Karácsonyi gasztroajándék ötletek

Minden évben megállapítom, hogy a karácsonyi készülődést sokkal jobban szeretem, mint magát a karácsonyt. (Pedig higgyétek el, azt is imádom.🎄🤭)

A “slow karácsony” jegyében szeretek kézzel készített ajándékokkal is készülni, ami segít lelassulni és picit befelé figyelni ebben az időszakban.

Ez most egy ötletadó gyűjtőposzt, amiben összeszedtem a blogról azokat a recepteket, amik gasztroajándékként is megállják a helyüket.

Csemegézzetek belőlük, remélem, elkészítitek valamelyiket! 🙂

1. Fermentált granola:

Kovásszal vagy joghurttal is fermentálható, igazán egyedi és nagyon-nagyon finom gasztroajándék lehet belőle!

A házi granolában a legjobb, hogy teljesen egyéni ízlésre szabható, te kontrollálod az összetevők minőségét, ez a recept ráadásul fermentált is, aminek ezen a blogon már biztosan ismered az előnyeit.

De ha esetleg nem, szeretettel ajánlom ezt a posztot a figyelmedbe. 😉

Garantáltan olcsóbb és egyedibb megoldás, mint a bolti granolák.


2. Vaníliaaroma házilag:

Összehasonlíthatatlanul jobb, mint a bolti Dr. Tudjukki aroma! 😀

Imádom, amikor a hideg hónapok sütögetéseinél a forró sütő vanília illatot áraszt!

Szerintem tökéletes ajándék azoknak, akik imádnak sütni.

Karácsony előtt minimum 2 héttel érdemes elkészíteni az ajándékozott számára, hogy a vanília aroma kellemesen átjárja, 3-6 hét még optimálisabb.

Vaníliaaroma, vaníliaeszencia házilag

Ugrás a recepthez⬇ Az őszi-téli időszak sütögetésre hívogat. A sütemények pedig szinte “könyörögnek” ezért az aromás, természetes és mondhatni egészséges házi vaníliaaromáért. 🙂 Amilyen egyszerű összerakni, annyira…

Elolvasom

3. Házi pillecukor:

A házi pillecukor bizony egészséges!

Mindösszesen 3 hozzávalóra és különlegesebb eszközként egy konyhai hőmérőre lesz szükség hozzá, de egyébként nagyon egyszerűen elkészíthető!

Az egyik fő összetevő a zselatin, ami fontos aminosavakat tartalmaz, és kifejezetten jól tudja ellensúlyozni a napjainkban gyakran jellemző túlzott színhúsfogyasztást.

(Ezzel a céllal ajánlom még a figyelmetekbe a panna cottát és a csontlevest is. ;))

A pillecukrot mézeskalács kiszúróval “kiszaggatva” még egyedibbé tehetjük.

05:39-től láthatjátok az elkészítését a videóban, a pontos recept pedig a videó leírásban lesz:


4. Naranccsal fermentált lilakáposzta:

Nyilván a fermentumok sem maradhatnak ki a listából.🤭

Ennél az ajándéknál minimum 2 héttel karácsony előtt kell intézkednünk: ennyi idő alatt már kellemesen meg tud savanyodni a káposzta, csodás lesz!

Akár egy kis birsalmával is feldobhatjuk: a naranccsal együtt, kisebb darabokra/szeletekre vágva elrejthetjük a gyalult káposzta közé.

Kattints ide a videóért az elkészítéséről!

Ha pedig szívesen elkészítenéd velem közösen, akkor tarts velem a fermentált karácsonyi gasztroajándékok workshopomon, Budapesten vagy online!🎄🤗


5. Marokkói sós citrom:

Ez az umami-bomba fűszer mindenki kedvence lesz!

Eredetileg az arab világból származik, a citrom héját fogjuk ízesítésre használni, így fontos, hogy kezeletlen gyümölcsöt válasszunk.

Amikor elkészült, így használd fel: tojáskrémbe, mártogatósokba (pl. humuszba, padlizsánkrémbe, guacamole-ba), salátaöntetekbe, kuszkusz- vagy lencsesalátába, de különféle ragukba is istenien illik!

Marokkói sós citrom

UGRÁS A RECEPTHEZ Egy igazi ÍZBOMBA. Sóban eltéve tartósítjuk a citromot, vagyis tulajdonképpen fermentálunk! A lényeg a citromhéj lesz majd, amit fűszerként használunk. citromszezon November van: elérkezett a várva várt magyar citrom ideje!…


5+1. Bónusz: tűzhely potpourri + házi gyertya

Bár nem ehető, de ugyanúgy kézzel készült ajándék, amivel a hangulatot, a karácsony meghittségét illat formájában adjuk át az ajándékozottnak: ez a gyertya és a potpourri.

Ebben az adventi készülődős videóban mutattam be az elkészítésüket:

Szépséges adventi időszakot kívánok Nektek!🎄

Szeretettel,

signature with background removed

Hozzászólás