Biztosan hallottátok már, hogy a hála érzése mennyi pozitív egészségügyi hatással bír. Bár egy kicsit spirituálisan hangzik, képzeljétek, ez már laborvizsgálattal is alátámasztott tény!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Egy kísérletben az immunrendszer általános működését jellemző immunglobulin A (IgA) szint átlagosan 49,5%-kal emelkedett azoknál, akik napi háromszor 10-10 percre teljes szívükkel átadták magukat például a hála vagy az öröm érzésének. Ez azért nem semmi! A pozitív gondolatok gyógyítanak ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Én ma ezért vagyok hálás:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
napi kávé-élmény Férjjel és az icipici légbuborékok a kávémban, amiktől olyan selymesen krémes lesz⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
hogy mennyi mindent ad nekünk a Kert: mángold, zöldbab, málna, édes és zsenge sárgarépa, cukkini. Imádom!
mai testmozgásom közben jutott eszembe… hálás vagyok, hogy van két lábam, ami lehetőséget ad arra, hogy mozogjak, eljussak A-ból B-be, és segít az egészségem megőrzésében. Nagyon alap dolog, de gondoljunk csak bele, milyen nehéz lenne nélküle… legközelebb, amikor nincs kedvem tornázni, emlékeztetem magam erre⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
családi és baráti összejövetelek, mert főzhetek azoknak, akiket szeretek ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Te ma miért vagy hálás? Oszd meg itt kommentben, legyünk együtt tudatosan pozitívak és egészségesek!
Használhatjuk teljesértékű köretként, alapja lehet zöldségfasírtoknak vagy reggeli kásának is. Csak hogy egy pár dolgot említsek..
De tudtad-e…
Hogy tortát is süthetsz vele?
Bizony így van.
Ez a torta csodálatos, teljesértékű összetevőkből készül, egy desszert, ami támogatja az egészségünket. Hát nem fantasztikus? 🙂 Ezen kívül egészen véletlenül vegán és gluténmentes is.
Rostok, ásványi anyagok, vitaminok és a csodás antioxidánsok az áfonyából. Mmmmmm!
Meg fogsz lepődni, mennyire egyszerű az elkészítése!
Miután a kölest megfőztük, az egész recepthez már csak egy nagy teljesítményű késes aprítóra lesz szükségünk, amibe belefér a “tészta”.
A nyers kölest egy szűrőben forró víz alatt alaposan átmossuk.
Egy 720 ml-es befőttes üveg aljába beletesszük a 2-3 karika citromot (ha használunk), majd egy szélesebb szájú (lekváros) tölcsér segítségével beletesszük a kölest és a felnyitott probiotikum kapszula tartalmát. Felöntjük klórmentes vízzel úgy, hogy a kupaktól számítva maximum 1 cm légrés maradjon. Ezután légmentesen lezárjuk és 3 napig szobahőmérsékleten fermentáljuk.
Ezek után a kölestorta elkészítéséhez csak kövesd a lenti instrukciókat a második lépéstől. 🙂
1/4 csésze kókuszliszt (vagy helyettesítheted bármilyen gluténmentes liszttel, ami van otthon)
Az áfonya kompóthoz:
2 csésze (400 g) (fagyasztott) áfonya
1 tk. frissen facsart citromlé
1 tk. tápiókakeményítő
1-2 ek. méz vagy juharszirup
Elkészítés:
Az elkészítést megelőző este áztassuk be a kölest almaecetes vízbe (ezzel elősegítjük az antitápanyagok lebontását).
Másnap öblítsük át egy szitán, majd két csészényi vízben főzzük puhára egy csipet sóval. Hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 185 fokra.
A hozzávalókat az alaphoz tegyük a nagy teljesítményű késes aprító táljába. A keverék ideális esetben összeáll, ha megnyomogatod az ujjaiddal. Adj hozzá egy kis extra kókuszolajat vagy juharszirupot, ha mégsem így lenne.
