasztást. Ebben a posztban írtam arról, ki volt Dr. Weston A. Price.

Napjainkban sajnos gyakori a túlzott színhús fogyasztás, és kevésbé jellemző, hogy a “fura” állati részeket is elfogyasszuk, pedig tápanyagsűrűség és hasznosulás/felszívódás szempontból ezek a jószág legértékesebb részei.

Csontlevest leggyakrabban csirkéből és marhából készítenek, de tulajdonképpen a halászlé is egy fajta csontleves.

A funkcionális táplálkozás egyik alapelve a “fejétől a farkáig” étkezés. Készítettem egy gyakorlatias útmutatót arról, hogyan tudsz te is könnyedén áttérni erre a fajta táplálkozásra. Ez a feliratkozóim számára elérhető, itt tudod kérni a letöltését. 🙂 Ebben felsoroltam jó pár ötletet, hogyan tudod beépíteni a mindennapjaidba a csontlevest fogyasztást.

A csontleves készítésének célja – a pozitív egészségügyi hatásokon túl – alapvetően a pazarlás elkerülése: 

  • porcos/velős/húsos csontok
  • köröm
  • marhanyelv
  • csirkeláb, nyak, zúza, fej… 

…ezeknek a legegyszerűbb felhasználási módja, ha egy ízletes levesbe főzzük őket, ezzel fontos tápanyagokkal gazdagítjuk az ételt: olyan aminosavakkal, mint a glicin vagy a prolin, és olyan ásványi anyagokkal, mint a kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink…

Érdemes tudni, hogy az aminosav-tartalom a főzési idő növelésével szintén nő:

AminosavakRövid főzési időHosszabb főzési idő
Prolin242 mg987 mg
Glicin450 mg1773 mg
Glutamin367 mg1013 mg
Alanin214 mg773 mg
Forrás: Kim Schuette, CN, Biodynamicwellness.com

Ezért érdemes és fontos alacsony lángon, hosszú ideig gyöngyöztetni a levesünket: csirke esetében legalább 6, de akár 24 órán át, marha esetében legalább 12, de akár 72 órán át is főzhetjük. Nem kell megijedni, ez gyakorlatilag teljes egészében passzív idő, nincs vele aktív dolgunk, legfeljebb egyszer-egyszer megkavarni.

Jó jel, ha a levesünk a főzést követően a hűtőbe téve megdermed, és kocsonyássá válik. Ilyenkor tudhatjuk, hogy igazán gazdag ásványi anyagokban és aminosavakban, ami egy igazi szuperélelmiszerré teszi a csontlevest.

Azt gondolom, hogy egy körömből, inas-porcos csontokból főzött gyógyító alaplé az egyik legjobb dolog, amit az egészségeddel tehetsz.

  • A csontleves csodálatosan regenerálja a bélrendszert (ez azért nagyon fontos, mert gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy minden betegség a bélben kezdődik!).
  • Ezen kívül a benne található aminosavakra nagy szükség van a máj méregtelenítő munkájához is.
  • A kollagén visszaadja a bőr rugalmasságát, a haj és a körmök szépségét.
  • Továbbá ízületi bántalmakra is ajánlott a fogyasztása, hiszen tartalmaz többek között glükózamint és kondroitin-szulfátot is, amelyek kúraszerűen alkalmazva csillapíthatják a fájdalmat.

Bónusz pont, hogy ezek az állati részek sokkal olcsóbban is beszerezhetők, mint például a színhúsok. Én egyszerre mindig egy nagyobb adagot főzök, amit nagyjából 1 literes porciónként lefagyasztok, így mindig van kéznél.

Természetesen itt is nagyon fontos a forrás! Legeltetett, szabadtartású, természetes táplálékukon nevelt állatok csontjait használd a leveshez!

Bio gazdaságoktól, farmoktól vagy háztáji forrásból húsos csontot is beszerezhetsz, de az is működik, hogy a csontos húsok elfogyasztása után a csontokat/inas/porcos részeket megőrzöd a leveshez.

Például ha csirkecombot sütsz vagy esetleg egy egész csirkét, ne dobd ki a csontokat, miután elfogyasztottad róla a húst. Gyűjtsd őket a fagyasztóban például egy simítózáras zacskóban, amíg kb. egy leveses fazéknyi mennyiség összegyűlik, és főzd ki belőle a tápanyagokat!

Ezzel a levessel gyakorlatilag minden sejtedet boldoggá teheted. És ez a funkcionális táplálkozás célja. 🙂

Ha bármilyen kérdésed felmerülne, kommentben vagy üzenetben nagyon szívesen válaszolok!

Jó főzőcskézést!

Szeretettel,

signature with background removed

Gyógyító csontleves alaplé – az igazi szuperélelmiszer

Előkészület: 20 perc

Főzési idő: 6-72 óra

Összesen: 6-72 óra+20 perc

HOZZÁVALÓK:

Marha csontleveshez:

  • 3 kg porcos, húsos marhacsont vagy egy egész csirke
  • 1 db egész marhanyelv vagy 1 kg mangalica köröm (az extra zselatinért)

Csirke csontleveshez:

  • 1 db egész csirke
  • 4-6 db csirkeláb és/vagy 30-50 dkg csirkezúza (az extra zselatinért)

Mindkét fajta leveshez:

