Ilyenkor a szervezetünk igényei is megváltoznak, íme néhány egyszerűen alkalmazható tipp, amivel megtámogathatod az egészségedet az őszi időszakban.🍁
1. Nyiss ablakot & engedd be a friss, hűs levegőt
Reggel és este célszerű szellőztetni egyet, ébredés után nyiss egyből ablakot, nézz bele a felkelő nap fényeibe, ezzel rendezed a cirkadián ritmusodat is😉
3. Naplemente után vedd körbe magad narancssárga fényekkel
Kerüld az erős kék- és hideg fényt, beleértve a monitorokat, kijelzőket, mert ezek serkentik a kortizoltermelést, ami gátat szab a jó minőségű, pihentető alvásnak. Gyújts gyertyát, sólámpát, vagy halvány (meleg)fényű lámpát, ezzel is támogatod a sokat emlegetett(🤪) cirkadián ritmusodat: így a tested is tudni fogja, hány óra van, és a megfelelő fiziológiai folyamatokat tudja működtetni.
4. Fogyaszd az őszi szezon kincseit: alma, körte, sütőtök, káposztafélék…🍎🍐
A termelői piacon biztos lehetsz benne, hogy a vásárolt portéka szezonális, ha viszont úgy alakul, hogy boltban vásárolsz be, kerüld az import árukat, keresd a hazait, és tervezd meg az étkezéseidet szezonális alapanyagokra támaszkodva. Ebben az Instagram posztban összeszedtem az éppen szezonban lévő gyümölcsöket és zöldségeket.😉 Recept inspirációnak pedig ajánlom ezt az isteni körtés sütőtökkrémlevest.
5. Használd ki a természetes napfényt, hogy feltöltsd a D vitamin raktárakat.☀
A nappalok egyre rövidebbek lesznek, így érdemes priorizálni a szabadban töltött időt, amíg lehet. A D vitaminnak óriási szerepe van többek között az immunrendszerünk működésében is, ez utóbbi nem árt, ha megfelelően működik a hidegebb időben.🙂
Te melyiket fogod alkalmazni ezek közül? Vagy melyeket alkalmazod már most is esetleg? ☺️
A Skót-felföld teljesen elrabolta a szívemet: az elképesztően zöld füvet legelésző duci birkák, a frufrus marhák, és a csodálatos táj, aminél számítógéppel sem lehetne szebbet generálni… Egyszer még biztosan visszatérünk, hogy még többet felfedezhessünk belőle.💚
Edinburgh városában pedig olyan érzésem volt, mintha egy regényben lennék. 🙂
Utazások után (legyen kisebb vagy nagyobb) mindig tele vagyok inspirációval és a hálával. Feltöltődnek az elemek, és szeretnék mindenkinek adni abból, amit kaptam/megtapasztaltam. 🙂
Mivel az egyik szeretetnyelvem a zene, készítettem egy “Skócia” playlistet a Spotify-on, itt meg tudod hallgatni.
És hogy egészség mentorként is segítselek, és a táplálkozás vonalat is behozzam, azt is elárulom, hogy a szállásunk egy Airbnb volt Edinburgh városában, egy szuperül felszerelt konyhával, így a 8 napos nyaralásunk alatt végül úgy alakult, hogy egyszer sem ültünk be étterembe, amivel ráadásul rengeteget spóroltunk is.
Naponta átlag nettó 1 órát vett igénybe a főzőcske (2 főre, 3 étkezéshez), ennyit biztosan eltöltöttünk volna az étteremben való várakozással is. Tesco-ban, Lidl-ben és egy Real Foods nevű üzletben vásároltuk az alapanyagokat (sajnos a helyi termelői piacról pont lecsúsztunk).
Íme egy kis inspiráció, hogy miket ettünk:
tojás, mindenféle formában (tojáskrém, rántotta, tükörtojás)
Korábban ebben a posztban már összeszedtem pár tippet arról, hogyan táplálkozzunk funkcionálisan nyaralás/utazás alatt. Olvasd el azt is, ha még nem tetted. 🙂
2.) KÖNYV:Sally Fallon –Nourishing traditions
A tradicionális, funkcionális táplálkozásról szóló alapmű, már alig vártam, hogy elolvashassam!
