7 dolog, amit a kert tanított nekem 2023-ban + ezeket tettem el télire idén

Negyedik éve kertészkedünk, így olyan óóóóóriási tapasztalatom azért nincs, de bízom benne, hogy lesz olyan, akinek segíthetek a saját kis következtetéseimmel. 🙂

Ez egy amolyan “naplóbejegyzés”, illetve gondolatösszegző a 2023-as kerti évről.

Nem, egyáltalán nem sikerült minden, de összességében büszke vagyok a termésünkre és hálás vagyok minden szüretért.💚

Amivel minden évben sikerem volt eddig, és szerintem könnyen termeszthetőek, tehát kezdőknek is ajánlom kipróbálásra:

  • cékla
  • zöldfűszerek (bazsalikom, oregánó, zsálya, rozmaring, kakukkfű stb.)
  • salátafélék
  • esetleg koktélparadicsom (akár cserépben)

Ez a 4. év, hogy veteményesünk van, mégis a mai napig gyakran van “fogalmam sincs, mit csinálok” érzésem. 😀 Vagy legalábbis sokszor felmerül bennem, hogy jó lesz-e így ez a növénytársítás vagy ez a növényvédelem stb… de mindez persze NEM BAJ, a tanulási folyamat a lényeg. 🙂

A fahéj illatú bazsalikom az új kedvenc fűszerem. 😍 A bazsalikomot eleve imádom, de ennek a fajtának elképesztően finom az illata! Csodás💚 Jövőre is a kertben a helye!

Azt termeld, amit szeretsz / és vagy ami drága, vagy nem elérhető vegyszermentes verzióban a helybéli termelőktől…

Ez nagyon alapvetésnek tűnhet, de a kezdeti lelkesedés rózsaszín ködében hajlamosak lehetünk figyelmen kívül hagyni…

Személyes tapasztalat: az elején sokszor hónapokat szántam a gondozásra a magvetéstől, a palántázáson át a feldolgozásig, majd kiderült, hogy igazából nem is szívesen fogyasztjuk azt a zöldséget… (igen, mángold, rád gondolok😏)

Mostanra ráálltunk arra, hogy csak azokat termeljük, amit egyébként a piacon is megvásárolnánk, mert szeretjük, illetve néhány különleges zöldséggel azért minden évben szeretek kísérletezni: idén ilyen volt a sárga patisszon, a lila brokkoli és a lila karalábé.

A fajok sokszínűségének fontossága… (növényeket és állatokat is beleértve).

A kert egy ökoszisztéma: a talajban élő paránylényektől kezdve, a haszon- és “gyomnövényeken” át, a beporzók, a kártevő rovarok és azok ragadozói mind egy rendszert alkotva, szinergiában működnek együtt. Persze, ha mi hagyjuk ezt. 🙂

Nekünk egyelőre állataink nincsenek, de természetesen ők is ugyanúgy csodásan integrálhatóak ebbe a rendszerbe: kártevő pusztítással, a trágyájukkal stb. 🙂

Mivel mi igyekszünk nem bolygatni a talajt, a mikroorganizmusok szépen tudják tenni a dolgukat: jó érzés gilisztákat és mindenféle izgő-mozgó paránylényeket látni, ahogyan dolgoznak a talajban. 🙂 Idén több különleges rovart, és gyomot figyeltem meg a kertben (utóbbiak egyébként kb. mind ehetők!). A fajok sokszínűsége biztosítja a rendszer működését, vegyszerek helyett a természettel kell együttműködnünk.

PLUSZ TIPP: ha már diverzitás növelés… ültess virágokat a zöldségek közé! A méhecskék/beporzók nagyon hálásak lesznek érte, és egész nyáron saját termesztésű vágott virággal díszítheted az otthonodat. 🙂

Minden munkát megér, amikor leszüreteled/elrakod télire az általad termelt egészséges, vegyszermentes zöldségeket.💚

Mindent összevetve sokat tudunk spórolni is, hiszen ezek a zöldségek vegyszermentesen nagyon drágák tudnak lenni a piacon/boltban/termelőknél.