Tegyünk egy sütőpapírt egy 22 cm-es tortaforma aljába, a szélét kenjük be kókuszolajjal. A sütőpapír akár teljesen el is hagyható, ez esetben kenjük ki a teljes formát kókuszolajjal.
Nyomkodjuk bele az alapkeveréket a tortaforma aljába, majd kb. 10 percre tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Ugyanabban a késes aprítóban a főtt kölest az összes többi “tortához” tartozó hozzávalóval turmixoljuk krémesre.
Öntsük a krémet az alapra, majd tegyük a sütőbe és kb. 80 percig süssük. Egy óra után érdemes ránézni, a torta akkor van kész, ha a közepe is megszilárdult.
A kompóthoz az áfonyát kezdjük el melegíteni egy lábasban, egy fakanállal törjük össze a gyümölcsöt, majd adjuk hozzá a citromlevet és a tápiókakeményítőt (amit előzőleg feloldottunk kb. 1 evőkanálnyi vízben). Jól keverjük el.
Zárjuk el a tűzhelyet, majd keverjük bele a mézet vagy juharszirupot.
Opcionálisan megszórhatjuk poreritrittel a torta tetejét, majd szeleteljük és a meleg áfonyakompóttal tálaljuk. Jó étvágyat! 🙂
A tápláló reggeli erejében, ami segít jól indítani a napot.
Ez a köleskása családi kedvenc lett nálunk, ígérem, hogy Te is imádni fogod!
Imádok mindent, ami mákos.
Imádom a textúráját, az aromáját, az már csak a bónusz, hogy telis-tele van olyan értékes tápanyagokkal, mint a vas, réz, kálcium, magnézium és B vitaminok.
Almával együtt tökéletes párost alkotnak.
Imádatom a mák iránt valószínűleg onnan eredeztethető, hogy sok kedves karácsonyi emléket idéz fel bennem. Szerintem nincs karácsony mákos süti nélkül 😛
Ezt a bensőséges, melegséges érzést és hangulatot szerettem volna rekreálni reggeli étel formájában, így született meg ez a recept.
15 perc alatt csodás kis teljesértékű, tápláló, gluténmentes reggelit hozhatunk össze.
Igazán könnyű elkészíteni, és hamar kész!
Úgy a legfinomabb, ha melegen tálaljuk, egy extra löttyintésnyi kókusztejjel.
Remélem, tetszeni fog ez a recept, és Te is annyira szeretni fogod, mint amennyire mi szeretjük. 🙂
Ha így van, akkor kérlek, ne tartsd magadban, oszd meg velem, hogyan sikerült akár Instagramon vagy Facebookon!
Köszi! 😉
Szeretettel,
Gluténmentes Almás-Mákos Köleskása
Előkészület: 8 óra + 5 perc
Főzési idő: 10 perc
Összesen: 8 óra + 15 perc
Hozzávalók (2 adaghoz):
1 csésze köles (nyers)
2 csésze bio kókusztej + 1/2 csésze a tálaláshoz
2 közepes vagy 1 nagyobb alma, megpucolva és lereszelve
1/4 csésze darált mák
1/3 csésze mazsola vagy cukormentes aszalt vörösáfonya
1/3 tk. fahéj
2-3 ek. méz (ízlés szerint)
Elkészítés:
Az elkészítést megelőző este áztassuk be a kölest almaecetes vízbe (ezzel elősegítjük az antitápanyagok lebontását).
Másnap öblítsük át egy szitán, majd két csészényi kókusztejben, közepes lángon, kezdjük el főzni a kölest egy lábasban.
Adjuk hozzá a reszelt almát, darált mákot, mazsolát és a fahéjat.
Időről időre kavargassuk, és várjuk meg, amíg a köles megfő. Sűrű állagot kell hogy kapjunk.
A mézet a végén keverjük bele, hogy minimalizáljuk a hőkezelését. 2 tálkába táláljuk, majd löttyintsük rá a maradék kókusztejet.