  • 1-2 ek. szűretlen almaborecet
  • 1-2 ek. természetes kősó (pl. parajdi, Himalája vagy tengeri só)
  • 3-4 babérlevél
  • 7-8 szem feketebors
  • 1 ek. kurkuma
  • 3-4 szem borókabogyó
  • 3-4 cm-nyi gyömbér, pucolva, kisebb darabokra vágva
  • 1 kg leves zöldség: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé ízlés szerint, megpucolva
  • 2 db egész vöröshagyma (pucolás nélkül mehet a levesbe)

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A csontokat/egyéb használni kívánt állati részeket tedd a legnagyobb leveses fazekadba (az enyém 10 literes), majd öntsd fel hideg szűrt vízzel.
  2. Adj hozzá 1-2 ek. szűretlen almaborecetet (ez segít kioldani az ásványi anyagokat a csontokból).
  3. Add hozzá a fűszereket is.
  4. Lassú tűzön kezdd el főzni. Forralásig hevítsd, majd lassú tűzön, fedő alatt gyöngyöztesd. A habot egy kanál vagy szűrő segítéségével távolítsd el.
  5. A csirke csontlevest legalább 6, de akár 24 órán át, a marha csontlevest legalább 12, de akár 72 órán át is főzheted. (A fedőt érdemes rajta tartani, különben az egész házat áa csontleves aromája, illetve sok elpárologhat belőle.)
  6. Az utolsó 1 órában add hozzá a megpucolt zöldségeket és a hagymát.
  7. Ha elkészült a leves, szűrd le.
  8. Amikor kihűltek a csontok, a megfőtt húst szedegesd le róluk. A főtt zöldségekkel együtt felhasználhatod például húskrémhez/pástétomhoz.
  9. A levest érdemes kb. 1 literes porciókban lefagyasztani, így mindig lesz kéznél.

Funkcionális nasi ötletek

Ha csak egy dolgot jegyzel meg ebből a posztból, az ez legyen: soha ne fogyassz önmagában szénhidrátot!🤓

Főétkezéseknél általában ügyelünk erre, de a nasiknál is ugyanolyan fontos a kiegyensúlyozás!

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a vércukorszint stabilan tartása mennyire fontos.

Azért megpróbálom 🙂

➡30 billió sejtünk van. Amikor éles vércukor kiugrás történik a szervezetünkben, azt mind a 30 billió sejtünk megérzi, hiszen minden sejtünk glükózt használ fel az energiatermeléséhez, hogy el tudják látni a feladatukat.

Az éles vércukor kiugrást (többek között) azzal tudod megakadályozni, ha rostot/zsírt/fehérjét is fogyasztasz a szénhidrát forrásod mellé, hiszen ezek lassítják a glükóz felszívódását. Vagyis mindig “öltöztesd fel” a szénhidrátokat legalább zsírral, jó esetben zsírral+fehérjével💪🏻

Erre találsz egy pár példát ebben a videóban. 🙂

A nasik is legyenek teljes értékű ételek, ha mondjuk 4-nél több összetevője van egy készterméknek (és kiolvashatatlan szavakból áll), azt inkább ne vedd le a polcról.

Ha eddig egy 1 összetevős almát fogyasztottál nasiként, szuper! De most már arra is ügyelj, hogy egyensúlyozd ki valamilyen zsírral és/vagy fehérjével, mint például a kókusz, mandulavaj, dió vagy bármilyen magféle.

Íme még néhány ötlet:

  • (sózott) banán + avokádó vagy kókusz
  • kurkumás latte
  • gyümölcs zselé
  • csontleves + sütőben sült sütőtök
  • sütőben sült sütőtök + kókuszchips/esetleg tepertő
  • krémlevesek bögrében

Persze ezek csak példák, kreatívnak lenni ér 😉

Ha erre konzisztensen odafigyelsz, a tested nagyon hálás lesz, ezt garantálom 🙂

Kérdés: mit fogsz nasizni legközelebb?

Ha van kedved, írd meg nekem itt kommentben 🙂

Szeretettel,

signature with background removed

“Tudtad-e?” sorozat – 2. rész: A csirkehúsról…

Azt tapasztalom, hogy a csirkehús sokak fejében úgy él, mint az egyik legegészségesebb fehérje opció. Sportolók, diétázók körében is nagyon népszerű. De van vele egy probléma…

Arányaiban nagyon magas az omega-6 zsírsav tartalma.

És hogy ez miért baj?

Az optimális egészségi állapot eléréséhez az a célunk, hogy minimalizáljuk az omega-6 zsírok bevitelét, mivel ezek fokozzák a gyulladást a szervezetben. Ezt az omega-3 zsírsavak tudják kompenzálni, amiknek gyulladáscsökkentő hatása van.

Az omega3-omega6 fogyasztásunk aránya ideális esetben 1:2 vagy 1:4 kellene, hogy legyen. Egyesek szerint akár 1:1 is lehetne.

Napjainkban ez az arány átlagosan 1:20, de hallottam már 1:50-ről is…

Miért van ez?

Ha megnézed egy feldolgozott élelmiszer összetevőit, garantálom, hogy találsz benne napraforgóolajat vagy repceolajat, szójaolajat, kukoricacsíraolajat, gyapotmagolajat és így tovább (ők az omega-6 olajok). Ha ételt rendelsz valahonnan vagy étteremben eszel, ezeken a helyeken is szinte kivétel nélkül ilyen olajokat használnak. Ezek az olajok mindenhol ott vannak…

Hogy miért? Egyszerűen mert olcsóak…

Na de vissza a csirkéhez…

Az állatok húsában található zsírsavakat természetesen – ugyanúgy, mint nálunk – a táplálékuk befolyásolja.

