Egy kényeztető, “mindenmentes” csokis desszert, amit a körte savassága balanszíroz tökéletesre, pont annyi sóval, ami kiemeli és összehozza az ízeket!
Még csak sütni sem kell.
Nálunk mindenki odavan ezért a tortáért!



Amennyire elegánsan hangzik, annyira egyszerű elkészíteni ezt a tortát!
Ígérem!
Ilyen értelemben pont olyan, mint a panna cotta. 😉
Na de mi az a posírozás?
Nagyon előkelően hangzik, pedig valójában egy nagyon egyszerű módszerről van szó.
A posírozás tulajdonképpen vízben (vagy valamilyen más folyadékban) történő kíméletes főzést jelent, alacsonyabb – forráspont alatti – hőmérsékleten.
Ennyi.
Komolyan. 😀
Esetünkben a körtéket fűszeres chai teában posírozzuk, amihez nem kell mást tennünk, mint megfőzni a teát, majd a körtéket megpucolva, egészben belehelyezni őket a teába, és körülbelül 20 percen át alacsony lángon “megfőzni”.
Tényleg csak ennyi a dolgunk vele. 🙂




Idővonal a tortához
A torta egy napon belül abszolút összedobható, nagy előnye viszont, hogy akár előre is elkészíthető, én szeretek is ezzel élni, főleg amikor nagyobb vendéglátásra készülök.
A csokitortát ilyenkor (a körte nélkül) érdemes a tálalás előtti napon elkészíteni, mivel a csokikrém megszilárdulásához legalább 2 órára lesz szükségünk.
A körte posírozása mindennel együtt kb. egy fél órát vesz igénybe, így ezt elegendő a tálalás napján elkészíteni.
Az elkészült csokitortát egyébként nem csak körtével, de szinte bármilyen szezonális gyümölccsel feldobhatjuk, erdei gyümölcsökkel, szederrel, eperrel vagy málnával is isteni, a fenti képen pedig pirított törökmogyoró és zsályavirág kombiációval készült!😍
Idő hiányában nagyon érett, puha nyers körtét is használhatunk, ami könnyen harapható, én azonban ajánlom a posírozás kipróbálását: csodás “mézeskalácsos” illatot és aromát kölcsönöz a körtének! 😉


A “tészta” alap jól fagyasztható, ráadásul 2 az 1-ben receptről van szó, hiszen akár ezt a csokis-datolyás energiagolyót is elkészíthetjük belőle!
Fontos még, hogy levehető aljú pite/tortaformát használjunk! Nem levehető aljúból sajnos nekem nem sikerült szépen kivenni a szeleteket…
Ha nincs levehető aljú piteformád, egy hagyományos (szintén levehető aljú) tortaformát ajánlok helyette. Ennek az oldalára is szépen egyenletesen fel tudjuk nyomkodni a kakaós-datolyás massza alapot.
Ez az egyetlen dolog, amire érdemes külön odafigyelni, egyébként tényleg egy egyszerűen és gyorsan összedobható kis desszert, ami garantáltan lenyűgöz majd mindenkit!🧡😍
Ölelés,

Még több körtés és csokis recept a blogról:
Sós-datolyás csokitorta

Előkészület: 15 perc
Sütési idő: 0 perc
Összesen: 30 perc+2-3 óra
hozzávalók (12 szelethez):
Alaphoz:
- 15-16 db (kb. 220-225 g) királydatolya, kimagozva
- 140 g mandulaliszt
- 4 ek. tahini vagy mandulavaj
- 1/2 tk. só
- 3/4 tk. fahéj
- 3 ek. kakaópor
Csokis krémhez:
- 400 ml (adalékmentes) konzerves kókusztej
- 150 g étcsokoládé (legalább 70%-os)
- 80 ml kókuszolaj
- 75 g méz
- egy csipet só
Posírozott körtéhez:
- 4 db közepes körte (közepesen érett)
- 4 adag szálas/4 db filteres chai tea
- 1 liter víz
elkészítés:
Alap:
- Az alap hozzávalóit egy késes aprítóban egyneművé varázsoljuk. Egy kissé ragacsos, gyúrható tészta alapot kell kapnunk, ami a kezünkbe véve könnyedén összeáll. Ha esetleg túl száraz lenne a tészta, evőkanalanként adagoljunk hozzá vizet. Amennyiben túl nedvesnek találjuk, extra mandulaliszttel érhetjük el a megfelelő, gyúrható állagot.
- A tésztát egy kb. 27 cm átmérőjű, levehető aljú piteformába nyomkodjuk, az oldalán kb. 1,5 cm-es peremet hagyva a csokis krémnek. Nagyjából 20 percre berakjuk a fagyóba, hogy megszilárduljon, ez idő alatt elkészítjük a csokis krémet (és a körtéket).
Csokikrém:
- A csokikrémhez a kókusztejet, kókuszolajat, a darabokra tördelt étcsokoládét és a csipet sót közepes láng felett egy lábasban felolvasztjuk.
- Amikor minden összeolvadt, félrehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a mézet is. Hagyjuk picit kihűlni, majd a 20 perc leteltével kivesszük az alapot a fagyóból, és ráöntjük a csokikrémet, ezután tegyük vissza a hűtőbe legalább 2 órára, vagy akár egy egész éjszakára. A telített zsíroknak köszönhetően a krém hűtve tökéletesen megszilárdul.
Posírozott körte:
- Elkészítjük a teát: én szeretek vízforralóval dolgozni, mert lényegesen gyorsabb.
- Egy kb. 2 literes fazékban a teafiltekeret leöntjük 1 liter forró vízzel. A szálas teát tegyük egy teatojásba vagy csavarjuk egy gézdarabba, és így öntsük rá a vizet.
- Amíg a tea elkészül, a körtéket megpucoljuk, meghagyva a szárukat (dekorációs elemként, illetve mert így könnyebb lesz majd kiemelni őket a teából.)
- 15 perc után távolítsuk el a teafüvet a fazékból, majd forralásig melegítsük újra az elkészült teát.
- Ekkor vegyük alacsonyabbra a lángot, és óvatosan helyezzük az edénybe a megpucolt (egész) körtéket. A cél, hogy mind a 4 körte (nagyjából) elmerüljön a teában.
- Kb. 20 percig alacsony lángon posírozzuk, időről időre meg lehet forgatni őket, ha egy kis körte részt esetleg nem lep el a tea.
- Ezután a száránál fogva egy tányérra helyezzük a megpuhult körtéket, és hagyjuk kihűlni. Szükség szerint a felesleges nedvességet itassuk le róla egy papírtörlővel.
- A fenti képeken látható dekorációhoz így járjunk el: amikor kihűltek, a hosszuk mentén ketté vágjuk őket, kivágjuk a magházat (ha szeretnénk, a szárat is távolítsuk el), majd ugyanúgy a hossza mentén bevágjuk a körtéket úgy, hogy a szárrésznél még egyben maradjanak. (Lásd: videó.)
- A félbevágott és bevagdalt posírozott körtéket dekoratív módon elhelyezzük a megszilárdult csokitorta tetején, majd megszórjuk mandulaliszttel és aprított dióval.
Visszajelzés: Sós-datolyás-kakaós energiagolyó
Visszajelzés: Málnás-kecskesajtos datolyacsónakok