Állítok egy merészet: szerintem nem létezik olyan ember, aki ne szeretné a csokis kekszet. 🙂
Legalábbis én még nem találkoztam ilyennel.
Ennélfogva biztos vagyok benne, hogy te is imádni fogod!
A tahini és az étcsoki házasságából jó dolgok szoktak születni, csodálatos kombináció!
Imádnivalóan keveredik azédes, sós, mogyorós ízvilág, és mindehhez párosul még a csokoládé és a puha textúra, amibe olyan jó beleharapni!
További pozitívum, hogy nagyon gyorsan kész: a kekszek pár perc alatt megsülnek a sütőben.
Ha esetleg felmerült benned a kérdés: de mégis mi az a tahini?
A tahini tulajdonképpen szezámmag paszta és a csicseriborsóból készült humusz egyik fő alapanyaga, ebben a receptben azonban vaj helyettesítőként használjuk, így a kekszek tejmentesek lesznek.
Ha egy receptben a kristálycukrot nem tudom mézzel vagy juharsziruppal teljes egészében helyettesíteni, ez esetben én rapadurát szeretek használni, ami egy finomítatlan és kevésbé feldolgozott, tápanyagokban gazgagabb édesítő, és nagyjából ugyanúgy viselkedik a receptekben, mint a sima cukor. Ez sem a legegészségesebb, de ha egy jó döntés-rossz döntés spektrumon nézzük, még mindig a jobbik döntések közé tartozik, néha-néha azt gondolom, belefér 🙂
Ami a sütési időt illeti, azt ajánlom, hogy teszteld a sütődet és találd meg a kedvenc textúrádat egy-két próba keksszel. Az én sütőmben 9 perc kell a számomra tökéletes kekszeknek, de ha picit roppanósabban szereted, akkor akár 11 percig is sütheted. Ha a szélük megpirult, az már biztosan jó jel!
Kellemes sütögetést kívánok!
Ha tetszett a recept, és elkészíted, mindenképp mutasd meg nekem Facebookon vagy Instagramon! 🙂
1 1/2 csésze (200g) teljes őrlésű alakor liszt (helyettesíthető sima TK búzaliszttel is)
1/2 csésze (45 g) zabpehely (lehet aprószemű vagy nagyszemű is)
200 g étcsokoládé, felaprítva (legalább 80%-os kakaótartalom)
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy tálban egy elektromos habverő segítségével keverjük el a tahinit és az édesítőket (rapadura, eritrit és juharszirup). A keverékünk először darabos lesz.
Adjuk hozzá a tojásokat és a vizet vagy mandulatejet, majd egy pár percig keverjük tovább. Ezután a keveréknek már simának és fényesnek kell lennie.
Egy másik tálban szitáljuk össze a száraz hozzávalókat: az alakorlisztet, a sót és a sütőport, majd keverjük a nedves hozzávalókhoz.
Adjuk hozzá a csokidarabokat és a zabpelyhet is, kavarjuk jól el. A tészta jó ragacsos lesz, nem kell megijedni. 🙂
Egy evőkanál vagy egy fagyikanál segítségével adagoljuk a kekszeket a tepsire (kekszenként nagyjából 1 evőkanálnyi tésztát).
Vízbe mártott ujjal lapogassuk ki a kekszeket. Lehet teljesen laposra, sütés közben picit megemelkednek majd.
A sütőbe helyezve 9 percig süssük, vagy ízlés szerint tovább, amíg a kekszek széle/teteje megpirul.
A fun tip for you: if you are like me, and you cannot drink en entire mug all at once, pop it in the fridge and let it settle for a couple hours or overnight. It will be an amazing chocolate-y dessert that may be even better than served hot!