A csirkéknek (jó esetben!) van lehetőségük kapirgálni, napfényen tartózkodni, bogarakra, gilisztákra vadászni, zöld növényeket csipegetni. Ez javítja az omega-3 arányt a húsukban, de természetes táplálékukat többségében akkor is gabonák és hüvelyesek adják, amikben az omega-6 dominál. Rosszabb esetben ipari körülmények között kb. 1 hónap alatt kukoricán felhízlalják szegényeket… És akkor még nem beszéltünk az antibiotikumokról, hozamfokozókról, és a kíméletlen állattartásról…

Kérdés: Akkor sose együnk csirkét? Egyáltalán nem erről van szó, de érdemes lehet mérsékelni a fogyasztását, ezen kívül odafigyelni a szabadtartású forrásra. Támogassuk a kistermelőket és a boldog állatok nevelését! Vagy ha megoldható, tartsunk magunk csirkét és adjuk meg nekik a tőlünk telhető legjobbat 🙂

Összességében táplálkozásunkban részesítsük előnyben az omega-3 zsírsavakban gazdagabb fehérjéket, mint a halak, tengeri herkentyűk vagy a kérődző állatok húsa, mint például marha, bárány, birka. Ezeknél is nagyon fontos a forrás természetesen: válasszunk vadon halászott halakat, herkentyűket és szabadtartásból származó kérődzőket. A regeneratívan, irányítottan legeltetett állatoknak ráadásul környezetvédő hatása is van, de ez már egy külön írás lesz. 😉

Ha hasznosnak találtad, megköszönöm, ha megosztod ezt a posztot!😘

A funkcionális táplálkozás

A funkcionális táplálkozás

Szerettem volna egy átfogó posztot arról, mit is képviselek táplálkozás terén, ha esetleg valaki nem tudná pontosan. 🙂

Mélyen hiszem, hogy az étellel gyógyítani lehet.

Bámulatos változásokat lehet elérni, ha a sejtjeidnek biztosítasz mindent, amire szüksége van. Vagy épp kiveszed az étrendedből, amire NINCS szüksége…

Első körben egy kis disclaimer.

Azt gondolom, fontos alázatosnak maradni, és mindig tanulni és képezni magunkat. Az én gondolkodásmódom is sokat változott a táplálkozásról, ahogyan egyre többet megtudtam.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos nézeteimet olyan információk alapján alakítottam ki magamban, amit több, számomra hiteles forrás (funkcionális szemléletű orvosok, tudósok, kutatók stb.) is megerősített, ezen kívül megtapasztaltam a hatását a saját testemen is.

Olyan pozitív hatásokat, mint például a teljesen fájdalommentes menstruáció vagy javuló emésztési funkció, amikről korábban csak álmodoztam… Ez azonban nem jelenti azt, hogy nekem ne lenne még dolgom. Keresek még válaszokat, és nem állítom, hogy mindent tudok. Sok minden fejben dől ám el a táplálkozással kapcsolatban is. 😉 

Ebben a blogposztban azokat a közös többszörösöket szeretném megosztani, amiket egybehangzóan visszahallok minden számomra hitelesnek tartott forrásból (őket a mentoraimnak hívom 🙂 ), és aminek az alkalmazásával bárki virágzó egészségre tehet szert.

A nagy közös többszörös számomra nem más, mint Dr. Weston A. Price kutatómunkájának eredménye.

Ki volt Weston A. Price?

Dr. Price (1870-1948) egy amerikai fogorvos-szájsebész volt – a táplálkozástudomány Isaac Newton-jaként is ismert – aki eredendően azt kutatta, miért volt hibátlanul szép a fogsora a civilizációtól elszigetelten élő népcsoportoknak. Munkája során azonban valami sokkal fontosabbat is felfedezett…

12 őslakos kultúra étrendjét vizsgálta meg (mint például a svájci hegyi népek, új-zélandi maorik, alaszkai eszkimók vagy az amerikai indiánok), akik a világ különböző pontjain, izoláltan éltek, távol az iparosodott társadalmaktól. Érdekes, hogy ezeknek a népeknek az étrendjei nagymértékben különböztek egymástól. Íme néhány példa:


Svájc: pasztőrözetlen tejtermékek, rozs 

Eszkimók: 100% állati eredetű táplálék, halak, tenger gyümölcsei

Maori: hal, tenger gyümölcsei, zsíros sertéshús, leveles növények, kókuszdió, gyümölcs

Maszai: semmi növényi eredetű, marhahús, nyers tej, belsőségek 

Észak- és Dél-Amerika vadászó-gyűjtögető népei: változatos vadak, hüvelyesek, gyökérzöldségek, zöldségek, kevés gyümölcs


Dr. Price megfigyelései szerint ezekben az őslakos kultúrákban előfordultak olyan AKUT dolgok, mint például a fejfájás, megfázás, sebek, égési és baleseti sérülések, azonban nem voltak jellemzőek a lyukas fogak, az érzelmi/lelki/mentális problémák, a genetikai betegségek, illetve az olyan krónikus egészségügyi problémák, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, allergiák stb.

Bár ezek a világ különböző pontjain élő embercsoportok egymástól nagyban különböző étrendet folytattak, mégis tökéletesen egészségesek voltak: kitűnő testfelépítés és termékenység, érzelmi stabilitás és mindennemű krónikus, degeneratív betegség hiánya jellemezte őket. Dr. Price azt is megfigyelte, hogy amikor ezek a népek áttértek a tradicionális táplálkozásról a modern, feldolgozott élelmiszerek fogyasztására, egészségük láthatóan hanyatlásnak indult.