Nagyon jól képviseli és összefoglalja azt a táplálkozási irányvonalat, amit én is tanítok a blogon. (Persze a könyv volt előbb, és csak utána jöttem én. :P)
Hiszem, hogy hosszú kutakodás után végre megtaláltam azt a táplálkozási “irányzatot”, ami TÉNYLEG fenntartható, egyáltalán nem diéta jellegű, és közben ráadásképp minden sejtünket táplálja. 🙂
Ha te is szeretnél így táplálkozni, akkor kövess itt a blogon, vagy a kedvenc közösségi média felületeden, ahol receptekkel, tippekkel igyekszem segíteni.
3.) Agykontroll tanfolyam
12 évvel ezelőtt már részt vettem egy tanfolyamon, most ismétlőként hallgattam újra a technikákat és sikersztorikat.
Anno végtelenül szkeptikusan vágtam bele… és maradéktalanul meggyőzve távoztam.
Most is hihetetlenül jól esett az a pozitív közeg, ami ott körbevett minket. Ilyen alkalmak után azt érzem, minden lehetséges. 🙂
Azóta is azt gondolom, hogy az agykontroll tanfolyam megalapozta a mai napig kitartó pozitív életszemléletemet. Nagyon hálás vagyok, hogy a szüleim akkor rávettek, hogy részt vegyek, és téged is csak erre tudlak biztatni: ha lesz a közeledben tanfolyam, mindenképp ajánlom, hogy menj el. Az életnek bármely területén alkalmazható és hasznot hozó tudással leszel gazdagabb. 😉
Fun fact: a tanfolyam óta minden nap történt valami kis apróság, ami boldoggá tett vagy megmosolyogtatott – agykontrollosoknál gyakran előfordul az ilyesmi 😉
4.)Az őszi bakancslistánk
Régebben minden évszakra készítettem magunknak egy “bakancslistát” olyan szezonális dolgokról, amik segítenek elmélyülni és jelen lenni a pillanatban, megélni az évszakok varázsát.
Ezzel a listával olyan, mintha egy naaaaaagyon nagy és mély, hosszantartó lélegzetet vennék, amivel az ősz hónapjai alatt magamba szippantom ennek az időszaknak minden szépségét.
Mostanában szokásommá vált, hogy a hétvégi maratoni főzőnapok során régi Gasztroangyal epizódokkal dobom fel a zöldségaprítást vagy a csontleves főzést.
Ezt az epizódot csillogó szemmel néztem és hallgattam.
Szívem csücske a regeneratív kertészkedés témája, ez a rész remekül bemutatja azt a csodálatos ökoszisztémát, aminek köszönhetően valódi, egészséges élelmiszert tudunk termelni (és nagyon NEM mellesleg közben gyógyítjuk, regeneráljuk a környezetet is💚).
Az összefüggések rámutatnak, hogy mennyire rá vagyunk utalva a természetre, hogy milyen fontos megőriznünk az ökoszisztéma egészségét, és hogy mi mindent tehetünk ezért mi magunk is.
2.) KÖNYV: Jay Shetty – Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes
Erről talán kevesebbet (vagy egyáltalán nem is) beszélek a blogon, de a táplálkozás mellett egy másik kedvenc témám a pszichológia és az önismeret. Saját bőrömön tapasztalom, hogy hiába a tökéletes étrend, ha a gondolataid nincsenek a helyén, akkor sosem lesz 100%-os a gyógyulás. Ezért nem létezhet a négy pillér egymás nélkül.
Ennek kapcsán bő egy éve elindultam egy önismereti utazáson, aminek szerves része a pszichológiai témájú könyvek olvasása is.
Jay Shetty hindu szerzetesként megszerzett bölcsességét adja át ebben a könyvben, úgy gondolom, mindenki sokat tanulhat tőle, nagyon gyakorlatias megközelítéssel segít az akadályozó hitrendszerek feloldásában, hogy megtapasztalhassuk az igazi lelki békét.
Még nem értem a könyv végére, de eddig nagyon tetszik! 🙂
3.) PODCAST: Wise traditions
Ez a podcast a Weston A. Price Alapítvány produkciója (itt írtam arról, ki volt Weston A. Price), és bár csak angol nyelven elérhető, de szeretettel ajánlom a figyelmedbe, ha érdekel a funkcionális táplálkozás, a tradicionális diéták és úgy általánosságban a holisztikus szemléletű egészségmegőrzés.
