Kellemesen fanyar…
Őszi fűszerekkel ízesített leves…
Illatos birsalmából.🧡
Ami ráadásul szuper gyorsan el is készül!

A szezonális étkezés jegyében még szeptemberben elhatároztam, hogy a lehető legtöbb őszi alapanyagot beiktatom az étrendünkbe.
Bevallom, hogy birsalmát nem nagyon szoktunk fogyasztani, ezért inspirációképp megkérdeztelek Titeket Instagramon, van-e kedvenc birsalmás receptetek, és annyira jó ötleteket adtatok!
Kompót, lekvár, diós-mákos-birsalmás sütemény, diós birsalma sajt, sült birsalma köretként húsok mellé…
Egy kicsit “megnyugodtam”, hogy a levest senki nem említette, úgyhogy remélem, Ti is kedvet kaptok az elkészítéséhez. 😉


Annyira imádom a birsalma illatát! Ha tehetném, parfümként is viselném. 😀
A birsalma egyébként fantasztikusan egészséges: kitűnő vitamin- és antioxidáns-forrás, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatású is egyben.
Magas a pektintartalma (ami csodálatosan jót tesz az emésztőrendszernek!), ezért könnyedén egy kellemesen sűrű és krémes leves készülhet belőle. Ha esetleg túl sűrűnek találjuk, hígíthatjuk vízzel és/vagy további kókusztejszínnel.

Ehhez a leveshez is az Aldis, adalékmentes, konzerves kókusztejet használom, amit levesek sűrítésére/krémesítésére kifejezetten szeretek.
Próbáljátok ki Ti is!
Szeretettel,

Még több őszi recept a blogról:
Fűszeres birsalma krémleves

Előkészület: 10 perc
Főzési idő: 15 perc
Összesen: 25 perc
hozzávalók (4 adaghoz):
- 600 g birsalma (4 kisebb darab)
- 800 ml víz
- 1/3 tk. őrölt szegfűszeg (vagy 3-4 db egész szegfűszeg)
- 2 db fahéj rúd
- 1 tk. vaníliaaroma
- 250 ml (adalékmentes) kókusztej(szín)
- 4 ek. nyers méz
- aprított (pirított) dió (feltétnek, opcionális)
elkészítés:
- A birsalmát megpucoljuk, meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. (Óvatosan járjunk el, mivel a birsalma nagyon kemény, nehogy megvágjuk magunkat!)
- A feldarabolt birsalmát egy lábasba tesszük, majd felöntjük a vízzel, és hozzáadjuk a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, vanília).
- Amikor a birsalma megpuhult, az egész fűszer(eke)t és egy pár evőkanálnyi főtt birsalma darabot kiveszünk a levesből, és a kókusztejszínnel együtt egy botmixerrel krémesre turmixoljuk. (Ha hideg a kókusztejszínünk, akkor először egy tálba szedjünk 1 merőkanálnyit a forró levesből, és ezzel keverjük el: a hőkiegyenlítés segít, hogy a kókusztej ne csapódjon ki.)
- Hagyjuk langyosra hűlni, ekkor keverjük hozzá a mézet is.
- Langyosan vagy hidegen tálaljuk, aprított dióval és a félretett, főtt birsalma darabokkal.
Visszajelzés: Karácsonyi gasztroajándék ötletek