Számomra ez elég meggyőző. 🙂

Az őslakos kultúrák kiváló egészségének egyik záloga Dr. Price szerint az úgynevezett “X-aktivátor” volt, amelyet minden nép étrendjében megtalált. Azóta már tudjuk, hogy ez az X-aktivátor nem más, mint a K2 vitamin MK-4 formája. (Itt meg kell említenünk azonban az A-vitamint, valamint a D3 vitamint is, mint “X-aktivátorok”, hiszen ezek gyakorlatilag valamennyi élelmiszerben együtt vannak jelen és szinergiában működnek egymással, ahogyan azt a természet csodálatosan kitalálta. :))

Miben található K2 vitamin?

A K-vitamin ezen formáját többek között a legelésző állatok tudják előállítani emésztő tevékenységük által. A zöld növényekben megtalálható K1 vitamint kiváló hatékonysággal tudják K2 formátumra konvertálni, így például a legeltetett forrású vajban, tejtermékekben, tojássárgájában, májban és egyéb belsőségekben, halakban, kagylókban találhatjuk meg nagy mennyiségben ezt a fontos tápanyagot.

Dr. Price-nak sikerült tehát összegeznie azokat az előfeltételeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ember egészségesen éljen, eközben pedig az emberi táplálkozás optimális kritériumait is meghatározta.

A levonható konklúzió tehát, hogy nincs egy olyan diéta, ami mindenkinek a Földön 100%-ban megfelelne. A közös többszörös, amin a funkcionális táplálkozás alapszik: a helyben termesztett, szezonban lévő, valódi, tápanyagdús és regeneráló ételek, amelyek toxinmentesek és gyulladáscsökkentőek. Ezekre kell fókuszálnunk, és a testünk garantáltan meghálálja majd nekünk.

finom, vegyszermentes zöldségek a kertből

Az egészséges élelmiszer fogalma

Az egészséges élelmiszer ott kezdődik, hogy a táplálék forrásaként szolgáló növényeket és állatokat egészséges, természetes és tápanyagokban gazdag földeken nevelték:

  • Az állatok szabadtartásban, természetes táplálékukat fogyaszthatják. 
  • A növények – többek között az állati trágyának köszönhetően – tápanyagokban gazdag termőtalajban nőhetnek. 

A természet ökoszisztémái nem véletlenül olyanok, amilyenek. Ez egy csodálatosan létrejött, működőképes rendszer, amibe nem szabad beleszólnunk, mert az garantáltan negatívan hat az ember és a bolygó egészségére is. (Mint ahogyan azt sajnos tapasztaljuk is…)

Az egészséges táplálkozás azt is jelenti, hogy távol tartjuk magunkat az olyan élelmiszerektől, amik tápanyagban szegények és kárt okoznak egészségünkben. Ilyenek például a finomított cukorral és liszttel készült élelmiszerek, az iparilag előállított, finomított növényi olajok, a hidrogenizált transzzsírok, a szükségtelen adalékanyagok és ízfokozók…

Ezért alapfeltétele a funkcionális táplálkozásnak, hogy Te magad készítsd el az ételed, minőségi alapanyagokból, amelyeknek ismered a forrását. 

Egy kis összehasonlítás, íme a különbség a hagyományos és a modern étrend között:

HAGYOMÁNYOS ÉTRENDMODERN ÉTREND
termékeny, egészséges termőföldből származó ételekkimerült termőföldből származó ételek
szabadon tartott, legeltetett állatokzárt, ipari állattenyésztés
házi csontlevesnátrium-glutamát, mesterséges adalékanyagok, húsleveskocka
több állati belsőség, kevesebb színhústúlzott színhús és kevés belsőség fogyasztás
nyers és/vagy fermentált tejtermékekpasztőrözött, homogenizált tejtermékek
finomítatlan, természetes édesítők (pl. méz, juharszirup)finomított és/vagy mesterséges édesítőszerek
állati zsiradékokfinomított növényi magolajok
áztatott/csíráztatott/fermentált (kovászolt) gabonafélékfinomított/feldolgozott gabonatermékek
fermentált zöldségekkonzerv zöldségek
hagyományos ételkészítéskészételek, mikrohullámú sütőben melegítve
finomítatlan, természetes sófinomított só
tápanyagdús ételekből származó természetes vitaminokkészételekhez hozzáadott szintetikus vitaminok

Célom és szenvedélyem, hogy ezeket az elfeledett bölcsességeket, hagyományos ételkészítési módokat és értékrendet újra visszahozzam az emberek tudatába, mert hiszem, hogy ez az egészség kulcsa.

Hogyan ültesd mindezt a gyakorlatba?

Ha szeretnél közelebbről megismerkedni ezzel a fajta táplálkozással és megtapasztalni, milyen csodás hatással lehet az étel a szervezetedre, egyéni konzultációk keretein belül is tudom támogatni az egészségfejlesztésed. Kérlek, írj nekem, ha bármilyen kérdésed van, én kézen foglak és együtt elindulunk az úton. 🙂

Vagy kezdő lépésként töltsd le ezt az összefoglalót a funkcionális táplálkozás alapelveiről, amiben gyakorlati tippeket is megosztok veled, hogy akár már ma a kezedbe vehesd az irányítást az egészséged felett.