Minden téma képviseltetve van, amit én is tanítok az Egy Falat Fény bloggal, számomra végtelenül inspiráló, a hallgatása közben szinte érzem, ahogy a neuronok örömtáncot járnak az agyamban.😂
#384: Iron overload (picit tudományosabb, de vashiányosok figyelmébe erősen ajánlom)
(Az epizód rámutat arra, mennyire hibás az étrendkiegészítős vaspótlás, és hogy mi a valódi, funkcionális megoldás vashiány kezelésére. Ha útmutatásra van szükséged krónikus vashiánnyal kapcsolatban, mentorként tudok segíteni: én magam is világéletemben “vashiányos” voltam, a funkcionális táplálkozás alkalmazása óta teljesen rendben van a vasszintem. :))
A kedvenc stresszkezelési módszereim között már említettem a csikungot: a jóga mellett a másik kedvencem, ami segít a paraszimpatikus idegrendszeri ág aktivizálásában. Ez az az állapot, amikor a szervezetünk biztonságban érzi magát, és az öngyógyító folyamatok bekapcsolhatnak.
Férjjel szeretjük egy csikung gyakorlattal indítani a napot (bár ez azért nem mindig sikerül🙄). Tényleg lehet közben érezni a “csít” vagyis az életerőt: kiegyensúlyozottá tesz és energizál, remek alapot ad a napnak.
5.) RECEPT: Kovászos morzsasüti szederrel és áfonyával
Szégyentelenül berakok ide egy új receptet is a blogról: ez a süti annyira finom!😍 Mostanában azt hiszem, 6x vagy 7x is elkészítettem – ebben persze közrejátszott a recept tesztelése is, meg hogy vendégeket vártunk, meg hogy nagyon szeretjük. 😛
A kovász itt tulajdonképpen csak az antitápanyagok lebontása miatt kerül a receptbe, nincs szükség rá, hogy a tészta megemelkedjen. Csak hagyjuk, hogy a savas közeg dolgozzon, így a végeredmény sokkal könnyebben emészthető lesz.
És nem mellesleg nagyon kellemes, édes-savanykás íze lesz a tésztának.
Itt én most áfonyát és szedret tettem bele, de nagyon finom szilvával, málnával vagy almával is. Igazából bármilyen gyümölccsel. 🙂
Mi nagyon szeretjük ezt a sütit, mindenképp számoljatok be róla, nektek hogy ízlett! Akár itt kommentben, esetleg Facebookon vagy Instagramon 🙂
Ölelés,
Egyszerű kovászos morzsasüti szederrel és áfonyával
Előkészület: 10 perc+8-18 óra
Sütési idő: ~20 perc
Összesen: 8-18 óra + ~30 perc
hozzávalók:
500 g friss vagy télen fagyasztott gyümölcs
1 ek. méz vagy eritrit (opcionális, savanykásabb gyümölcsökhöz)
A morzsához:
80 g (gluténmentes) zabpehely
145 g (frissen őrölt) hajdinaliszt
1 csipet só
1/3 tk. fahéj
50 g méz
60 g eritrit
75 g puha, szobahőmérsékletű vaj
45 g inaktív kovász (nekem alakorkovászom van)
ELKÉSZÍTÉS:
ELŐZŐ ESTE:
A morzsához az összes hozzávalót kézzel alaposan összegyúrjuk, majd 8-18 órán át hagyjuk dolgozni a kovászt.
MÁSNAP:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A választott gyümölcsöt egy jénai tálba vagy kerámia edénybe terítjük, egyenletesen elosztva (a nagyobb gyümölcsöket érdemes falatnyira feldarabolni), hozzáadjuk az édesítőt is (ha használunk).
A tésztát kézzel egyenletesen a tetejére morzsoljuk.
180 fokon kb. 20 perc alatt el is készül (a teteje szépen megbarnul).
Ez a második éve nálunk a bíbor kasvirágnak, s idén végre szépen virágzik is. A beporzók is imádják. 🙂
Elhatároztam, hogy tinktúrát fogok belőle készíteni.
Mi az a tinktúra?
Nagyon röviden: egy gyógynövény (általában) alkoholos kivonata.
Az elkészítése nem is lehetne egyszerűbb, ráadásul rengeteget spórolhatunk, ha magunk készítjük el, hiszen a készen vásárolt (minőségi) tinktúrák viszonylag drágák.
