Minden évben megállapítom, hogy a karácsonyi készülődést sokkal jobban szeretem, mint magát a karácsonyt. (Pedig higgyétek el, azt is imádom.🎄🤭)
A “slow karácsony” jegyében szeretek kézzel készített ajándékokkal is készülni, ami segít lelassulni és picit befelé figyelni ebben az időszakban.
Ez most egy ötletadó gyűjtőposzt, amiben összeszedtem a blogról azokat a recepteket, amik gasztroajándékként is megállják a helyüket.
Csemegézzetek belőlük, remélem, elkészítitek valamelyiket! 🙂
1. Fermentált granola:
Kovásszal vagy joghurttal is fermentálható, igazán egyedi és nagyon-nagyon finom gasztroajándék lehet belőle!
A házi granolában a legjobb, hogy teljesen egyéni ízlésre szabható, te kontrollálod az összetevők minőségét, ez a recept ráadásul fermentált is, aminek ezen a blogon már biztosan ismered az előnyeit.
De ha esetleg nem, szeretettel ajánlom ezt a posztot a figyelmedbe. 😉
Garantáltan olcsóbb és egyedibb megoldás, mint a bolti granolák.
Fermentált granola aszalt sárgabarackkal és étcsokival
Ugrás a recepthez Kovászmaradék mentő ötlet. Gasztroajándék. Fincsi, funkcionális nasiötlet. A granola tulajdonképpen sült müzli. Rengeteg féle granola kapható készen is az üzletekben, én azonban mindig amondó vagyok,…
Elolvasom2. Vaníliaaroma házilag:
Összehasonlíthatatlanul jobb, mint a bolti Dr. Tudjukki aroma! 😀
Imádom, amikor a hideg hónapok sütögetéseinél a forró sütő vanília illatot áraszt!
Szerintem tökéletes ajándék azoknak, akik imádnak sütni.
Karácsony előtt minimum 2 héttel érdemes elkészíteni az ajándékozott számára, hogy a vanília aroma kellemesen átjárja, 3-6 hét még optimálisabb.
Vaníliaaroma, vaníliaeszencia házilag
Ugrás a recepthez⬇ Az őszi-téli időszak sütögetésre hívogat. A sütemények pedig szinte “könyörögnek” ezért az aromás, természetes és mondhatni egészséges házi vaníliaaromáért. 🙂 Amilyen egyszerű összerakni, annyira…
Elolvasom3. Házi pillecukor:
A házi pillecukor bizony egészséges!
Mindösszesen 3 hozzávalóra és különlegesebb eszközként egy konyhai hőmérőre lesz szükség hozzá, de egyébként nagyon egyszerűen elkészíthető!
Az egyik fő összetevő a zselatin, ami fontos aminosavakat tartalmaz, és kifejezetten jól tudja ellensúlyozni a napjainkban gyakran jellemző túlzott színhúsfogyasztást.
(Ezzel a céllal ajánlom még a figyelmetekbe a panna cottát és a csontlevest is. ;))
A pillecukrot mézeskalács kiszúróval “kiszaggatva” még egyedibbé tehetjük.
05:39-től láthatjátok az elkészítését a videóban, a pontos recept pedig a videó leírásban lesz:
4. Naranccsal fermentált lilakáposzta:
Nyilván a fermentumok sem maradhatnak ki a listából.🤭
Ennél az ajándéknál minimum 2 héttel karácsony előtt kell intézkednünk: ennyi idő alatt már kellemesen meg tud savanyodni a káposzta, csodás lesz!
Akár egy kis birsalmával is feldobhatjuk: a naranccsal együtt, kisebb darabokra/szeletekre vágva elrejthetjük a gyalult káposzta közé.
Kattints ide a videóért az elkészítéséről!
Ha pedig szívesen elkészítenéd velem közösen, akkor tarts velem a fermentált karácsonyi gasztroajándékok workshopomon, Budapesten vagy online!🎄🤗

5. Marokkói sós citrom:
Ez az umami-bomba fűszer mindenki kedvence lesz!
Eredetileg az arab világból származik, a citrom héját fogjuk ízesítésre használni, így fontos, hogy kezeletlen gyümölcsöt válasszunk.
Amikor elkészült, így használd fel: tojáskrémbe, mártogatósokba (pl. humuszba, padlizsánkrémbe, guacamole-ba), salátaöntetekbe, kuszkusz- vagy lencsesalátába, de különféle ragukba is istenien illik!
Marokkói sós citrom
UGRÁS A RECEPTHEZ Egy igazi ÍZBOMBA. Sóban eltéve tartósítjuk a citromot, vagyis tulajdonképpen fermentálunk! A lényeg a citromhéj lesz majd, amit fűszerként használunk. citromszezon November van: elérkezett a várva várt magyar citrom ideje!…
5+1. Bónusz: tűzhely potpourri + házi gyertya
Bár nem ehető, de ugyanúgy kézzel készült ajándék, amivel a hangulatot, a karácsony meghittségét illat formájában adjuk át az ajándékozottnak: ez a gyertya és a potpourri.
Ebben az adventi készülődős videóban mutattam be az elkészítésüket:
Szépséges adventi időszakot kívánok Nektek!🎄
Szeretettel,
