Te hogyan főzöd a rizst?🤓
Igazából mindenféle gabona fajtát érdemes így előkészíteni, hogy semlegesíteni tudjuk a bennük található antitápanyagokat (pl. fitinsavat) amik egyrészt emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak, másrészt gátolják bizonyos hasznos tápanyagok felszívódását, ráadásul a saját tartalékainkat is ürítik.
Hogyan csináld?
1. A választott gabonafélét kétszeres mennyiségű vízben, 1-2 ek. almaborecettel vagy citromlével áztassuk be egy éjszakára (legalább 8 órára).
2. A savas közeg és az áztatás lényegesen csökkenti a gabonákban található antitápanyag tartalmat. (Példaképp a kovász is egy savas közeg, és a fermentálás szintén tovább képes semlegesíteni az antitápanyagokat, ezért remek választás a kovászos kenyér.😉)
3. Másnap szűrd le és alaposan mosd is át a gabonát, majd kétszeres mennyiségű csontleves alaplében (vagy vízben) sóval ízesítve főzd puhára. A csontleves plusz fehérje- és zsírforrás a rizs/gabona mellé, ami segít a vércukrodat stabilan tartani, ráadásul mikrotápanyagokkal is gazdagítod a köreted.
4. A gabonákat érdemes visszahűtve fogyasztani (főleg a fehér rizst) a rezisztens keményítőkért.
Ha hasznosnak találtad, megköszönöm, ha megosztod ezt a posztot az ismerőseiddel! 🙂
Szeretettel,