Tinktúra készítéshez szárított és friss gyógynövényeket is felhasználhatunk – általánosságban elmondható, hogy a szárított gyógynövényekhez elég az alacsonyabb alkoholtartalom (40%), míg a frissekhez célszerű picit magasabb alkoholtartalmat használni, hogy minél több hatóanyag ki tudjon oldódni.
Bármilyen semleges ízű alkohol megfelel a célra: például vodka vagy pálinka, én ebben a receptben házi almapálinkát használtam.
A kasvirág esetében az egész növény felhasználható tinktúra készítéshez. A gyökerét viszont csak a harmadik évtől ajánlatos bolygatni, addig hadd fejlődjön szépen a növény.
Én most a virágot, a szárat és a levelet használtam fel, ezek begyűjtési ideje a virágzási időszak alatt, júliustól szeptemberig tart. Az egészséges, bujazöld leveleket és a szebb, élettel teli virágokat választom, ezeknek a legnagyobb a hatóanyag-tartalma.
TUDNIVALÓK:
a kasvirág csodás immunerősítő tulajdonságokkal bír: aktiválja a vérben a falósejteket, amik segítenek a kórokozók elpusztításában; az őszi-téli időszakban a fűszeres bodzabogyó szirup és a fire cider mellett hozzáadhatjuk az arzenálunkhoz
megelőzésképp is szedhető megfázásos-influenzás időszakban
természetesen célszerű vegyszer- és autómentes helyről begyűjtött növényeket használni a tinktúrához
ha nem szeretnénk alkoholos kivonatot készíteni (például ha gyerkőcöknek is szeretnénk adni belőle), akkor használhatunk glicerint, almaborecetet vagy mézes oldatot is
túlérzékeny immunrendszer (például autoimmunitás) esetén érdemes orvossal konzultálni a szedése előtt.
a kasvirágra vagy az alkoholra való érzékenység/allergia esetén szintén ne fogyasszuk.
adagolása
A kasvirág tinktúrát ajánlott vízzel, teával vagy gyümölcslével hígítani.
1.) Ha már kialakultak a tünetek: naponta 3-5 x 20 cseppet szedjünk étkezés előtt a betegség lecsengéséig. Az is egy opció, hogy egy rövid ideig a nyelved alatt tartod, hogy a hatóanyagok a szájnyálkahártyán keresztül gyorsabban felszívódhassanak.
2.) Megelőzésképp, immunerősítés céljából: 3 héten keresztül naponta 3 x 20 cseppet szedhetünk étkezések előtt, majd tartsunk 1 hét szünetet.
Te készítettél már valamilyen tinktúrát? Örülök, ha megosztod velem a tapasztalataidat kommentben 😉
Ha maradt bármi kérdésed, nyugodtan írd meg nekem. 🙂
Szeretettel,
bíbor kasvirág (echinacea) tinktúra
Előkészület: 5 perc
Főzésiidő: 0 perc
Összesen: 4-6 hét+5 perc
Hozzávalók (kb. 500 ml-hez = 10 db 50 ml-es üvegcséhez):
15-20 szál kasvirág (virággal, szárral és levéllel együtt)
500 ml almapálinka (vagy valamilyen semleges ízű alkohol)
7 dl-es (csatos) üveg
(barna) pipettás/cseppentős üvegek (a leszűrés után a tároláshoz)
Elkészítés
A leszüretelt kasvirágot alaposan mosd meg, és csepegtesd le.
Egy kés vagy konyhai olló segítségével aprítsd kisebb darabokra a virágokat, szárakat és leveleket.
Töltsd meg a választott üveget az összeaprított kasvirággal/szár- és levélaprítvánnyal az üveg bő kétharmadáig vagy háromnegyedéig, majd öntsd fel a választott alkohollal. Rázd jól össze. Fontos, hogy az alkohol mindig ellepje a gyógynövényeket.
Ezután tedd egy közvetlen napfénytől védett helyre. Ne feledkezz el róla teljesen, mert néha-néha érdemes megrázogatni az üveget.
4-6 hét leteltével szűrd le a tinktúrádat, majd adagold ki barna pipettás vagy cseppentős üvegekbe. (A barna üveg fény elleni védelmet biztosít.)
