A tejmentes “túrógombóc.” 🙂
Ami a kölesnek köszönhetően természetes módon gluténmentes is egyben.
Megszólalásig hasonlít az igazira.
Isteni finom, édeskés, citrusos ízvilágú.
Abszolút hozza a túrógombóc élményt.
Ráadásul fermentált gabonából készül, aminek ugye már jól ismerjük az előnyeit. 🙂

Néhány napot várni kell, amíg a köles fermentálódik, de 3 nap után már fogyasztható, azonban kísérletezhetünk hosszabb erjesztéssel is, ez abszolút egyéni ízlés kérdése.
A fermentálást követően már csak annyi dolgunk van, hogy a kölest a szokásos módon, dupla mennyiségű vízben megfőzzük, ízesítsük, majd gombócokat formáljunk belőle.
Saját tapasztalatom szerint a köles nem dagad meg és nem is nagyon “indul be” 3-4 nap alatt, így egyszerre akár dupla mennyiséget is fermentálhatunk egy 720 ml-es befőttes üvegben. Egy tálkát vagy tálcát azért érdemes alá helyezni, ha némi lé kifolyna.

Fontos, hogy klórmentes vizet használjunk a fermentáláshoz, a klór ugyanis gátolhatja a laktobacillusok szaporodását. Márpedig mi pont ezt szeretnénk elérni. 🙂
Ha nincs vízszűrőd, a víz forralásával, majd visszahűtésével csökkenthető a klórtartalom.
Ha kipróbálod, mindenképp oszd meg velem, hogy ízlett!
Ölelés,

Fermentált kölesgombóc, avagy hamis túrógombóc

Előkészület: 5 perc + 3 nap
Főzési idő: 10-12 perc
Összesen: 25-27 perc + 3 nap
hozzávalók (18-20 gombóchoz):
- 1 csésze nyers köles
- 2-3 karika (bio) citrom
- klórmentes víz
- 1 probiotikum kapszula
- csipet só
- 1 tk. vaníliaaroma
- 4-5 ek. nyers méz
- ~150 g darált dió
- reszelt (bio) citromhéj (opcionális)
- poreritrit (opcionális)
elkészítés:
- A nyers kölest egy szűrőben forró víz alatt alaposan átmossuk. (Ezzel megszabadítjuk némi szaponintartalomtól, ami a köles keserűségét adja).
- Egy 720 ml-es befőttes üveg aljába 2-3 karika citromot teszük, majd egy szélesebb szájú (lekváros) tölcsér segítségével beletesszük a kölest és a felnyitott probiotikum kapszula tartalmát. Felöntjük klórmentes vízzel úgy, hogy a kupaktól számítva maximum 1 cm légrés maradjon. Ezután légmentesen lezárjuk és 3 napig szobahőmérsékleten fermentáljuk.
- A fermentálás végén felnyitjuk az üveget, a levét leöntjük (a szobanövényeink nagyon meghálálják, ha megöntözzük vele őket!), a kölest pedig egy lábasban kétszeres mennyiségű vízben, egy csipet sóval és a vaníliával puhára főzzük.
- Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, ekkor hozzákeverjük a mézet, majd gombócokat formálunk belőle és darált dióba forgatjuk.
- Cukormentes gyümölcslekvárral vagy (legeltetett forrású) tejföllel tálaljuk.
Visszajelzés: Vegán “Kókusz Álom” Kölestorta Áfonyakompóttal (Gluténmentes)
Visszajelzés: “Réka, miért fermentálsz mindent?” :)
szia….ha nincs probio. kapszulám, használhatok kefirt?
KedvelésKedvelés
Szia!😊 Így még nem próbáltam, de azt gondolom, hogy működhet😉
KedvelésKedvelés