Először is: ha még kitartasz a márciusban indult palántanevelésben, emelem kalapomat és gratulálok Neked!
Nagyon jó vagy! 🙂
Eljött az idő.
Azt hiszem, most már kellő bizonyossággal állíthatom, hogy végleges helyükre ültethetjük a palántákat.
Az is lehet, hogy valaki már meg is tette ezt, ami szuper!
Az előrejelzés egyáltalán nem mutat már fagyos éjszakákat, idén egyébként is nagyjából egy hónappal korábban történik minden a Természetben…
Íme tehát néhány tipp, amit 4 évnyi kertészkedés alatt megtanultam a paradicsomok helyre ültetésével kapcsolatban.🍅
#1
A paradicsomot viszonylag mélyre érdemes ültetni, hiszen – ahogy már említettem – a növény az egész szára mentén tud gyökeret fejleszteni.
A célunk a minél kiterjedtebb gyökérrendszer, amivel a növény fel tudja venni a tápanyagokat.
A futó fajták mellé értelemszerűen szükségünk lesz valamilyen támrendszerre.
Ezt kiültetéskor a kiásott gödörbe már helyezzük is mellé, nehogy utólag látatlanban megsértsük vele a gyökereket.
#2
Ássunk tehát a palántának egy akkora gödröt, hogy betemetve a legalsó lomblevelei épp hogy NE érjenek majd a földhöz.
A szikleveleit (ha még vannak neki) ilyenkor már mindenképp távolítsuk el óvatosan, ha szép dús, buja a palántánk, akkor akár az alsó két lomblevelét is leszedhetjük.
#3
A gödröt alaposan locsoljuk be!
Ezután jöhet a növény – akár picit döntve/fektetve, hogy a szár minél nagyobb felülete érintkezzen a talajjal -, majd itt jön egy szokatlannak tűnő tipp: a gödörbe helyezzünk egy feltört tojást.
Ezt egy Roots and Refuge Farm videóból tanultam, a tojás egy igen tápanyagdús étel, a beltartalmi értéke is magas, a tojáshéj pedig gazdag például kalciumban, tehát ez is egyfajta bio tápoldatozása a palántának. 🙂
Alkalmazhatunk emellett/helyett érett komposztot vagy érett marhatrágyát is, hogy ezzel extra tápanyagokkal lássuk el a fejlődő növényünket.
#4
A betemetett palánta körül alakítsunk ki egy tál alakú mélyedést, hogy később az öntözővíz a megfelelő helyre koncentrálódjon.
Ilyenkor még ne mulcsoljuk, majd kb. 1 hétig ne is locsoljuk (bármennyire is kókadozik!), így arra buzdítjuk a növényt, hogy a talajban lefelé fejlessze a gyökerét, nedvesség után kutatva.
#5
Ha több növényt is ültetsz egymás mellé, a tőtávolság minimum 40-50 cm legyen! A paradicsomnak fontos a megfelelő szellőzés.
PLUSZ TIPP: Ha bazsalikom palántát is nevelsz, akár közvetlenül a paradicsom mellé is ültetheted, ez jobb ízű paradicsomot eredményez, a bazsalikom illatanyagai pedig segítenek bizonyos kártevők távoltartásában is.
A paradicsomnak szuper társnövénye még a büdöske és a fokhagyma is.
#6
Az egy hét leteltével jöhet a mulcsolás! Valamilyen szerves anyaggal pl. fűnyesedékkel, szalmával vagy faforgáccsal érdemes betakargatni a paradicsom palánta tövét!
Ez védi a kiszáradástól, továbbá megakadályozza az öntözővíz visszacsapódását, ami egyébként gombás betegségek megjelentéséhez vezethet.
#7
Öntözés: az elején a palántáknak elég lehet egy fél, vagy 1 liter víz.
Később, amikor már nagyobbak a növények, akár 3-4 litert is igényelhetnek.
Napos időben kétnaponta, felhősebb időben 3 naponta érdemes öntözni, inkább a reggeli órákban és kizárólag a növény TÖVÉT!
A leveleket tartsuk szárazon, amennyire lehet, hogy elkerüljük a gombás betegségeket. Akár egy nagy eső után is megrázhatjuk őket, hogy megszabadítsuk a víztől.
#8
Egy kicsit drasztikusak tűnő tipp haladóknak (ha szabadföldben neveled a palántákat): az első virágokat távolítsuk el.
Ezzel szintén arra sarkalljuk a növényt, hogy a termés érlelés helyett először egy kiterjedt gyökérrendszert fejlesszen ki.
Ezek után abszolút be tudja hozni majd a lemaradást a növényünk, emiatt nem kell aggódni. 🙂
#9
Paradicsom alatt is termessz!
Ahogyan fejlődik a növény, bevett gyakorlat, hogy az alsó leveleket eltávolítjuk: ez teret enged annak, hogy akár a paradicsom növény alatti talajban is termesszünk valamit: például fűszernövényeket, de akár még céklát is.
MÉG TÖBB KERTÉSZKEDŐS TARTALOM:
Ha van további tipped, vagy Te valamit másképp csinálsz, nyugodtan oszd meg kommentben!
Tanuljunk egymástól. 🙂
U.i. A folyamatot illusztrálandó hamarosan jövök kedvcsináló, színes fotókkal is!
Szeretettel,