Váljék egészségedre! (Ebből a mennyiségből bőven tudsz ajándékozni a szeretteidnek is. ;))
Az úgy volt, hogy felbontottam az idei első üveg fermentált ubit, és valamiért olyan kellemesen *SZOTTYOSRA* sikeredtek, hogy úgy gondoltam, ezt jobb gasztroélmény lenne inkább összeturmixolva elfogyasztani.🙈
S akkor jött az uborkaleves ötlete.
Persze tudom, ezzel nem találtam fel a spanyol viaszt, mindenesetre elég jó lett szerintem😋
Ezzel az írásommal abban szeretnék segíteni Neked, hogy hogyan tudod…
a lehető legkisebb ráfordítással a lehető legnagyobb mértékben támogatni az egészségedet.💚
Ha nincs időd/kedved/energiád, hogy mindent *IS* csinálj, akkor csináld csak ezt az 5 dolgot, hogy a tested és lelked egyensúlyba kerüljön.
A lista természetesen nem kimerítő, de ha azt érzed, szükséged lenne némi egészségtámogatásra, ezekkel igazán ÁTÜTŐ hatást érhetsz el, és rövid időn belül érezni fogod a különbséget.💚
Jöjjenek is a tippek!
1. tipp: Omega-6 növényi olajok kerülése
Ha elolvasod egy boltban kapható feldolgozott élelmiszer összetevőit, sajnos szinte biztos, hogy találsz benne napraforgó-, repce-, kukorica- vagy szójaolajat és ehhez hasonlókat.
Ezek egyrészt már önmagukban is extrém módon feldolgozott, gyulladáskeltő olajok…
Másrészt túlfogyasztásuk az omega3-omega6 arány drasztikus felborulásához vezet, ami az egyik fő-fő hozzájárulója az alacsonyfokú, lappangó, krónikus gyulladásoknak, ami oly sok állapot és tünet hátterében húzódik meg, mint gyökérok.
Készítettem egy összefoglalót arról, hogy melyek a kerülendő omega-6 növényi olajok, és mit érdemes helyettük fogyasztani. (A lista nem teljes: a mindenképp kerülendőket, illetve a legoptimálisabb egészségügyi hatásokkal rendelkezőket soroltam fel benne).
KEDVENC ZSÍRFORRÁSAIM
legeltetett forrású vaj vagy ghí
tiszta forrásból származó, telített állati zsírok
kókuszzsír
olívaolaj
avokádóolaj
KERÜLD EL ŐKET
napraforgóolaj
repceolaj
kukoricaolaj
szójaolaj
gyapotmagolaj
búzacsírolaj
sáfrányolaj
földimogyoróolaj
hogyan tudod elkerülni őket?
iktasd ki őket a konyhából: se hidegen, se sütés-főzéshez ne használd
mindig olvasd el az élelmiszerek összetevő listáját, légy szigorú és következetes: kerüld ezeket az olajokat messziről
ha teheted, ételrendelés és étteremben étkezés helyett főzz magadra, és használd a fent említett egészséges zsírokat, vagy rendelj biztos helyről: például innen vagy innen.
A fentebb említett többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavak hozzájárulnak az oxidációs és öregedési folyamatokhoz a bőrsejtjeinkben is.
Ha kiiktatod ezeket az olajokat, azzal csökkented a napégés kockázatát is, hogy jobban élvezhesd a szabadban töltött időt. 😉
2. tipp: “vissza a természetbe”
A környezetemben élőknek valószínűleg már a könyökén jön ki a cirkadián ritmus, annyit papolok róla😅.
Cirkadián ritmusnak nevezzük azt a belénk épített, belső biológiai órát, amelyet a természetes fény működtet. A testünk a napfényhez viszonyítva működtet bizonyos testi folyamatokat, amellyel fenntartja az egyensúlyt a szervezetünkben (energia- és hormontermelés, alvás-ébrenlét szabályozás stb.)
Ha teheted, érintkezz minden nap a természettel, hogy pontosan járjon a biológiai órád. 🙂
A szemedet és a sejtjeidet érje természetes napfény:
kertészkedés
kirándulás
egy séta egy parkban
faölelés
mezítlábazás…
Már napi 3 x 5-10 perc is rengeteget számít: ébredés után közvetlenül menj ki a természetes fényre (akkor is, ha felhős az idő), majd ebéd után is sétálj egyet odakint, s végül este nézz rá a naplementére, így nem csak az agyad, de a tested is tudni fogja, “mennyi az idő”. 🙂
Ez azt is jelenti, hogy amikor a nap már lement, nekünk sincs szükségünk kék spektrumú fényre: ilyenkor már ne nézz kijelzőt/monitort, helyette vedd körbe magad a tűz színeivel: sólámpa, gyertya, tábortűz, kandalló…
A lényeg: nagyjából minden sejtedre (értsd: az egész szervezetedre) pozitív hatást gyakorolhatsz azzal, ha a vércukor szinted nem kiugróan, csúcsszerűen, hanem laposan, “lankaszerűen” emelkedik, valahogy így…
Mit tegyél ennek érdekében?
