Cukormentes ibolyaszirup nyers mézzel + ibolya limonádé

UGRÁS A RECEPTHEZ⬇

Készen állsz egy kis varázslatra? 🙂

Ez az ibolyaszirup nekem maga a tavasz eszenciája.

Az elkészítése szerintem felér egy meditációval.

Az ibolya ehető?

Igen! Ráadásul gyógynövényként ismeretes, a teljes növényt hasznosíthatjuk:

  • színanyagai antioxidáns hatásúak
  • gyulladáscsökkentő, lázcsillapító
  • köptető
  • bőrápoló
  • szemborogatásra is használják

Gasztronómiai kalandozásainkhoz az ibolyát természetesen mindig vegyszer- és autómentes helyről gyűjtsük be!

Mellékhatása az adagok betartása mellett nem ismert.

Ezen a ponton történik a “varázslat”. 🙂

Citromlé hatására a kékből újra lila lesz!

Idén különösen sok ibolya virágzik a kertünkben, így mindenképp szerettem volna valahogyan megőrizni ezt a színt, illatot és érzést.

Sajnos a nyers méz elvesz a csodás lila színből, én azonban nem használok kristálycukrot a konyhámban, így ez volt a második legjobb választás, de nekem így is nagyon tetszik. 🙂

Az ibolyaszirupnak az édesen túl nincsen különösebb íze, itt a szín a lényeg.

A limonádéba azonban mindig teszek pár friss ibolyavirágot, ami igazi tavasz aromát kölcsönöz az italnak!💜

Hogyan használd fel az ibolyaszirupot?

Bármilyen koktélt feldobhatsz vele, de akár házi készítésű jégkrémben is el tudom képzelni, esetleg palacsintára vagy piskótatekercsre locsolva! Nekem a limonádé a személyes kedvencem. 🙂

Egy nagyon egyszerű, de mégis látványos “tartósítási eljárás”, ha a megmosott virágokat jégkockatartóba téve, vízzel felöntve lefagyasztod, így nyáron egy kis színnel és bájjal dobhatod fel az italaidat (a sárga italoknak különösen jól áll ;))

Ha kedvet kaptatok hozzá, készítsétek el Ti is és ne felejtsétek el megmutatni nekem Instagramon vagy Facebookon, mindig öröm látni az alkotásaitokat! 🙂

Szeretettel,

signature with background removed

Cukormentes ibolyaszirup nyers mézzel + ibolya limonádé

hozzávalók az ibolyasziruphoz:

  • 3/4 csésze illatos ibolyavirág
  • 300 ml szűrt víz
  • néhány csepp citromlé
  • 100 ml nyers méz*

elkészítés:

  1. A begyűjtött ibolyát egy szűrőben hideg víz alatt öblítsük át, majd forrázzuk le 300 ml vízzel. Az áztatási idő 30 perctől akár egy egész éjszakán át tarthat. Minél tovább hagyjuk ázni, annál intenzívebb lesz a szín. Az ibolya forrázat először kék színt ölt majd.
  2. A választott áztatási idő letelte után szűrjuk le, ekkor jön a varázslat: az “ibolyatea” pár csepp citromlé hatására újra lila lesz! #science 🙂
  3. Ezután az “ibolyateánkat” egy üveg tálba öntve, gőz felett kezdjük el melegíteni, és adjuk hozzá a mézet is. Fakanállal kavargassuk, amíg a méz teljesen fel nem olvad. Ne forraljuk fel!
  4. Amint elolvadt benne a méz, készen is vagyunk. Befőttes üvegbe adagolva a hűtőben tároljuk.

hozzávalók az ibolya limonádéhoz:

  • 1/4 rész ibolyaszirup
  • 3/4 rész szűrt víz
  • frissen facsart citromlé (ízlés szerint)
  • néhány friss ibolyavirág

elkészítés:

  1. A hozzávalókat keverjük össze és már fogyaszthatjuk is! 🙂

*Megjegyzés: pici babáknak 2 éves kor alatt ne adjunk nyers mézet!

Cukormentes ibolyaszirup nyers mézzel + ibolya limonádé” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Kovászos cseresznyés pite alakorliszttel

Hozzászólás