A saját kertedben van ráhatásod a talaj egészségére is: (organikus) tápanyagutánpótlással, és az ásás mellőzésével nem gátoljuk a talajlakó paránylények munkáját, a talaj egészséges marad, és a növények képesek felvenni a tápanyagokat.

Ha ilyen módon gazdálkodsz, biztos lehetsz benne, hogy a te zöldséged nem csak vegyszermentes, de a bolti áruhoz képest tápanyagokban is lényegesen gazdagabb lesz.💚

Ha valami nem sikerült, mindig ott a következő év.

Idén hiába ültettem 10+ sütőtökpalántát, nagyon kevés termés volt rajta, és sajnos az sem érett be. A lisztharmattal gyűlt meg a bajunk leginkább… Öröm az ürömben, hogy idén tudtam meg, hogy a zöld sütőtököt is simán meg lehet főzni.😁

A kudarcok akár el is vehetnék a kedvem, de ilyenkor inkább arra fókuszálok, ami sikerült, és izgatottan várom a következő szezont, amikor tehetek egy újabb kísérletet arra, ami nem. 🙂


tartósítás

És végül, de nem utolsó sorban a tartósítás 🙂

A legtöbb dolgot természetesen igyekszem fermentálni, nekem így olyan, mintha “életben tartanám” a zöldségeket, és egyúttal támogatom velük a bélflóránkat és az immunrendszerünket is. Több fermentált recept is található már a blogon, például ez a fermentált uborkaleves, vagy ez a probiotikus zabkása. Próbáld ki őket, ha még nem tetted. 🙂

A lenti zöldséglista nem teljes, ez csak az “utolsó hajrá” volt a fagyot megelőző napon, amikor mindent bemenekítettünk a kertből:

zöldfűszerek:

  • kis csokrocskákban fejjel lefelé felakasztva kiszárítom őket, majd szárazon összemorzsolva mennek a fűszeres üvegcsékbe
  • bazsalikomból és sarkantyúkából pestót készítettem a fagyasztóba: ezt vagy simítózáras zacskócskákban, vagy muffin formákba téve lefagyasztom.

szárzeller:

  • a szárát citrommal és gyömbérrel fermentáltam
  • a levelét nyersen lefagyasztottam, levesekbe kerül majd

zöld paradicsomok:

  • a bébi méretűeket vöröshagymával fermentáltam
  • a nagyobbakat egy 5 literes befőttes üvegbe rendeztem, szépen be fognak még érni a következő hetekben 🙂

zöld paprika/cékla/zöldbab:

  • szintén fermentáltam őket, a zöldbabot nagyobb mennyiségben inkább blansírozva a fagyóba szoktam eltenni

cukkini:

  • fermentálva én kevésbé szeretem, ezért nyersen felkarikáztam/daraboltam, és egy tálcára helyezve lefagyasztottam➡smoothie-kba kerül majd
  • volt még egy pár cukkinivirág is a növényeken, ezeket palacsintatésztába mártva kókuszolajon kisütöttem, és almaszósszal tálaltam😋

Ha van kerted, örömmel veszem, ha Te is megosztod az idén szerzett tapasztalataidat. 🙂 Mi az, ami nagyon jól sikerült, mi az, ami kevésbé?

Ha pedig még nincs kerted, remélem, meghoztam a kedved, hogy jövőre te is kipróbáld, milyen csodás érzés saját zöldséget szüretelni. 🙂

Szeretettel,

signature with background removed

7 dolog, amit a kert tanított nekem 2023-ban + ezeket tettem el télire idén” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Visszajelzés: 2023 októberi kedvencek

  2. Visszajelzés: Instant ásásmentes ÁGYÁS

  3. Visszajelzés: Egyszerű, kovászmentő, csokis lávasüti

  4. Visszajelzés: Mi az a regeneratív mezőgazdaság?

  5. Visszajelzés: Pácolt “kaszinótojás” ehető virágokkal

  6. Visszajelzés: 7 ok, amiért érdemes házilag palántákat nevelni

Hozzászólás