Én hiszek a tápláló hagyományokban. És te? 🙂

Szeretettel,

signature with background removed

Varázstallér, avagy gluténmentes citromos-mandulás keksz

Valami igazán frappáns/édes/cuki nevet szerettem volna ennek a keksznek, ami kifejezi, mennyire finom, és mennyire abbahagyhatatlan…

Aztán Férjnek ugrott be a varázstallér név, félig-meddig szerintem viccből, de nekem nagyon tetszett, így ez lett a nyerő 😀 A szerzői jogokat megvásároltam a 60+ db keksszel, ami a recept tesztelése alatt készült. 😉

Szóval ez a varázstallér tényleg NAGYON finom, és semmi ördöngösség nincs az elkészítésében.

Hozzávalók a tálba.

Összegyúr.

Gombócot formáz.

Kilapít.

(Opcionálisan) díszít.

És ennyi.

15 perc alatt készre sülnek a tallérok.

Ráadásul az alaprecept szuperül variálható, el tudom képzelni mákkal, levendulával, narancslével/narancshéjjal és még sok más ízben.

Többféle gluténmentes liszttel is elkészítettem már, nekem a hajdina vált be a leginkább, de tehettek bele akár rizslisztet vagy zablisztet is, azokkal is jól működik a recept. 🙂 Ha még több gluténmentes édességre vágytok, szeretettel ajánlom a figyelmetekbe a kókuszos kölestortát vagy az almás-mákos köleskását is!

A varázstallérok díszítéséhez használhatjátok a kedvenc keksznyomdátokat, esetleg egy (díszes) pohár alját vagy szimplán egy villa segítségével is rajzolhattok rá mintát.

Remélem, kipróbáljátok, és ugyanolyan nagy sikere lesz, mint nálunk!

Szeretettel,

signature with background removed

Varázstallér, avagy gluténmentes citromos-mandulás keksz

Előkészület: 10 perc

Sütési idő: 13-15 perc

Összesen: 25 perc

Hozzávalók (32 db kekszhez):

  • 1,5 csésze őrölt mandula
  • 2 csésze hajdinaliszt (esetleg rizsliszt vagy zabliszt)
  • 1,5 tk. fahéj
  • 2/3 tk. só
  • 170 ml juharszirup
  • 125 ml kókuszolaj, olvasztva
  • 3-4 ek. frissen facsart citromlé (vagy más ízesítés tetszés szerint, pl. mák, levendula, narancshéj stb.)

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót egy nagy tálban alaposan összegyúrjuk, majd tetszőleges méretű golyókat formázunk.
  2. A golyókat egy sütőpapírral bélelt sütőtepsire helyezve kilapogatjuk (nagyjából fél cm vastagságúra), és tetszés szerint keksznyomdával, egy (díszes) pohár aljával, vagy egy villával díszítjük őket.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük. 13 percnél érdemes ránézni, de általában kell a 15 perc. A kekszek akkor vannak készen, ha a szélük szépen megbarnult. 🙂

“Tudtad-e?” sorozat – 1. rész: Fehér rizs vs. barna rizs

Lássuk, mit érdemes tudni a fehér és barna rizsről.🧐

A barna rizs tartalmazza a rizsszem maghéját és a csírát is, amivel *ELMÉLETILEG* magasabb tápanyagtartalmat tudhat magáénak, mint a fehér rizs. Ezen kívül a benne található rostok lassítják a szénhidrát felszívódását: vagyis a barna rizs *ELMÉLETILEG* kisebb vércukor kiugrást eredményez.

Ezt a két dolgot kifejtem bővebben:
1️⃣A magasabb tápanyagtartalom mit sem ér, ha a szervezetünk nem tudja hasznosítani. Márpedig a barna rizs tartalmaz úgynevezett antitápanyagokat (pl. fitinsavat és lektineket) is: ezek olyan anyagok, amik meggátolják olyan fontos ásványi anyagok felszívódását, mint például a magnézium, a kálcium, a vas vagy a cink. Márpedig ezekre elég nagy szüksége van a szervezetünknek😏 ezek az antitápanyagok ráadásul irritálhatják az emésztőrendszert is.

2️⃣Ami pedig a vércukorszint emelkedést illeti, van egy trükk, amivel a fehér rizs abszolút megnyeri ezt a versenyt🥇, ez pedig a visszahűtés❄. Ha visszahűtve fogyasztod a fehér rizst, rezisztenssé válik benne a keményítő, ami azt jelenti, hogy ellenáll az emésztésnek (=nem okoz vércukorkiugrást), és csak a vastagbélben, a bélbaktériumok által kerül lebontásra. A bélbaktériumok rövid szénláncú zsírsavakat állítanak elő belőle, ami pedig energiaforrásként szolgál számunkra.💪🏻 A fehér rizs tehát VISSZAHŰTVE! (illetve fehérjével és zsírral kiegyensúlyozva, savanyúsággal kombinálva) akár inzulinrezisztenciában is abszolút fogyasztható.

Hogyan csináld a visszahűtést❓

A rizst rakd a hűtőbe legalább 25 percre, de legideálisabb másnap fogyasztva, amikor egy éjszakát már állt a hűtőben. Evés előtt újra felmelegítheted. Ugyanez vonatkozik a krumplira és az édesburgonyára is.

Ha nem megoldható a visszahűtés, én összességében akkor is a fehér rizst választanám, ilyen esetben is tudunk “trükközni” például azzal, hogy húslevesben főzzük meg a rizst és kiegyensúlyozzuk még mondjuk egy kis vajjal.

