Új kedvenc receptem a bodzavirág szezonra ez a panna cotta.
Krémes, kókusztej alapú puding találkozása a bodza üde aromájával.🤍
Könnyedén elkészíthető, “mentes” édesség, amivel lenyűgözhetjük vendégeinket, de hétköznapokra is gyorsan összedobható.


A már jól bevált citromos bodzaleves után ebben a bodzaszezonban szerettem volna valami újdonsággal kísérletezni,
Egy különleges desszertről álmodoztam… aztán beugrott: PANNA COTTA BODZAZSELÉVEL TÁLALVA.🤤
Nagyon szeretem a panna cottát, mert:
- gyulladáscsökkentő étrendbe is kiválóan beilleszthető
- hétköznapokra is egyszerűen és gyorsan elkészíthető
- különleges alkalmakra könnyedén elegáns desszertté varázsolható.


A HOZZÁVALÓK
Alapanyagok tekintetében itt is érdemes odafigyelni a minőségre: a zselatint legeltetett forrásból célszerű beszerezni, ehhez a kedvenc termékemet itt találod.
Kókusztejből ehhez a recepthez az aldis, adalékmentes konzerves kókusztejet ajánlom: a zsírtartalmánál fogva tökéletesen krémes végeredményt ad.
Ebből a termékből amúgy is szeretek feltankolni, ha az Aldi-ban járok: levesek sűrítéséhez/habarásához is nagyon jól működik szerintem.

Bodzavirágot mindenképpen forgalmas utaktól távol eső helyről gyűjtsünk, és győződjünk meg róla, hogy vegyszerrel sem lett kezelve.
Szerencsés helyzetben vagyok, mert a kertünk végében áll egy bodzafa, amiről biztosan tudom, hogy tiszták a virágai.
Ez azért is fontos, mert receptekhez én nem szoktam megmosni: a bodza virágporára is szükségünk van a tökéletes ízélményhez. 🙂
A panna cottát természetesen bármilyen más szezonális gyümölccsel is felkínálhatjuk.
A blogon megtalálható már egy szedres-levendulás változat is, ahol ferdén hagytam megszilárdulni a pudingot a pohárban, szerintem ez is egy klassz és izgalmas tálalási mód. 🙂
TIPPEK A PANNA COTTA ÖSSZEÁLLÍTÁSÁHOZ
Ha csak egy gyors hétköznapra szeretnénk összedobni a panna cottát, és a külcsíny kevésbé számít, azt ajánlom, egyszerűen kis tálkákba adagoljuk ki.
Így tényleg egy no macera, gyors desszert.
Ha különlegesebb alkalomra készítjük, a tálalásban abszolút kiélhetjük a kreativitásunkat: választhatunk valamilyen különleges formát, vagy esetleg a fenti szedres-levendulás “ferde” verziót.
Én a képen látható mini panna cottákat szilikonos mini kuglófformában készítettem el.
Ha ehhez hasonlóan komplexebb a formánk, célszerű egy semleges ízű olajjal (pl. kókuszolaj) kikenni, így megdermedve könnyebben kicsusszan belőle a panna cotta – erre rásegíthetünk egy késsel is például.
Egy ennél is jobb megoldás, ha a formát néhány másodpercre meleg vízbe mártjuk, így is könnyebben fog menni a tálalás.


Nekem abszolút belépett a kedvenc bodzás receptek közé, remélem, nálatok is sikert arat majd!
Ha elkészítitek, nagyon örülnék, ha megosztanátok, hogy sikerült és hogy ízlett: nyugodtan jelöljétek meg az @egy.falat.feny tag-et a közzétett fotókon. 🙂
Ölelés,

Még több “mentes” desszert a blogon:
Panna cotta bodzavirág zselével

Előkészület: 10 perc
Főzési idő: 10 perc
Összesen: 3 óra + 20 perc
hozzávalók (4 adaghoz):
Panna cottához:
- 2 tk. legeltetett forrású zselatin
- 2 ek. víz
- 400 ml (konzerves) kókusztej
- 1/2 tk. vaníliaőrlemény (opcionális)
- 2 ek. nyers méz
Bodzazseléhez:
- 8-10 db bodzavirág (vagy kb. 1 ek. szárított bodzavirág)
- 300 ml víz
- 1 tk. legeltetett forrású zselatin
- 3 tk. citromlé
- 1 ek. nyers méz
elkészítés:
- A bodzavirágokat néhány órára – vagy akár egy éjszakára is – beáztatjuk a vízbe egy tálban. Minél tovább hagyjuk, annál intenzívebb lesz az íze. (Ha szárított virággal dolgozunk, készítsünk belőle bodzateát: 1 ek. bodzavirágot öntsünk le 300 ml forró vízzel, majd 15 perc után szűrjük le. A bodzazselé készítése ezek után megegyezik a 8-as ponttól leírtakkal.)
- A panna cottához a zselatint egy tálkában csomómentesre keverjük a vízzel, és néhány percig állni hagyjuk, amíg megszilárdul.
- Eközben egy lábasban elkezdjük melegíteni a kókusztejet, hozzáadjuk a mézet és a vaníliát is, ha használunk.
- Amikor a kókusztej már gőzölög, feloldjuk benne a szilárd, zselatinos keverékünket.
- Fakanállal kavargatva addig főzzük, amíg a zselatin szépen elolvad benne. Ne forraljuk fel!
- A panna cottát tálkákba vagy a választott formákba adagoljuk, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
- Amikor a panna cotta megszilárdult, elkészítjük a bodzazselét is: a bodzavirágokból a kezünkkel kicsavarjuk a vizet, majd leszűrjük róla a maradék virágokat is.
- A panna cottához hasonlóan a zselatint feloldjuk egy kevés vízben (ehhez használhatunk a bodzával ízesített vízből is), és pár percig állni hagyjuk, amíg megszilárdul.
- A bodzavirágos vizet egy lábasban melegíteni kezdjük, hozzáadjuk a mézet és a citromlevet, majd amikor már gőzölög, feloldjuk benne a zselatinos keverékünket.
- Amikor a zselatin elegyedett a bodzás-mézes-citromos alappal, levesszük a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Ezután önthetjük a panna cotta tetejére. (Ha forrón öntjük rá, a panna cotta megolvadhat alatta.)
- További 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon, ezután fogyaszthatjuk. 🙂
Visszajelzés: Sós-datolyás csokitorta chai teában posírozott körtével
Visszajelzés: Karácsonyi gasztroajándék ötletek
Visszajelzés: Bodzavirág zselé télire (alacsony cukortartalmú)