Ezúttal 3 tippet (+egy bónuszt) hoztam, válassz ki egyet, de ha nagyon eltökélt vagy, akár mind a négyet is alkalmazhatod 🙂
#1.MINDIG kombináld a szénhidrátokat zsírral és fehérjével. Kisétkezéseknél is! Erre találsz néhány példát a fent linkelt írásomban is.
#2. Étkezés után használd az izmaidat nagyjából 10-15 perc erejéig. Ez lehet séta, tánc, mosogatás, bármi.:)
#3. Ébredés után 30-60 perccel fogyassz fehérjedús reggelit! Egy egész hétre elegendő, fehérjedús reggeli ötletet találsz a funkcionális menüinspirációs e-bookomban, amit ide kattintva érsz el.
#3+1. haladóknak 🙂 ➡ étkezések előtt nagyjából fél órával fogyassz el egy pohár almaborecetes vizet: 1 tk. vagy akár 1 ek. szűretlen almaborecetet is elkeverhetsz egy pohár vízben. Ez szintén segít laposítani a vércukor görbét. 😉
4. tipp: napi séta
Szépen összekapcsolódik az előző két pontunkkal:
1.) rendezed vele a cirkadián ritmusodat
2.) az étkezés utáni testmozgással pedig laposítod a vércukor görbédet.
A séta további előnyei:
kellemesen átmozgatod vele a tested, amivel…
beindítod a vérkeringést és a nyirokrendszeredet
támogatod a méregtelenítést és javítod az alvásminőségedet
a séta segít kitisztítani a fejed, javítja a hangulatot
sőt, még a puffadás is csökkenthető vele.
5. tipp: A “mesés magnézium”
Alapvetően annak a híve vagyok, hogy a mikrotápanyagokat táplálkozásból vigyük be.
Ezek az ételek tartalmaznak számottevő mennyiségben magnéziumot:
(sötét)zöldleveles zöldségek, pl. mángold, spenót, mustárfélék stb.
cékla
mogyorófélék, különösen a mandula
hüvelyesek (lencse, bab)
halak
étcsokoládé, kakaó
Sajnos azonban tapasztalatom szerint csak ételekből szinte lehetetlen fedezni a napi szükséges magnézium mennyiséget.
Ráadásul a stressz is iszonyat gyorsan kimeríti a magnézium tartalékainkat. Márpedig nagyjából 3500 biokémiai folyamathoz van szükségünk magnéziumra, és körülbelül ennyi stresszor ér minket, ha nem csak az érzelmi, de a fizikai és biokémiai stresszt is nézzük…
A megfelelő hasznosulás érdekében ügyelj a formátumra!
Az általam javasolt magnézium formák (kapszula vagy por formában, felesleges adalékanyagok nélkül):
magnézium-biszglicinát
magnézium-malát
magnézium-treonát
magnézium-orotát vagy taurát.
Estefelé nagyszerű választás lehet egy magnéziumos (keserűsós) relaxáló fürdő vagy egy bőrön át felszívódó koncentrátum is.
Mekkora a napi ajánlott mennyiség?
Általános szabály: testsúlykilogrammonként 10 mg az optimális. Tehát, egy 60 kg-os személynek napi 600 mg elemi magnéziumra van szüksége, amit táplálkozásból, táplálékkiegészítőkből, illetve transzdermálisan (bőrön át) lehetséges fedezni.
Lényegretörő poszt következik arról, hogyan táplálkozzunk gyulladáscsökkentő étrendet követve a nyaralás/utazás/kirándulások alatt is.
