Kedvenc stresszkezelési módszereim

Azt hiszem, pont időszerű ez a poszt. 

Azt kívánom Neked, idén decemberben ajándékozd meg magad nyugalommal, lassulással, békével és harmóniával. Megérdemled, hogy minden nap időt szentelj arra, hogy feltöltődj egy számodra nyugtató tevékenységben és kilépj a folyton pörgős “búgócsiga” állapotból.

Olyan elcsépelt lett már a stresszkezelés témája, mégis tényleg nélkülözhetetlen eleme az egészség-képletünknek.

Elmagyarázom, miért.

a pillow of cotton flowers as a backdrop

Vigyázat, kicsit tudományos lesz 🙂

Ha csak a stresszkezelési módszerekért jöttél, ugorj ide.


“Kicsit tudományos” rész kezdődik…

Szimpatikus vs. paraszimpatikus

Az autonóm idegrendszer úgynevezett szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszeri pályákra tagolódik, amelyek különböző testi folyamatokat működtetnek bennünk automatikusan. 

A 21. század emberének életét általában a szimpatikus idegrendszeri dominancia jellemzi: ez az úgynevezett “küzdj vagy menekülj” üzemmód, ami evolucionárisan belénk van kódolva, hogy segítsen a túlélésben. Ez egy befeszült, stresszes állapot, amikor megemelkedik a pulzus és a vérnyomás, kitágul a pupillánk stb. Ilyenkor a szervezet abban a hitben van, hogy nem vagyunk biztonságban és veszély fenyeget minket, pl. üldöz egy kardfogú tigris, tehát vagy az a feladatunk, hogy…

A.) szembeszálljunk és megküzdjünk vele, vagy 

B.) amilyen gyorsan csak tudunk, elmeneküljünk. 

A túlélés érdekében a szervezet a rendelkezésre álló energiatartalékokat ilyenkor a perifériákba, a vázizomzatba irányítja – hiszen szükség van az izmainkra ahhoz, hogy megküzdjünk egy ellenséggel vagy éppenséggel elfussunk, ahogy a lábunk bírja. 

Mindezzel párhuzamosan a nem “top prioritású” folyamatok leállnak, mint például az emésztés vagy a reproduktív funkció… Hiszen veszélyhelyzetben ezekre nincs idő. És kész is az emésztési zavar vagy a hormonális problémák… 

A fenti tigrises szituációhoz képest annyi a különbség, hogy manapság feltételezem, téged sem a ragadozók üldöznek, hanem helyette a befizetendő számlák, családi konfliktusok, a forgalmi dugók, a munkahelyi feladatok az idegesítő főnökkel megspékelve, és az egyéb teljesítendő határidők. De gyakorlatilag bármi lehet stressz, ha te annak éled meg. 

Ezek a dolgok a tigrises fenyegetéshez képest általában alacsonyabb fokú, de krónikus stresszt jelentenek, ami ettől függetlenül ugyanúgy folyamatosan terheli a szervezetet, aktívan tartva a szimpatikus idegrendszeri pályákat. Ilyenkor a szervezet nem tud relaxálni, nem tud átkapcsolni paraszimpatikus idegrendszeri pályákra.

A paraszimpatikus idegrendszeri aktivitás azért nagyon fontos, mert ilyenkor tudnak végbemenni a testben a sejtregeneráló, anabolikus (felépítő), gyógyító folyamatok. Ez az az ellazult “pihenj és eméssz” állapot, amikor a tested megnyugszik, biztonságban érzi magát, és előtérbe helyezi a gyógyulásért, emésztésért, szaporodásért felelős folyamatok működtetését.

Stressz = gyulladás.

Az alacsony fokú, krónikus gyulladás felel gyakorlatilag az összes civilizációs betegségért: allergiák, emésztési panaszok, alvásproblémák, elhízás, asztma, vérnyomás- és vércukor problémák, autoimmunitás…

Hiába szedsz be két maroknyi vitamint, táplálkozol tökéletesen, ha közben végig szimpatikus idegrendszeri dominanciában vagy és nem fordítasz időt a stresszkezelésre. 

Kicsit tudományos rész vége… 🙂


Ezért kiemelt fontosságú a stressz menedzselése. A cél a biztonságérzet tudatos növelése.