Let me know if you try this recipe and be sure to show me your scrumptious creation via using the hashtag #allwithzest 😉
With love,
Happy Hormones Dark Hot Chocolate With Maca Root Powder
Prep time: 5 min Cook time: 5 min Total: 5 min Yield: 1 serving
Ingredients:
1 cup of hazelnut or almond milk
About 4 pieces of dark chocolate (I used 85%)
1 tsp raw cacao powder
1 tsp maca root powder
2 Tbs agave syrup
1 pinch cinnamon
1 pinch Himalayan salt (optional)
Instructions:
Add some of the plant milk and the rest of the ingredients in a pan over low heat.
Whisk it constantly to avoid burning until the chocolate completely melts and it becomes creamy and smooth.
Pour in the remaining nut milk and heat it up to the desired temperature, aka pretty hot! Serve immediately.
If you are still missing the dessert part from your Christmas menu, this recipe is for you, Friend!
Everybody loves a good ol’ bundt cake at the holiday table.
This one has no added sugar.
Is made with whole-wheat flour.
And also infused with coffee!
Add some dark chocolate cream and freeze-dried raspberries to the equation and there you have it!
This delicious coffee bundt cake that is perfect as a Christmas dessert or for breakfast on Christmas morning. It will be a hit with your friends & family for sure!
It’s so easy to make and is not your boring, crumbly bundt cake. Instead, it is moist and fluffy!
No one will be able to tell that this cake actually has no regular sugar in it and is also made with whole-wheat flour to maintain nutritional value.
The lovely bitterness of dark chocolate cream & the tanginess of raspberries put the crown on top of this cake.
That chocolate cream though!
As for the coffee-infusion, I listed regular espresso among the ingredients below, but I have tried making this cake with flavored coffee too and it’s so good! Try hazelnut or raspberry-dark chocolate for a gourmet kick.
I would really love your feedback on this recipe, so if you decide to make it, be sure to let me know in the comments or snap a pic and tag #allwithzest on Facebook or Instagram. 🙂
With love,
Christmas Coffee Bundt Cake With Dark Chocolate Cream & Freeze-dried Raspberries
Prep time: 15 min Baking: 45 min Total: 60 min Yield: one bundt cake
Ingredients:
For the bundt cake:
4 large eggs
3/4 cup/130 g erythritol
1/3 cup/95 ml pure maple syrup
5.3 oz/150 g grass-fed butter, cut to cubes
6 fl. oz/150 ml organic coconut milk
1 cup/250 ml espresso, cooled to room temperature
4 cups/450 g whole-wheat flour
20 g/1.5 tsp baking powder
pinch of pink Himalayan salt
For the topping:
5.3 oz/150 g dark chocolate, at least 70% cacao content
1/3 cup/80 ml heavy cream
A handful of freeze-dried raspberries
Instructions:
Start preheating oven to 190 ℃ / 370 F.
While the oven is heating, pop in butter in a small metal/glass bowl to melt it for a couple of minutes. (Alternatively, you can do this on the stove as well.)
Grease & flour a large (11 cm tall) bundt cake pan.
In a bowl, sift together flour, baking powder & add salt.
In another bowl, beat together eggs, erythritol, maple syrup and the melted butter for a few minutes with an electric mixer until light and fluffy.
Pour in espresso and coconut milk.
Mix in dry ingredients slowly, in three parts, using a spatula now.
Pour the mixture into your greased bundt cake pan and bake for 40-45 minutes or until a toothpick comes out clean.
For the chocolate cream: start heating heavy cream in a pot over low heat and add chocolate to melt, stirring with a hand whisk.
Once cooled to room temperature, spread it on top of your bundt cake and/or on your slices. Now sprinkle freeze-dried raspberries on top.
Note: Make sure to keep your bundt cake in a cool place because of the heavy cream in your dark chocolate cream.
Kevés ételnek áll jól a levendula, de szederrel kombinálva nekem az egyik személyes kedvencem. 🙂
Zselatinnál is fontos, hogy olyat válasszunk, ami megfelelő, legeltetett állattartásból származik. Lentebb beillesztettem annak a terméknek a linkjét, amit én szoktam használni.