Makrotápanyagok szerint csoportosítva, beszerzési forrásokat linkekkel megjelölve.✔
Mert nem kell lemondanod az élményekről, miközben a gyógyulásodon dolgozol. 🙂
A poszt semmilyen formában nem szponzorált, funkcionális szemüveggel válogattam össze ezeket a termékeket, és mind átmentek a viszonylag szigorú rostámon 🙂 Így őszintén ajánlom őket, ha úton vagy, vagy utazni készülsz. 🙂
Stratégiám általánosságban:
Mindenek előtt azért megsúgom, hogy ha tehetem, akkor olyan helyen igyekszünk megszállni, ahol van lehetőség konyha használatára (pl. Airbnb-t foglalunk, önellátós nyaralót bérlünk stb.). Itt általában hűtő is található, ami nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Sok mindent magaddal vihetsz otthonról is, de remek választás, ha a nyaralás helyszínére érkezve felkeresed a helyi termelői piacot, és bevásárolsz friss alapanyagokból, amikből tudsz magadra főzni.
Ez a poszt most inkább arról szól, amikor nincs hozzáférésed ilyesmihez.
Ahogy azt ebben a posztban már megtanítottam, mindig kombináld a szénhidrátforrásodat valamilyen zsírral és/vagy fehérjével. Ezzel támogatod a kiegyensúlyozott vércukorszintet és a hormonrendszeredet is, illetve nem utolsó sorban biztosítod a jóllakottság érzést.
Tehát az itt megtalálható ennivalók mind megfelelnek az alábbi kritériumoknak:
gluténmentes
tejmentes
hozzáadott cukormentes
adalékanyagmentes
utaztatható (hűtés nélkül)
könnyen beszerezhető (multik kínálatában általában megtalálod)
Válogass kedvedre az alábbi termékek közül, kombináld őket tetszésed szerint, rakj össze valami finomat. 🙂
Azonban tudni kell, hogy nem csak az számít, AMIT eszel, talán még ennél is fontosabb, hogy HOGYAN teszed ezt.
Ha stresszesnek vagy frusztráltnak érzed magad, evés közben a telefonodat böködöd vagy sorozatot nézel, a kocsiban vagy útközben csak futva bekapsz valamit és nem az evésre figyelsz, akkor a tested a legtökéletesebben összeállított étkezés tápanyagait sem fogja tudni megfelelően hasznosítani.
Íme 5 tipp arról, HOGYAN érdemes enni:
Ha emésztési panaszokkal küzdesz, fordíts kiemelt figyelmet ezekre a tippekre, nagyon sokat tudnak segíteni! 🙂
1. Evés előtt 10 mély lélegzet+hálaadás
A mély, hasi légzés és a hála érzése aktiválják a paraszimpatikus idegrendszeri ágat, ami az emésztést működteti.
Ha a szervezeted ezzel ellentétes, szimpatikus idegrendszeri dominanciában van (ez a stresszes, “küzdj vagy menekülj” üzemmód), és folyamatosan fenyegetve érzi magát, akkor az emésztés funkció egyszerűen lekapcsol, erről írtam már bővebben ebben a posztban is.
Sok kultúrában elterjedt az étkezést megelőző ima vagy a hála kifejezése az ételért.
Étkezés előtt vegyél 10 mély lélegzetet, és közben légy hálás mindennek és mindenkinek, akinek az előtted lévő ételt köszönheted:
az alapanyagokat termelők kemény, fáradságos munkájának…
az Univerzumnak, Istennek… (vagy ahogyan te hívod)
a napsütésnek, ami megérlelte a zöldségeket…
annak, aki gondosan elkészítette…
illetve bármi egyéb, ami eszedbe jut/amit te nagyra értékelsz. 🙂
2. Teremts nyugodt környezetet
Az első pontot teljesítve ezt már szépen megalapoztad, itt arra gondolok elsősorban, hogy válaszd meg az ideális környezetet és a társaságot.
Étkezés közben a nyugodt, békés környezet az ideális. Törekedj erre, amennyire lehet. Az ebédlőasztalnál nincs helye konfliktusoknak, azokat egy másik időpontban kell rendezni. Ezen kívül ha az időjárás is engedi, legalább egy étkezést próbálj a szabadban elkölteni.
A társaságot illetően kerüld az olyan embereket, akik bármilyen módon negatívan hatnak rád (ez nem csak evés közben érvényes ;)).
A nyugodt környezetet a sötétebb őszi-téli hónapokban én szeretem gyertyákkal is fokozni. Szerintem elképesztően hangulatos gyertyafénynél vacsorázni. 🙂
3. Rágd meg jól az ételt
Ne rohanj az evéssel, ne habzsolj.