A szénhidrátokat mindig fehérjével és zsírral kombinálva fogyasszuk annak érdekében, hogy minél kisebb vércukor kiugrást okozzanak.


Ha hasznosnak találtad, megköszönöm, ha megosztod ezt a posztot az ismerőseiddel! 🙂

Szeretettel,

signature with background removed

Kedvenc stresszkezelési módszereim

Azt hiszem, pont időszerű ez a poszt. 

Azt kívánom Neked, idén decemberben ajándékozd meg magad nyugalommal, lassulással, békével és harmóniával. Megérdemled, hogy minden nap időt szentelj arra, hogy feltöltődj egy számodra nyugtató tevékenységben és kilépj a folyton pörgős “búgócsiga” állapotból.

Olyan elcsépelt lett már a stresszkezelés témája, mégis tényleg nélkülözhetetlen eleme az egészség-képletünknek.

Elmagyarázom, miért.

a pillow of cotton flowers as a backdrop

Vigyázat, kicsit tudományos lesz 🙂

Ha csak a stresszkezelési módszerekért jöttél, ugorj ide.


“Kicsit tudományos” rész kezdődik…

Szimpatikus vs. paraszimpatikus

Az autonóm idegrendszer úgynevezett szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszeri pályákra tagolódik, amelyek különböző testi folyamatokat működtetnek bennünk automatikusan. 

A 21. század emberének életét általában a szimpatikus idegrendszeri dominancia jellemzi: ez az úgynevezett “küzdj vagy menekülj” üzemmód, ami evolucionárisan belénk van kódolva, hogy segítsen a túlélésben. Ez egy befeszült, stresszes állapot, amikor megemelkedik a pulzus és a vérnyomás, kitágul a pupillánk stb. Ilyenkor a szervezet abban a hitben van, hogy nem vagyunk biztonságban és veszély fenyeget minket, pl. üldöz egy kardfogú tigris, tehát vagy az a feladatunk, hogy…

A.) szembeszálljunk és megküzdjünk vele, vagy 

B.) amilyen gyorsan csak tudunk, elmeneküljünk. 

A túlélés érdekében a szervezet a rendelkezésre álló energiatartalékokat ilyenkor a perifériákba, a vázizomzatba irányítja – hiszen szükség van az izmainkra ahhoz, hogy megküzdjünk egy ellenséggel vagy éppenséggel elfussunk, ahogy a lábunk bírja. 

Mindezzel párhuzamosan a nem “top prioritású” folyamatok leállnak, mint például az emésztés vagy a reproduktív funkció… Hiszen veszélyhelyzetben ezekre nincs idő. És kész is az emésztési zavar vagy a hormonális problémák… 

A fenti tigrises szituációhoz képest annyi a különbség, hogy manapság feltételezem, téged sem a ragadozók üldöznek, hanem helyette a befizetendő számlák, családi konfliktusok, a forgalmi dugók, a munkahelyi feladatok az idegesítő főnökkel megspékelve, és az egyéb teljesítendő határidők. De gyakorlatilag bármi lehet stressz, ha te annak éled meg. 

Ezek a dolgok a tigrises fenyegetéshez képest általában alacsonyabb fokú, de krónikus stresszt jelentenek, ami ettől függetlenül ugyanúgy folyamatosan terheli a szervezetet, aktívan tartva a szimpatikus idegrendszeri pályákat. Ilyenkor a szervezet nem tud relaxálni, nem tud átkapcsolni paraszimpatikus idegrendszeri pályákra.

A paraszimpatikus idegrendszeri aktivitás azért nagyon fontos, mert ilyenkor tudnak végbemenni a testben a sejtregeneráló, anabolikus (felépítő), gyógyító folyamatok. Ez az az ellazult “pihenj és eméssz” állapot, amikor a tested megnyugszik, biztonságban érzi magát, és előtérbe helyezi a gyógyulásért, emésztésért, szaporodásért felelős folyamatok működtetését.

Stressz = gyulladás.

Az alacsony fokú, krónikus gyulladás felel gyakorlatilag az összes civilizációs betegségért: allergiák, emésztési panaszok, alvásproblémák, elhízás, asztma, vérnyomás- és vércukor problémák, autoimmunitás…

Hiába szedsz be két maroknyi vitamint, táplálkozol tökéletesen, ha közben végig szimpatikus idegrendszeri dominanciában vagy és nem fordítasz időt a stresszkezelésre. 

Kicsit tudományos rész vége… 🙂


Ezért kiemelt fontosságú a stressz menedzselése. A cél a biztonságérzet tudatos növelése.

Erre rengeteg módszer létezik, ebben a posztban megosztom veled az én kedvenceimet, remélem, tudsz belőlük inspirációt meríteni! 🙂 

1. Jóga/csikung

Ezekkel a mozgásformákkal abszolút a paraszimpatikus idegrendszeri ágat támogatjuk, a mély légzés, a befelé figyelés segítik az ellazulást. Ha már van tapasztalatod velük, és nem kell feltétlenül a pózok, gyakorlatok kivitelezésén sokat agyalnod, ezek a tevékenységek sokat adnak és tanítanak akkor is, amikor épp nem gyakorlod őket. Számomra ilyen tanítások például a türelem, a szeretet és az alázat. 

2. Meditáció

Ha a meditáció még nagyon távol áll tőled, van egy tippem a számodra. Kezdd azzal, hogy nem kapcsolsz minden tevékenységed mellé zenét/podcastot/audiobook-ot stb. Helyette csendben végzed el a feladatodat. 

