A köles csodálatosan sokoldalú gabona.
Használhatjuk teljesértékű köretként, alapja lehet zöldségfasírtoknak vagy reggeli kásának is. Csak hogy egy pár dolgot említsek..
De tudtad-e…
Hogy tortát is süthetsz vele?


Bizony így van.
Ez a torta csodálatos, teljesértékű összetevőkből készül, egy desszert, ami támogatja az egészségünket. Hát nem fantasztikus? 🙂 Ezen kívül egészen véletlenül vegán és gluténmentes is. Rostok, ásványi anyagok, vitaminok és a csodás antioxidánsok az áfonyából. Mmmmmm!
Meg fogsz lepődni, mennyire egyszerű az elkészítése! Miután a kölest megfőztük, az egész recepthez már csak egy nagy teljesítményű késes aprítóra lesz szükségünk, amibe belefér a “tészta”.







Ahogyan valószínűleg látjátok a fotókról, már nagyon-nagyon-nagyon várom a tavaszt! Idén vágunk bele a kertészkedésre, úgyhogy biztos sok munka jó móka lesz!
Instagramon szoktam helyzetjelentést tartani, gyere és kövess, ha érdekel! 🙂
Várjuk együtt a tavaszt ezzel a fincsi kölestortával! 🙂
Ha elkészíted, kérlek, mutasd meg nekem a Facebookon vagy az Instagramon!
Szeretettel,


Vegán “Kókusz Álom” Kölestorta Áfonyakompóttal (Gluténmentes)
Előkészület: 15 perc
Sütési idő: 80 perc
Összesen: 95 perc
Hozzávalók (12 szeletes tortához):
Az alaphoz:
- 1 1/2 csésze gluténmentes zabpehely (szükség szerint gluténmentes)
- 3/4 csésze kókuszreszelék vagy kókuszchips
- 3 ek. kókuszolaj
- 2 tk. juharszirup
- egy csipetnyi rózsaszín Himalája só vagy parajdi kősó
A tortához:
- 1 csésze köles (nyers)
- 1 db konzerves (400 ml) kókusztej (behűtve)
- 3/4 csésze kókuszchips
- 3 ek. kókuszolaj
- 1/2 csésze juharszirup
- 1 tk. vaníliakivonat vagy vaníliaőrlemény
- 1/4 csésze kókuszliszt (vagy helyettesítheted bármilyen gluténmentes liszttel, ami van otthon)
Az áfonya kompóthoz:
- 2 csésze (400 g) (fagyasztott) áfonya
- 1 tk. frissen facsart citromlé
- 1 tk. tápiókakeményítő
- 1-2 ek. méz vagy juharszirup
Elkészítés:
- Az elkészítést megelőző este áztassuk be a kölest almaecetes vízbe (ezzel elősegítjük az antitápanyagok lebontását).
- Másnap öblítsük át egy szitán, majd két csészényi vízben főzzük puhára egy csipet sóval. Hagyjuk kihűlni.
- Melegítsük elő a sütőt 185 fokra.
- A hozzávalókat az alaphoz tegyük a nagy teljesítményő késes aprító táljába. A keverék ideális esetben összeáll, ha megnyomogatod az ujjaiddal. Adj hozzá egy kis extra kókuszolajat vagy juharszirupot, ha mégsem így lenne.
- Tegyünk egy klórmentes sütőpapírt egy 22 cm-es tortaforma aljába, a szélén kenjük be kókuszolajjal. A sütőpapír akár teljesen el is hagyható, ez esetben kenjük ki a teljes formát kókuszolajjal.
- Nyomkodjuk bele az alapkeveréket a tortaforma aljába, majd tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Ugyanabban a késes aprítóban a fenti “tortához” tartozó összes hozzávalót turmixoljuk krémesre.
- Öntsük a krémet az alapra, majd tegyük a sütőbe és kb. 80 percig süssük. Egy óra után érdemes ránézni, a torta akkor van kész, ha a közepe is megszilárdult.
- A kompóthoz az áfonyát kezdjük el melegíteni egy lábasban, egy fakanállal törjük össze a gyümölcsöt, majd adjuk hozzá a citromlevet és a tápiókakeményítőt (amit előzőleg feloldottunk kb. 1 evőkanálnyi vízben). Jól keverjük el.
- Zárjuk el a tűzhelyet, majd keverjük bele a mézet vagy juharszirupot.
- Opcionálisan megszórhatjuk poreritrittel a torta tetejét, majd szeleteljük és a meleg áfonyakompóttal tálaljuk. Jó étvágyat! 🙂
Visszajelzés: Varázstallér, avagy gluténmentes citromos-mandulás keksz – All With Zest