Kakukkfüves házi májkrém + a vajpuha máj titka

UGRÁS A RECEPTHEZ

Májkrémet sem veszünk már nagyon régóta a boltból.

Annyira könnyű házilag is elkészíteni, hogy egyszerűen nem éri meg.

Ráadásul nagyjából 8575637382-szer finomabb is!

A házi májkrémben te kontrollálod a hozzávalókat, és olyan minőségi alapanyagokkal tudsz dolgozni, mint a legeltetett marhamáj (a létező egyik legtápanyagdúsabb élelmiszer!) vagy a legeltetett vaj (ha tejérzékeny vagy, akkor esetleg egyéb, tiszta forrásból származó állati zsiradék).

Belsőségekről

Az állati belsőségek a Természet multivitaminjai: elképesztő mennyiségű tápanyagot, vitamint, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, amire nagy szükségünk van az optimális működéshez: heti szinten érdemes beépíteni az étrendünkbe a fogyasztásukat.

A “fülétől a farkáig” címszó alatt a tradicionálisan táplálkozó természeti népek étrendjében is megfigyelhető a belsőségek fogyasztása.

Íme ehhez némi “hétköznapi” inspiráció: disznótoros hurka, szív- vagy zúzapörkölt, disznósajt, májkrém isteni házi kovászos kenyérrel

Természetesen itt is érdemes odafigyelni a megfelelő, tiszta forrásra: legeltetett marháktól, vagy szabadon tartott baromfiktól származó alapanyagot szerezzünk be, támogassuk a kistermelőket!

Személyes vélemény: egy csirkemájból készült májkrémhez viszonylag sok állatot kell levágni, ezért én ezt személy szerint ritkábban fogyasztom, és a marhamájat preferálom, amit a Táncoskerttől szerzek be, ahol regeneratív tartásban vannak az állatok.

Bár ez több előzetes munkával jár a részemről (a marhamájról érdemes eltávolítani az ereket és a hártyás részt), csak egy állat halálával jár, egy marha pedig akár egy 4 tagú család egész éves húsfogyasztását biztosíthatja.

A vajpuha máj titka

És akkor jöjjön a végére az egyik legszuperebb kitchen hack!

Szerintem mindenki úgy tanulta, hogy a májat csak a sütés végén szabad sózni, különben száraz és kemény lesz a végeredmény… sokáig én is így jártam el.

Aztán hallottam arról a trükkről, hogy a májat még nyersen, előző este célszerű besózni, ami csodásan megpuhítja az alapanyagunkat, az eredmény: szinte krémes, vajpuha máj.

Varázslatos, tényleg működik! Van róla egy rövid videóm is:

A trükk bármilyen más májas receptnél alkalmazható😉

Próbáljátok ki!

Szeretettel,

signature with background removed

Még több főétel ötletet itt találsz:


Kakukkfüves házi májkrém

Előkészület: 5 perc

Sütési idő: 10-15 perc

Összesen: 20 perc

hozzávalók:

  • 500 g marha- vagy csirkemáj
  • 1 tk. só
  • 1 ek. zsiradék (pl. mangalica- vagy kacsazsír, vaj, esetleg kókuszolaj)
  • 1 közepes méretű vöröshagyma, megpucolva & felaprítva
  • 1 tk. szárított kakukkfű
  • 1 tk. szárított majoranna
  • 1 kk. őrölt pirospaprika
  • 1/3 tk. frissen reszelt szerecsendió
  • 1 tk. balzsamecet (opcionális)
  • 100 g vaj

elkészítés:

Előző este:

  1. A májat nyersen besózzuk (a marhamájat kisebb darabokra vágjuk, az ereket és a hártyát nagyjából eltávolítjuk)

másnap:

  1. Másnap a választott zsiradékot egy serpenyőben felhevítjük, majd rádobjuk a felaprított vöröshagymát, néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg besózott májat, amit addig sütünk, amíg már éppen nem rózsaszín a belseje. Ezt úgy ellenőrizhetjük, ha egy fakanállal szétvágunk egy-két darabot.
  2. Amikor kész, a májat lehúzzuk a tűzről, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
  3. Ezek után a sült hagymás májat az összes többi hozzávalóval egy késes aprítóba helyezzük, és krémesre turmixoljuk.
  4. Kész is a házi májkrém!

Májkrém elkészítése 03:29-től:

Kakukkfüves házi májkrém + a vajpuha máj titka” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Édesburgonya fészkek tükörtojással

Hozzászólás