1.) Régi Gasztroangyal epizódok:
Ki imádta még rajtam kívül régen is? 😊🙋🏻♀️🙋🏻♂️
Mostanában szokásommá vált, hogy a hétvégi maratoni főzőnapok során régi Gasztroangyal epizódokkal dobom fel a zöldségaprítást vagy a csontleves főzést.
Ezt az epizódot csillogó szemmel néztem és hallgattam.
Szívem csücske a regeneratív kertészkedés témája, ez a rész remekül bemutatja azt a csodálatos ökoszisztémát, aminek köszönhetően valódi, egészséges élelmiszert tudunk termelni (és nagyon NEM mellesleg közben gyógyítjuk, regeneráljuk a környezetet is💚).
Az összefüggések rámutatnak, hogy mennyire rá vagyunk utalva a természetre, hogy milyen fontos megőriznünk az ökoszisztéma egészségét, és hogy mi mindent tehetünk ezért mi magunk is.
2.) KÖNYV: Jay Shetty – Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes
Erről talán kevesebbet (vagy egyáltalán nem is) beszélek a blogon, de a táplálkozás mellett egy másik kedvenc témám a pszichológia és az önismeret. Saját bőrömön tapasztalom, hogy hiába a tökéletes étrend, ha a gondolataid nincsenek a helyén, akkor sosem lesz 100%-os a gyógyulás. Ezért nem létezhet a négy pillér egymás nélkül.
Ennek kapcsán bő egy éve elindultam egy önismereti utazáson, aminek szerves része a pszichológiai témájú könyvek olvasása is.
Jay Shetty hindu szerzetesként megszerzett bölcsességét adja át ebben a könyvben, úgy gondolom, mindenki sokat tanulhat tőle, nagyon gyakorlatias megközelítéssel segít az akadályozó hitrendszerek feloldásában, hogy megtapasztalhassuk az igazi lelki békét.
Még nem értem a könyv végére, de eddig nagyon tetszik! 🙂
3.) PODCAST: Wise traditions
Ez a podcast a Weston A. Price Alapítvány produkciója (itt írtam arról, ki volt Weston A. Price), és bár csak angol nyelven elérhető, de szeretettel ajánlom a figyelmedbe, ha érdekel a funkcionális táplálkozás, a tradicionális diéták és úgy általánosságban a holisztikus szemléletű egészségmegőrzés.
Minden téma képviseltetve van, amit én is tanítok az Egy Falat Fény bloggal, számomra végtelenül inspiráló, a hallgatása közben szinte érzem, ahogy a neuronok örömtáncot járnak az agyamban.😂
Néhány kedvenc epizódom:
#300: Lessons from the traditional Mongolian diet & lifestyle
#394: Regenerative eating
#384: Iron overload (picit tudományosabb, de vashiányosok figyelmébe erősen ajánlom)
(Az epizód rámutat arra, mennyire hibás az étrendkiegészítős vaspótlás, és hogy mi a valódi, funkcionális megoldás vashiány kezelésére. Ha útmutatásra van szükséged krónikus vashiánnyal kapcsolatban, mentorként tudok segíteni: én magam is világéletemben “vashiányos” voltam, a funkcionális táplálkozás alkalmazása óta teljesen rendben van a vasszintem. :))
#417: Where physical, emotional and mental health meet
4.) Csikung gyakorlat
A kedvenc stresszkezelési módszereim között már említettem a csikungot: a jóga mellett a másik kedvencem, ami segít a paraszimpatikus idegrendszeri ág aktivizálásában. Ez az az állapot, amikor a szervezetünk biztonságban érzi magát, és az öngyógyító folyamatok bekapcsolhatnak.
Férjjel szeretjük egy csikung gyakorlattal indítani a napot (bár ez azért nem mindig sikerül🙄). Tényleg lehet közben érezni a “csít” vagyis az életerőt: kiegyensúlyozottá tesz és energizál, remek alapot ad a napnak.
Angol nyelven a két kedvenc gyakorlatsorunk ez a “japánkertes” és ez a “tisztító és energetizáló” sorozat. Magyar nyelven pedig ezt a videót ajánlom.
5.) RECEPT: Kovászos morzsasüti szederrel és áfonyával
Szégyentelenül berakok ide egy új receptet is a blogról: ez a süti annyira finom!😍 Mostanában azt hiszem, 6x vagy 7x is elkészítettem – ebben persze közrejátszott a recept tesztelése is, meg hogy vendégeket vártunk, meg hogy nagyon szeretjük. 😛
A saját posztjában írtam róla bővebben, így ezt itt most külön nem teszem meg.
Próbáljátok ki, ha van otthon kovászotok. 🙂

S végül, de nem utolsó sorban itt is hírét adom, hogy felkerült a YouTube csatornámra a 10. videó! 🙂
Ha esetleg még nem találkoztál vele, itt meglesheted:
Ha hasznosnak/inspirálónak találtad ezeket az ajánlásokat, nyugodtan oszd meg másokkal is! 🙂
Ha bármilyen kérdésed felmerült, írj nekem itt vagy a hírlevélre válaszolva. 🙂
Szeretettel,
