Sós-datolyás-kakaós energiagolyó

UGRÁS A RECEPTHEZ

Egyszerű, szuper gyors, “mindenmentes” finomság.

Teljesértékű összetevőkből készül, útravaló nasinak és vendégvárónak is tökéletes.

A só és a csokis ízvilág meglepően jó párosítás, ha még nem próbáltad, itt az ideje!

A datolyáról

A datolya cukortartalma nem kifejezetten alacsony… DE! Ha már cukrot fogyasztasz, a datolya az egyik legjobb választás, hiszen sok hasznos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: többek között káliumot, magnéziumot, rezet, mangánt, B vitaminokat és antioxidánsokat is találhatunk benne.

Ezek magát a cukoremésztést is segítő tápanyagok, másrészt legalább nem üres kalóriát viszünk be, mint a cukor esetében.

A kedvencem ezen belül a királydatolya, ami sokkal puhább, és (általában) nem szükséges beáztatni, hogy felpuhuljon.

A glükóz-fruktóz sziruppal bevont, kénnel kezelt datolyát lehetőség szerint érdemes kerülni.

Ez a sós-datolyás-kakaós golyszi a nyers “répatorta” energiagolyó recepthez hasonlóan az egyik kedvenc, gyorsan összedobható, “mindenmentes” desszertem.

A “nem mentesen” táplálkozók is abszolút pozitívan szólnak róla.

Volt, akit a hagyományos kókusztekercs tésztájára emlékeztetett, ami régen az egyik kedvenc sütim volt, még az is lehet, hogy megpróbálkozom a recept továbbfejlesztésével. 😛

Variációk

A kókuszreszelékbe vagy mandulalisztbe forgatás opcionális, akkor érdemes alkalmazni, ha gyúrás közben nagyon a kezünkhöz ragadna a tészta.

Egy másik izgalmas variánsa ennek az energiagolyónak, ha a golyók közepébe meggyet is teszünk! A meggy savassága szerintem tökéletesen passzol a kakaós-datolyás ízvilághoz.

+Fun fact: ugyanezekből az alapanyagokból, ugyanezekkel a mennyiségekkel készül ennek a fantasztikus csokitortának az alapja is!

Próbáljátok ki!

Szeretettel,

signature

Még több desszertötletért nézz szét a blogon:


Sós-datolyás-kakaós energiagolyó

hozzávalók (19-20 golyóhoz):

  • 15-16 db (kb. 220-225 g) királydatolya, kimagozva
  • 140 g mandulaliszt
  • 4 ek. tahini vagy mandulavaj
  • 1/2 tk. só
  • 3/4 tk. fahéj
  • 3 ek. kakaópor
  • 1-2 ek. víz (szükség szerint)
  • extra mandulaliszt vagy kókuszreszelék (opcionális, hempergetéshez)

elkészítés:

  1. A kimagozott datolyát, mandulalisztet, választott magvajat, sót, fahéjat és kakaóport egy késes aprítóban egyneművé varázsoljuk: egy kissé ragacsos, gyúrható masszát kell kapnunk, ami a kezünkbe véve könnyedén összeáll. Ha esetleg túl száraz lenne, evőkanalanként adagoljunk hozzá vizet. Amennyiben túl nedvesnek találjuk, extra mandulaliszttel érhetjük el a megfelelő, gyúrható állagot.
  2. Golyókat formázunk belőle, majd mandulalisztbe vagy kókuszreszelékbe hempergetjük őket. Igény szerint a golyók közepébe meggyet is tehetünk. 🙂

Sós-datolyás-kakaós energiagolyó” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Sós-datolyás csokitorta chai teában posírozott körtével

Hozzászólás