Élvezd ki az ízeket, a textúrákat és jobb lesz az emésztésed is.
Tudtad, hogy egy falatot hivatalosan legalább 35-40-szer érdemes megrágni?
Házi feladat, hogy legközelebb számold meg, nálad mi az átlag. 😉
Aki már evett együtt a Férjemmel és velem, már előre tudja, hogy a társaságból mi leszünk az utolsók, olyan lassan eszünk. 🙈 😀
Ha pépesre rágod az ételt, azzal rengeteget segítesz az emésztőrendszerednek: a hosszan rágás közben a nyálenzimek szépen megindítják az étel lebontását.
4. Evés után legalább 30 percig ne igyál
Egy kevéske vízfogyasztás étkezés közben kedvező hatással lehet például a fehérjeemésztésre, de az evés utáni vagy közvetlen előtti nagy pohár vizet/folyadékot mindenképp kerüld, hiszen ezzel felhígítod a gyomorsavat, így pedig romlik az emésztés hatékonysága.
A megfelelő mennyiségű és minőségű gyomorsav fontos ahhoz is, hogy az emésztőenzimek és az epe is kifejthesse a hatását, ők amolyan dominóeffektusosan működnek együtt.
5. A leveseket inkább kisétkezésként fogyaszd
Ez is összekapcsolódik az előző ponttal, hiszen egy nagy tányér leves ugyanúgy képes felhígítani a gyomorsavat.
Itthon nagy hagyománya van a leves+főfogás menünek, szóval megértem, ha ezt elsőre nehezen fogadod, és nem is kell mindig kihagyni a levest: az is megoldás, ha egy sűrű, tartalmas levest fogyasztasz, amiben kevesebb a lé, vagy egyszerűen kisebb adagot eszel belőle.
Kisétkezésnél valószínűleg hamarabb eszébe jut az embernek a ropi, csoki vagy egy alma, de egy finom zöldségkrémleves, amiben szépen ki vannak egyensúlyozva a makrotápanyagok, tökéletes választás lehet nasinak. Így a főétkezésnél elfogyasztott tartalmasabb étel emésztését nem gátolja a levessel bevitt folyadékmennyiség.
Ha hasznosnak találtad ezeket a tippeket, oszd meg másokkal is! 🙂
Szerencsére tökéletesen működött a recept így is, 1-1 arányban helyettesítve az alakorlisztet hajdinaliszttel.
Én az alakorkovászomat használtam a recepthez, így az én verzióm nem kvalifikálható gluténmentesként, de igény szerint, illetve ha van mentes kovászod, nyugodtan használd azt a recepthez.
A dekoráláshoz ezeket választottam:
pitypang virág
százszorszép
bodzavirág
zsályavirág
akácvirág
kakukkfűvirág
Mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy autó- és vegyszermentes helyről gyűjtöd be a növényeket a palacsintához.
Szerintem a fentiek közül a bodzának a legjobban kivehető az íze a palacsintában, a többit leginkább csak esztétikai értéke, illetve a bennük található fitonutriensek pozitív egészségügyi hatása miatt érdemes beletenni. 🙂
Próbáljátok ki Ti is, remek kreatív, mindful móka, számomra ez is a természettel való kapcsolódást jelenti.
Boldoggá tennétek, ha megmutatnátok az alkotásaitokat üzenetben is! 🙂
Belekeverjük a tojást, eritritet/cukrot és a kovászt is, majd a tejet apránként adagolva simára keverjük a tésztát. Folpack-kal vagy méhviaszos csomagolóval lefedve hagyjuk fermentálódni legalább egy éjszakát.
MÁSNAP:
Egy serpenyőben vagy palacsintasütőben kókuszolajat hevítünk.
Amikor már forró, “amerikai” méretű palacsintákat adagolunk bele. (Én a kerámia serpenyőmben egyszerre 3 palacsintát tudok sütni.)
Közepes lángon kezdjük sütni, hogy legyen időnk a virágokat elhelyezni a palacsinta felső oldalán, tetszőleges mintát kialakítva.
Ezek után megfordítjuk a palacsintákat, és a virágos oldalát is aranybarnára sütjük.
Mézzel és házi gyümölcslekvárral tálaltam.
Jó étvágyat és jó gyönyörködést a palacsintákban! 🙂