Erre rengeteg módszer létezik, ebben a posztban megosztom veled az én kedvenceimet, remélem, tudsz belőlük inspirációt meríteni! 🙂 

1. Jóga/csikung

Ezekkel a mozgásformákkal abszolút a paraszimpatikus idegrendszeri ágat támogatjuk, a mély légzés, a befelé figyelés segítik az ellazulást. Ha már van tapasztalatod velük, és nem kell feltétlenül a pózok, gyakorlatok kivitelezésén sokat agyalnod, ezek a tevékenységek sokat adnak és tanítanak akkor is, amikor épp nem gyakorlod őket. Számomra ilyen tanítások például a türelem, a szeretet és az alázat. 

2. Meditáció

Ha a meditáció még nagyon távol áll tőled, van egy tippem a számodra. Kezdd azzal, hogy nem kapcsolsz minden tevékenységed mellé zenét/podcastot/audiobook-ot stb. Helyette csendben végzed el a feladatodat. 

Persze én is szoktam zöldség pucolás közben podcastet vagy zenét hallgatni, de ha az a cél, hogy kicsit lecsendesítsd az elmédet, akkor nem jó, ha folyton csak mások gondolatait engeded be, mert soha nincs lehetőséged befelé figyelni és egyedül lenni a *saját* gondolataiddal. Márpedig ez lenne a meditáció lényege. 🙂

Kezdőknek vezetett meditációt szoktam javasolni, nekem is ez a kedvencem. Találj magadnak egy olyan mentort, akinek a meditációira teljes mértékben rá tudsz hangolódni. Számomra ez azt jelenti, hogy megnyugtat a hangja, inspiráló és tanító a mondanivalója, bónusz, ha esetleg kellemes zene is szól a meditáció alatt. 

Egy meditációt teljesen személyre is tudsz szabni azzal, ha magadnak írsz egyet. A saját hangod erősíti az önszuggesztiót, illetve így pontosan azok a mondatok fognak beivódni a tudatodba, amikre a legnagyobb szükséged van. 

3. Kertészkedés, természet

A természet maga gyógyír – ha kint vagyunk a kertben, az már önmagában gyógyító erővel bír. A megtermelt zöldségek, gyümölcsök és virágok pedig olyan mértékű hála érzést és örömöt adnak, amik szintén elképesztően pozitív hatással vannak a szervezetre.

Tulajdonképpen a természetközeliség bármely formája ide sorolható: egy erdei séta, túra, kirándulás. Hegyek vagy víz közelében szó szerint érzem, ahogy eltörpülnek a problémáim. Perspektívába helyezi, milyen pici is vagyok és milyen nagy az az EGÉSZ, aminek a részei vagyunk. 

4. Zeneterápia/hangfürdő

A fülednek kedves zene dopamint termel az agyban. Imádom, amikor a kedvenc zenéimtől csupa libabőr leszek és könnybe lábadnak a szemeim. :’) Ilyenkor tudom, hogy nagyon magas frekvencián rezgek. Apropó rezgések és frekvencia… Mindenkinek szívből ajánlom, hogy vegyen részt egyszer egy tibeti hangtálas hangfürdőn. 

Az emberi test 70%-a víz, ami remekül közvetíti a hangtálak és egyéb különleges eszközök által keltett rezgéseket. A rezgések a bőrön keresztül hatolnak testünkbe, eljutnak az izmokhoz, a belső szervekhez, átmozgatva, harmonizálva minden sejtet. Szerintem csodálatos élmény! 

5. Ének

Szorosan kapcsolódik a zeneterápiához. Hiszen zenehallgatás közben sokunknak énekelni támad kedve. 😉 

Fun fact: Lányok, tudtátok, hogy a méh direkt összeköttetésben van a hangszálakkal? Szerintem ez (is) olyan csodásan van kitalálva 🙂 Énekléssel “megszeretgetheted” a nőiességedet reprezentáló szervedet, a hangszálak rezgése ezen kívül stimulálja a bolygóideget is.