Persze én is szoktam zöldség pucolás közben podcastet vagy zenét hallgatni, de ha az a cél, hogy kicsit lecsendesítsd az elmédet, akkor nem jó, ha folyton csak mások gondolatait engeded be, mert soha nincs lehetőséged befelé figyelni és egyedül lenni a *saját* gondolataiddal. Márpedig ez lenne a meditáció lényege. 🙂

Kezdőknek vezetett meditációt szoktam javasolni, nekem is ez a kedvencem. Találj magadnak egy olyan mentort, akinek a meditációira teljes mértékben rá tudsz hangolódni. Számomra ez azt jelenti, hogy megnyugtat a hangja, inspiráló és tanító a mondanivalója, bónusz, ha esetleg kellemes zene is szól a meditáció alatt. 

Egy meditációt teljesen személyre is tudsz szabni azzal, ha magadnak írsz egyet. A saját hangod erősíti az önszuggesztiót, illetve így pontosan azok a mondatok fognak beivódni a tudatodba, amikre a legnagyobb szükséged van. 

3. Kertészkedés, természet

A természet maga gyógyír – ha kint vagyunk a kertben, az már önmagában gyógyító erővel bír. A megtermelt zöldségek, gyümölcsök és virágok pedig olyan mértékű hála érzést és örömöt adnak, amik szintén elképesztően pozitív hatással vannak a szervezetre.

Tulajdonképpen a természetközeliség bármely formája ide sorolható: egy erdei séta, túra, kirándulás. Hegyek vagy víz közelében szó szerint érzem, ahogy eltörpülnek a problémáim. Perspektívába helyezi, milyen pici is vagyok és milyen nagy az az EGÉSZ, aminek a részei vagyunk. 

4. Zeneterápia/hangfürdő

A fülednek kedves zene dopamint termel az agyban. Imádom, amikor a kedvenc zenéimtől csupa libabőr leszek és könnybe lábadnak a szemeim. :’) Ilyenkor tudom, hogy nagyon magas frekvencián rezgek. Apropó rezgések és frekvencia… Mindenkinek szívből ajánlom, hogy vegyen részt egyszer egy tibeti hangtálas hangfürdőn. 

Az emberi test 70%-a víz, ami remekül közvetíti a hangtálak és egyéb különleges eszközök által keltett rezgéseket. A rezgések a bőrön keresztül hatolnak testünkbe, eljutnak az izmokhoz, a belső szervekhez, átmozgatva, harmonizálva minden sejtet. Szerintem csodálatos élmény! 

5. Ének

Szorosan kapcsolódik a zeneterápiához. Hiszen zenehallgatás közben sokunknak énekelni támad kedve. 😉 

Fun fact: Lányok, tudtátok, hogy a méh direkt összeköttetésben van a hangszálakkal? Szerintem ez (is) olyan csodásan van kitalálva 🙂 Énekléssel “megszeretgetheted” a nőiességedet reprezentáló szervedet, a hangszálak rezgése ezen kívül stimulálja a bolygóideget is.

A bolygóideg kulcsfontosságú része a paraszimpatikus idegrendszeri pályáknak, ez a legnagyobb idegszál a testünkben, ami a fülünk tövétől indul, a nyakunkon át (ahol találkozik a hangszálakkal) egészen a has alsó feléig tart, és átszövi az egész bélrendszert is. Ezért van, hogy amikor ideges vagy mondjuk egy stresszes szituáció pl. vizsga vagy interjú előtt, elképzelhető, hogy sokszor kell a vécére menned… Ez az ideg szabályozza a testben a biztonságérzet, vagyis a “pihenj és eméssz” állapot testi funkcióit (gyógyulás, regeneráció), amikről fentebb már írtam. Tehát a bolygóideg stimulálása – például énekléssel 🙂 – nyugtató hatású.

6. Nevetés 

Vedd körbe magad olyan emberekkel, akik megnevettetnek vagy nézz meg egy vicces filmet, esetleg sorozatot. Ha nevetsz, az is azt a jelet küldi az agynak, hogy biztonságban vagy. Teret enged a gyógyulásnak. 

7. Egy jó beszélgetés barátokkal/családdal/szakemberrel

Ha kibeszéled magadból a bajaidat olyan embereknek, akikben megbízol, vagy akik esetleg tanácsot is tudnak adni a megoldást illetően, az már önmagában egy stresszkezelési forma, nagyon sokat tud segíteni.

8. Rendezd át a lakást

Nem kell új dolgokat, vagy ahogy a Mamám mondaná “csentreseket” vásárolnod. 🙂 Egyszerűen a már meglévő dolgaidat, kedvenc kis díszeidet, képeket, könyveket rendezd újra, és ha már ott vagy, töröld le a port is. 😉 Kicsit frissítsd fel a látványt, amivel minden nap szembesülsz. Maga a szöszmötölés is stresszlevezető (számomra legalábbis) Az “új” design-ra pedig üdítő lesz ránézni, meglátod.  Egy esztétikus, rendezett otthon szintén bekapcsolja a nyugalom és biztonság érzést.

9. Hálanapló vezetés

A hála érzése olyan vegyületeket pumpál a vérkeringésbe, amik segítenek ellensúlyozni a stressz negatív hatásait. 

