Instant ásásmentes ÁGYÁS

Ebben a posztban bemutatom, hogyan alakíts ki könnyedén és viszonylag gyorsan, ásás és talajbolygatás nélkül egy teljesen új ágyást haszonnövények számára a kertedben, amibe akár azonnal vethetsz is.

Ezzel a regeneratív módszerrel nem csak magadnak teszel jót, de a mikro- és makrokörnyezetednek is! 🙂

Disclaimer: nem vagyok ökológus/agrármérnök stb., illetve nincs semmilyen erre irányuló végzettségem (még ;)), így laikusként szimplán a saját tapasztalatomat osztom meg ebben a cikkben. A tudásomat könyvekből és YouTube videókból szedtem össze, a poszt végén összegyűjtöttem Neked is hasznos forrásokat a témában. Nálunk abszolút bevált ez a módszer, ezért merem ajánlani mindenkinek. 🙂

Tehát akkor, hogyan is készül?

Amire szükséged lesz:

 • deszkák – méretük az ágyás nagyságától függ, a deszka szélessége lesz az ágyásod magassága (legalább 10, de inkább 15 cm)
 • 8 db facsavar az oldalak összefogásához
 • oldalanként 2 db kicsi cölöp/karó (az ágyás megerősítéséhez oldalról)
 • festékmentes, ragasztótól, fém kapcsoktól stb. megtisztított barna kartonpapír
 • érett komposzt, ami már nem égeti meg a növényeket (mennyisége szintén az ágyás nagyságától függ)
 • fólia és tűzőgép vagy pici szegek (opcionális, hogy a deszka ne érintkezzen a talajjal, így időtállóbb lesz a szerkezet)
 • lapát és gereblye (opcionális)

Mi így alakítottuk az ágyásokat:

 1. A szegélyhez újrahasznosított deszkákat használtunk, szinte egyik sem egyforma, de annál egyedibb. 🙂 Természetesen használhatod a kifejezetten erre a célra vásárolt új fa anyagot is.
 2. A deszkákat a szélüknél összecsavarozzuk, ezzel egy keretet alkotva.
 3. Oldalanként egyenlően elosztva két-két cölöpöt verjünk le, hogy a komposzt súlya nehogy szétnyomja az ágyást.
 4. A keret belsejéhez tűzzünk vagy szegeljünk bármilyen (méretre vágott) fóliadarabot vagy nejloncsíkot.
 5. A keretbe helyezzük a kartonlapokat, ezzel a célunk, hogy elnyomjuk a fű és a gyomnövények növekedését. Fontos, hogy a kartonlapok átfedésben legyenek egymással, így nem tudnak később felnőni az alatta lévő (gyom)növények.
 6. A kartont ezek után kb. 10-15 centiméternyi komposzttal borítsuk be. Tömörítsük is a komposztot! (például azzal, hogy tyúklépésben végigsétálunk rajta :))
 7. Fontos még, hogy a kész ágyásban valamivel mindig takarva legyen a talaj, nálunk általában fűnyesedék a mulcs, de használhatsz faaprítékot, szalmát vagy bármilyen szerves anyagot.

Az így kialakított ágyásba akár azonnal vethetünk is. A komposzt alatt a kartonlap pár hónap alatt lebomlik, a “két” talaj szépen, háborítatlanul egyesül. A növények pedig boldogok💚🌿

Honnan szerezzek ennyi komposztot?

Ha nincs, vagy nincs elegendő mennyiségű komposztunk, szerencsére már sok helyen hozzá lehet jutni ehhez a kincshez: közterület-fenntartó vállalkozások, helyi hulladéktelepek foglalkoznak humusz vagy komposzt előállításával. Mi is az utóbbi forrásból szereztük be a mennyiséget, amire szükségünk volt, nagyjából 1500 forintért (2023. áprilisában).

Miért csináljuk ásásmentesen?

1.) Az ásás mellőzésével a legfőbb célunk, hogy a hasznos talajlakó mikroorganizmusokat (paránylényeket) ne háborgassuk. Ők teszik a földet TERMŐfölddé. A talajnak egy ÉLŐ közegnek kell lennie, ami táplálja a növényeinket, akik aztán minket táplálnak. Az élő talajban termesztett zöldség vitaminokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabb, a zöldségeinken lévő mikrobák pedig hozzájárulnak a bélrendszerünk egészségéhez is.💚 Ezt a boltban vásárolt árutól garantáltan nem kapjuk meg…

2.) Az ásásmentes ágyások másik nagy előnye ott van a nevében: gyakorlatilag egy négyzetcentiméternyit sem kell ásnunk… sem a kialakításkor, sem ősszel… És igazából kapálni sem… hiszen sokkal kisebb a gyomosodási nyomás, és ami előbújik, azt is két ujjal könnyedén ki tudjuk húzogatni.

3.) Nem mellesleg a talajbolygatás minimalizálásával a környezetet is óvjuk, illetve egészen pontosan GYÓGYÍTJUK, mivel a növények a gyökereiken keresztül képesek megkötni és eltárolni a szenet a talajban, vagyis képesek CSÖKKENTENI a légkörben lévő szén-dioxidot. Ez ÓRIÁSI dolog! Ez a regeneratív mezőgazdaság alapja, aminek az elvei abszolút működnek kicsiben, a konyhakertben is. 🙂

Egészséges talaj, egészséges növények, egészséges ember, egészséges bolygó.
💚🌿

Szépen fejlődik a borsó az ásásmentes ágyásban, mellette pedig beporzókat csalogató pillangóvirág cseperedik. 🙂

További hasznos anyagok a témában:

Könyvek:
Charles Dowding, Stephanie Hafferty – Ásásmentes biokert: https://bit.ly/40HOPif
Charlie Nardozzi – Ásásmentes kertészkedés: https://bit.ly/42P1LEQ

Weboldalak:
https://www.bosegkertje.hu/
https://www.facebook.com/talajmegujit…

YouTube:
https://www.youtube.com/@CharlesDowding1nodig
https://www.youtube.com/@okologiaiintezet

Film:
https://kissthegroundmovie.com/

Ha bármilyen kérdésed van, nagyon szívesen segítek.

Jó kertészkedést! 🙂

Ölelés,

signature with background removed

Instant ásásmentes ÁGYÁS” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Visszajelzés: A funkcionális táplálkozás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s