A bolygóideg kulcsfontosságú része a paraszimpatikus idegrendszeri pályáknak, ez a legnagyobb idegszál a testünkben, ami a fülünk tövétől indul, a nyakunkon át (ahol találkozik a hangszálakkal) egészen a has alsó feléig tart, és átszövi az egész bélrendszert is. Ezért van, hogy amikor ideges vagy mondjuk egy stresszes szituáció pl. vizsga vagy interjú előtt, elképzelhető, hogy sokszor kell a vécére menned… Ez az ideg szabályozza a testben a biztonságérzet, vagyis a “pihenj és eméssz” állapot testi funkcióit (gyógyulás, regeneráció), amikről fentebb már írtam. Tehát a bolygóideg stimulálása – például énekléssel 🙂 – nyugtató hatású.

6. Nevetés 

Vedd körbe magad olyan emberekkel, akik megnevettetnek vagy nézz meg egy vicces filmet, esetleg sorozatot. Ha nevetsz, az is azt a jelet küldi az agynak, hogy biztonságban vagy. Teret enged a gyógyulásnak. 

7. Egy jó beszélgetés barátokkal/családdal/szakemberrel

Ha kibeszéled magadból a bajaidat olyan embereknek, akikben megbízol, vagy akik esetleg tanácsot is tudnak adni a megoldást illetően, az már önmagában egy stresszkezelési forma, nagyon sokat tud segíteni.

8. Rendezd át a lakást

Nem kell új dolgokat, vagy ahogy a Mamám mondaná “csentreseket” vásárolnod. 🙂 Egyszerűen a már meglévő dolgaidat, kedvenc kis díszeidet, képeket, könyveket rendezd újra, és ha már ott vagy, töröld le a port is. 😉 Kicsit frissítsd fel a látványt, amivel minden nap szembesülsz. Maga a szöszmötölés is stresszlevezető (számomra legalábbis) Az “új” design-ra pedig üdítő lesz ránézni, meglátod.  Egy esztétikus, rendezett otthon szintén bekapcsolja a nyugalom és biztonság érzést.

9. Hálanapló vezetés

A hála érzése olyan vegyületeket pumpál a vérkeringésbe, amik segítenek ellensúlyozni a stressz negatív hatásait. 

Nap végén összegezd legalább 3 pontban, miért voltál hálás aznap. Erre léteznek már szuper alkalmazások, mint például a Presently, de papírra vetve még inkább hatásos. Később csudajó lesz visszaolvasni az apró (vagy óriási) örömöket. 🙂 

10. Slow living 

Számomra röviden azt jelenti, hogy a hétköznapokban is igyekszem teljes jelenléttel megélni a pillanatot. Persze ez nem mindig jön össze… De a cél, hogy megtanuljunk kicsit lassítani. Nem rohanni. Időt szakítani olyan tevékenységekre, amik örömöt és egészséget hoznak, értéket teremtenek. Amire a felgyorsult világunk azt mondaná: “nekem erre nincs időm”, arra a slow living azt mondja: “csináld! és élvezd ki minden pillanatát.”

Slow living inspirációért lesd meg a YouTube csatornámat.

Neked mi a kedvenc stresszkezelési módszered? 

Inspiráljuk egymást a kommentekben! 🙂 Ha tetszett ez az írás, megköszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Szeretettel, 

signature with background removed

Kedvenc stresszkezelési módszereim” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Nagyszerű bejegyzés! Valamennyi ponttal teljesen egyet értek! Talán még a sportot tenném hozzá: ha sikerül optimálisan mértékben átmozgatni a testemet, kellemesen elfáradni, akkor az kifejezetten jó érzéssel tölt el.

  A fentiekhez kapcsolódóan egy kis ajánló a személyes kedvenceim közül:

  Csikung:
  – magyar: https://www.youtube.com/watch?v=BrYZ4AJirY0
  – angol: https://www.youtube.com/watch?v=nmmNWj9YtAw

  Jóga: https://www.youtube.com/@bohobeautiful

  Meditáció:
  – magyar: https://www.youtube.com/watch?v=syCbfbCBfZA
  – angol: https://www.youtube.com/@TheMindfulMovement

  Ének:
  https://www.youtube.com/watch?v=JpmLpQFEhi4
  https://www.youtube.com/watch?v=YQcByVfn5uM
  https://www.youtube.com/watch?v=hZlxs9Bt7-0

  Kedvelés

 2. Visszajelzés: Hálás Hétfő #4 – All With Zest

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s