Nap végén összegezd legalább 3 pontban, miért voltál hálás aznap. Erre léteznek már szuper alkalmazások, mint például a Presently, de papírra vetve még inkább hatásos. Később csudajó lesz visszaolvasni az apró (vagy óriási) örömöket. 🙂 

10. Slow living 

Számomra röviden azt jelenti, hogy a hétköznapokban is igyekszem teljes jelenléttel megélni a pillanatot. Persze ez nem mindig jön össze… De a cél, hogy megtanuljunk kicsit lassítani. Nem rohanni. Időt szakítani olyan tevékenységekre, amik örömöt és egészséget hoznak, értéket teremtenek. Amire a felgyorsult világunk azt mondaná: “nekem erre nincs időm”, arra a slow living azt mondja: “csináld! és élvezd ki minden pillanatát.”

Slow living inspirációért lesd meg a YouTube csatornámat.

Neked mi a kedvenc stresszkezelési módszered? 

Inspiráljuk egymást a kommentekben! 🙂 Ha tetszett ez az írás, megköszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Szeretettel, 

signature with background removed

Gyulladáscsökkentő Kurkumás Latte Kamillával

Egészséges, fűszeres, gyulladáscsökkentő, testet-lelket melengető gyógyír.

Ez a kurkumás latte természeténél fogva koffeinmentes, könnyen és gyorsan elkészíthető, emellett remekül képes csökkenteni a szervezetben megbúvó krónikus gyulladásokat.

A kamilla édeskés zamatával szintén hozzájárul a gyulladáscsökkentéshez, nyugtató hatásával tökéletes záró akkordja lehet egy őszi vagy téli napnak.

Tedd a lecsendesedési rutinod részévé te is!

kamillavirág tea fa adagolókanállal
kamillavirág tea közelről

A kurkuma itthon talán kevésbé ismert, de szeretettel ajánlom, hogy ismerkedj meg vele, és építsd be a főzési rutinodba, mert egy igazi csodafűszer.💛

Mit érdemes tudni róla?

  • testszerte képes kifejteni gyulladáscsökkentő hatását, így olyan dolgokhoz járulhat hozzá, mint a szebb és ragyogóbb bőr, jobb emésztés és koncentrációs képesség, de fájdalomcsillapításra és immunerősítésre is kiválóan alkalmas
  • kurkumin nevű hatóanyagának felszívódását javíthatjuk egy csipet fekete borssal

Ha még nem próbáltad a kurkumás lattét, itt az ideje. Ha már ismerted, tegyél egy kísérletet a kamillavirágos verzióval is. Nem fog csalódást okozni. 🙂

Ölelés,

signature with background removed

Gyulladáscsökkentő Kurkumás Latte Kamillával

Előkészület: 2 perc

Főzési idő: 5 perc

Összesen: 17 perc

Hozzávalók (1 adag):

  • 250 ml (adalékmentes) növényi tej
  • 1/3 tk. őrölt kurkuma
  • 1 rúd fahéj vagy 1/3 tk. őrölt fahéj
  • 1/8 tk. (frissen) őrölt feketebors
  • 1 ek. kamillavirág
  • egy csipetnyi őrölt szegfűszeg vagy mézeskalács fűszerkeverék
  • méz vagy juharszirup (ízlés szerint)
  • 1 ek. legeltetett forrásból származó kollagén

Elkészítés:

  1. A növényi tejet a fűszerekkel és a kamillavirággal feltesszük egy lábasba melegedni.
  2. Közepes láng felett épp csak hogy felforraljuk, majd le is húzzuk a tűzről.
  3. 10 percet állni hagyjuk, majd leszűrjük, és mézzel ízesítjük, amíg még meleg (de már nem forró).
  4. Beletesszük a kollagént is, majd egy kézi tejhabosító vagy turmix segítségével habosra keverjük a latténkat. Egészségünkre!

Hálás Hétfő #4

🍂🍁Hálás Hétfő🍁🍂

Hálás vagyok…

🧡Hogy a kertben még mindig virágoznak a dáliák. 💗🌸
🧡Hogy a hétvégén teljes értékűen magunkba szippanthattuk az őszt: sétáltunk az októberi napsütésben, őszi terméseket gyűjtöttünk, pihentünk a családdal, az ősz színeibe öltözött parkban mókust és baglyot is láttunk.🦉🐿️
🧡Férjnek, hogy keményen dolgozik egy kinti projekten.
🧡Hogy megvan a lehetőségem arra, hogy egészséges, vitamindús ételekkel tápláljam a testem.
🧡Hogy kaptunk ajándékba egy doboz illatos birsalmát, és dísztököket.
🧡Hogy gyertyafénnyel meghitt hangulatot varázsolhatunk a vacsorához.

Ehhez kapcsolódóan +1 funkcionális tipp: mindig teljes figyelmünkkel legyünk jelen evés közben. Ne olvassuk közben, ne nyomkodjuk a telefont, ne hallgassunk híreket, mert ezzel a szimpatikus idegrendszeri dominancia állapotába kerülünk, amikor az emésztés gyakorlatilag leáll.

Könnyebb jelen lenni a pillanatban, ha vonzó, megragadó környezetet teremtünk, például azzal, hogy gyertyát gyújtunk.🕯️ Egy ilyen egyszerű változtatás, hogy nyugodt körülmények között étkezünk, mélyeket lélegezve, jelentősen javíthatja az emésztés funkciót. 😉

oszi háttérkép birsalmákkal

Te ma miért vagy hálás?

Ha van kedved, írd meg nekem kommentben. 😉

Szeretettel,

signature with background removed