Szénsavas, probiotikus üdítőital orgonával + orgonaméz

UGRÁS A RECEPTHEZ⬇

Ó, a fermentálás varázslatos világa!💚

Legújabb szenvedélyem a házi üdítő gyártás.

Akár már 1 nap alatt elkészül, egyedi ízvilágú, nagyon finom, frissítő ital.

Ez az üdítő ráadásul jótékony baktériumokkal is támogatja a szervezetet, akik táplálják a bélflóránkat és stimulálják az immunrendszert, az enzim aktivitás hatására pedig feltárulnak az alapanyagok antioxidáns hatású vegyületei és egyéb bioaktív hatóanyagai is.

Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, de kérlek, mindenképp olvasd el lentebb a tudnivalókat a fermentált üdítő készítésről. 🙂

Az idei évem eddig egy mondatban: “Nahát, ez is ehető???” 😂

Ugyanígy voltam az orgonával is.

Mindig is imádtam vázába gyűjteni az illatos virágokat, de hogy el is fogyasszam… ez egészen idén áprilisig még nem jutott eszembe. 😀

Annyira imádom az orgonát, hogy valamilyen formában mindenképpen szerettem volna “konzerválni”, hogy szezonján kívül is élvezhessük, így az üdítő mellett orgonamézet is készítettem.

Ez semmi mást nem jelent, minthogy a zöld részektől megtiszított orgonavirágokat nyakon öntöttem nyers mézzel, amit néha megforgatok, hogy ne lógjanak ki a virágok a méz alól.

Tulajdonképpen mézben fermentált orgonavirágnak is hívhatjuk, a technika ugyanaz, mint a mézben fermentált fokhagymánál.

Pár naptól kezdve egészen néhány hónapon át is hagyhatjuk, hogy az orgonavirágok megízesítsék a mézünket.

Egy hét után már határozottan érződik az illata a mézen. 🙂

Tehát az orgona ehető.

De akár iható is. 🙂

Fermentált üdítőitalként izgalmas újdonság lehet, ami a bolti, aromákkal, ízfokozókkal terhelt, glükóz-fruktóz szirupos üdítők tökéletes alternatívája.

fontos tudnivalók a fermentált üdítő készítésről:

  • Bármilyen virággal, gyógynövénnyel dolgozunk, mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy vegyszer- és autómentes helyről gyűjtjük be őket, ha pedig nem a saját kertünkből szüretelünk, mindig hagyjunk a Természetnek és másoknak is, és csak annyit vegyünk el, amennyire szükségünk van.

  • Az aszalt vörösáfonya használata teljesen opcionális, ha használunk, mindenképpen olajmentes verziót tegyünk a készülő üdítőitalunkba. Fermentálásnál SOHA ne használjunk olajat!

  • Mivel az üdítők “érlelése” rövid ideig tart, így nem fog elegendő idő eltelni a mikroorganizmusok teljes szelektálódásáig: ha esetleg “rossz” bacik kellemetlen ízt kölcsönöznének az italunknak, inkább öntsük a komposztra. Légmentesen zárva (és probiotikummal irányítva az erjesztést) azonban ez nem valószínű, hogy előfordul.

  • Az üdítőhöz használt gyümölcsökön/virágokon/gyógynövényeken található természetes élesztő révén elképzelhető, hogy az üdítőnk *minimális* alkoholt fog tartalmazni. Ha egy picit állni hagyjuk a leszűrt, elkészült üdítőnket, az a kis alkohol könnyedén elillan, illetve a légmentes lezárással és a hozzávalók alapos mosásával tovább minimalizálhatjuk az italunk alkoholtartalmát.

  • Az biztos, hogy a bolti üdítőknél 213345x egészségesebb ez a fermentált üdítőital, azt azért mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a (természetes) cukortartalma viszonylag magas, erre tehát érdemes odafigyelni. Egészségmentorként az ajánlásom: néhány kortyot fogyasszunk belőle egy-egy főétkezés után, amikor már minden makrotápanyagot elfogyasztottunk a tányérunkról, persze némi rosttal (=zöldségekkel) kiegészítve. Ilyen formában mérsékelni tudjuk a vércukor kiugrást, ráadásul ez az üdítő a probiotikumok által az emésztés folyamatát is támogathatja.

Ha 1 nap után felbontva nem találjuk elég szénsavasnak az üdítőnket, 3 lehetőségünk van:

  1. várunk még 1-2 napot
  2. leszűrve, a hűtőben tárolva tovább erjeszthetjük
  3. tegyünk az üvegbe literenként további 1 teáskanálnyi mézet: az egyszerű cukrok gyors tápanyagként szolgálnak a laktobacillusoknak, akik így több szén-dioxidot (= szénsavat) állítanak majd elő nekünk. 🙂

Ez a recept csak egy iránymutatás, bármilyen más gyümölccsel/virággal/gyógynövénnyel elkészíthetjük: közeleg a bodza- és eperszezon, szerintem ebből a kettőből is csodásan finom üdítőt alkothatunk.😍

Mihez kezdjek a szűrleménnyel?

Mivel minden hozzávaló ehető, nyugodtan el lehet fogyasztani: süteménybe, zabkásába vagy akár palacsintába is bele lehet sütni.

Én a citromkarikák kivételével az egész szűrleményt egy kovászmentő Dutch baby-hez használtam fel.

Ha van bármi kérdés, nyugodtan tegyétek fel itt kommentben, ha pedig Ti is készítetek fermentált üdítőt, ne felejtsétek el megmutatni nekem Instagramon vagy Facebookon, nagyon kíváncsi vagyok az alkotásaitokra! 😍

Szeretettel,

signature with background removed

Még több színes ital recept a blogról:


Szénsavas, probiotikus üdítőital orgonával

hozzávalók:

  • 1 alma, megpucolva & feldarabolva
  • 2 szál orgona virága, a zöld részektől megtisztítva
  • 1 szűk maréknyi (olajmentes!) aszalt vörösáfonya (elhagyható)
  • 2-3 bio citromkarika
  • 1 ek. nyers méz*
  • 1 probiotikum kapszula tartalma (elhagyható)
  • kb. 500 ml klórmentes víz

elkészítés:

  1. Minden hozzávalót tisztítsunk meg. Az orgonavirágot is érdemes leöblíteni.
  2. Az orgonavirágokat csipkedjük le a zöld szárról, majd az almaszeletekkel, vörösáfonyával és a citromkarikákkal együtt tegyük egy 720 ml-es (paradicsomos) befőttes üvegbe.
  3. A nyers mézet és a probiotikum kapszula tartalmát egy kis vízzel keverjük el, majd öntsük az üvegbe a maradék vízzel együtt.
  4. Légmentesen lezárjuk, majd 1-3 napig érleljük, felbontáskor mindenképp tegyünk alá valamit, ha kifutna az üvegből. 🙂
  5. Ha nem elég szénsavas, lásd fentebb a hibaelhárítás részt.
  6. Szűrés után a savanyúságokhoz hasonlóan hűtőben tároljuk.

*Megjegyzés: pici babáknak 2 éves kor alatt ne adjunk nyers mézzel készült ételeket/italokat!

Szénsavas, probiotikus üdítőital orgonával + orgonaméz” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Kovászmentő Dutch baby

Hozzászólás