Májkrémet sem veszünk már nagyon régóta a boltból.
Annyira könnyű házilag is elkészíteni, hogy egyszerűen nem éri meg.
Ráadásul nagyjából 8575637382-szer finomabb is!
A házi májkrémben te kontrollálod a hozzávalókat, és olyan minőségi alapanyagokkal tudsz dolgozni, mint a legeltetett marhamáj (a létező egyik legtápanyagdúsabb élelmiszer!) vagy a legeltetett vaj (ha tejérzékeny vagy, akkor esetleg egyéb, tiszta forrásból származó állati zsiradék).


Belsőségekről
Az állati belsőségek a Természet multivitaminjai: elképesztő mennyiségű tápanyagot, vitamint, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, amire nagy szükségünk van az optimális működéshez: heti szinten érdemes beépíteni az étrendünkbe a fogyasztásukat.
A “fülétől a farkáig” címszó alatt a tradicionálisan táplálkozó természeti népek étrendjében is megfigyelhető a belsőségek fogyasztása.
Íme ehhez némi “hétköznapi” inspiráció: disznótoros hurka, szív- vagy zúzapörkölt, disznósajt, májkrém isteni házi kovászos kenyérrel…
Természetesen itt is érdemes odafigyelni a megfelelő, tiszta forrásra: legeltetett marháktól, vagy szabadon tartott baromfiktól származó alapanyagot szerezzünk be, támogassuk a kistermelőket!
Személyes vélemény: egy csirkemájból készült májkrémhez viszonylag sok állatot kell levágni, ezért én ezt személy szerint ritkábban fogyasztom, és a marhamájat preferálom, amit a Táncoskerttől szerzek be, ahol regeneratív tartásban vannak az állatok.
Bár ez több előzetes munkával jár a részemről (a marhamájról érdemes eltávolítani az ereket és a hártyás részt), csak egy állat halálával jár, egy marha pedig akár egy 4 tagú család egész éves húsfogyasztását biztosíthatja.

A vajpuha máj titka
És akkor jöjjön a végére az egyik legszuperebb kitchen hack!
Szerintem mindenki úgy tanulta, hogy a májat csak a sütés végén szabad sózni, különben száraz és kemény lesz a végeredmény… sokáig én is így jártam el.
Aztán hallottam arról a trükkről, hogy a májat még nyersen, előző este célszerű besózni, ami csodásan megpuhítja az alapanyagunkat, az eredmény: szinte krémes, vajpuha máj.
Varázslatos, tényleg működik! Van róla egy rövid videóm is:
A trükk bármilyen más májas receptnél alkalmazható😉
Próbáljátok ki!
Szeretettel,

Még több főétel ötletet itt találsz:
Kakukkfüves házi májkrém

Előkészület: 5 perc
Sütési idő: 10-15 perc
Összesen: 20 perc
hozzávalók:
- 500 g marha- vagy csirkemáj
- 1 tk. só
- 1 ek. zsiradék (pl. mangalica- vagy kacsazsír, vaj, esetleg kókuszolaj)
- 1 közepes méretű vöröshagyma, megpucolva & felaprítva
- 1 tk. szárított kakukkfű
- 1 tk. szárított majoranna
- 1 kk. őrölt pirospaprika
- 1/3 tk. frissen reszelt szerecsendió
- 1 tk. balzsamecet (opcionális)
- 100 g vaj
elkészítés:
Előző este:
- A májat nyersen besózzuk (a marhamájat kisebb darabokra vágjuk, az ereket és a hártyát nagyjából eltávolítjuk)
másnap:
- Másnap a választott zsiradékot egy serpenyőben felhevítjük, majd rádobjuk a felaprított vöröshagymát, néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg besózott májat, amit addig sütünk, amíg már éppen nem rózsaszín a belseje. Ezt úgy ellenőrizhetjük, ha egy fakanállal szétvágunk egy-két darabot.
- Amikor kész, a májat lehúzzuk a tűzről, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
- Ezek után a sült hagymás májat az összes többi hozzávalóval egy késes aprítóba helyezzük, és krémesre turmixoljuk.
- Kész is a házi májkrém!
Visszajelzés: Édesburgonya fészkek tükörtojással