A hozzávalók között található vaníliás poreritritet úgy szoktam készíteni, hogy kávédarálóval porrá őrlöm az eritritet, és a sütés-főzéshez felhasznált, kikapart vanílarudakkal tárolom egy fedeles dobozban. Anyától tanultam, micsoda aroma!
Ha elkészítitek ezt a panna cottát, ne felejtsétek el megmutatni, hogyan sikerült, az #egyfalatfeny hashtag használatával, akár a Facebookon, akár Instagramon. 😉
1 ek. vaj 1 tk. szárított levendulavirág 300 g feketeszeder (friss vagy fagyasztott) 1 ek. chia mag 2 ek. juharszirup vagy nyers méz
Elkészítés:
Panna cotta:
Egy lábasba kimérünk 15 gramm zselatint, amihez hozzákeverünk ¼ csésze eritritet, majd felöntjük 120 ml vízzel.
Folyamatos kevergetés mellett melegíteni kezdjük, amíg a zselatin és az eritrit teljesen fel nem oldódik a vízben, fontos, hogy ne forraljuk, csak melegítsük! Olvadás után félrehúzzuk a tűzről.
Eközben egy nagyobb tálban a kókusztejet elkeverjük a vaníliás poreritrittel, majd végül a citromlevet is hozzáöntjük.
Miután a zselatin kissé lehűlt, egy kézi habverővel folyamatosan kevergetve csomómentesre keverjük a kókusztejes egyveleggel.
A panna cottát desszertpoharakba adagoljuk, majd legalább 2 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.
Levendulás szeder:
A levendulás szederhez egy lábasban egy evőkanálnyi vajon megfuttatjuk a szárított levendulavirágot, vigyázat: mennyei illatok szabadulnak fel!
Hozzáadjuk a feketeszedret, egy fakanállal összetörve a gyümölcsöt.
A levét egy pici chia maggal sűrítjük, ami fontos omega-3 és kalcium forrásként is szolgál desszertünkben.
Mézzel vagy juharsziruppal édesítjük, ízlés szerint. Kerüljük a túlzó hőkezelést, pár perc alatt kellően össze tudjuk főzni a szószt.
Tálaláskor a szedret a megszilárdult panna cottára kanalazzuk. Jó étvágyat hozzá!
The season of autumn and rainy weather equals baking.
Although sweaty summer days do not stop me from turning on the oven either, I now especially feel the urge to bake something cosy and yummy with warm spices.
In case you share my views, here is a truly autumnal treat for you that is absolutely delicious, but so simple to make.
Do not let yourself be limited to figs & plums only, though. It can be made with any fruit, really. I have made it with blackberries and peaches as well. So yum!
May I also say that there are actually only a few things in life that can compete with the smell of hot cinnamon plums. Heavenly!
If you make this recipe, be sure to show me your beautiful creations on Facebook or Instagram via the hashtag #allwithzest. 😉
With love,
Autumnal Fig & Plum Whole Wheat Crumble Tart
Prep time: 15 min Baking: 30 min Total: 45 min Yield: 12 slices
Preheat oven to 180 ℃ / 350 F and lightly grease a tart pan with solid coconut oil.
In a medium pot, bring plums and your sweetener of choice to a simmer, add cinnamon and smell the wonder that is the combination of this spice and the warm, mashed fruit. 🙂 Cook for about 10 minutes over medium heat, stirring with a wooden spoon.
For the crust & crumble, beat together egg, erythritol and agave/maple syrup with an electric mixer, until white and fluffy. Add in melted coconut oil that has cooled to room temperature. Beat again, until combined.
In a bowl, stir together dry ingredients: whole wheat flour, the oats, cinnamon & baking powder and salt.
Mix dry ingredients with wet ingredients, it should be a rather thick batter.
Place two thirds of the batter into the tart pan and press it down firmly with your fingers to form the bottom crust.
Pour over plum mixture from your pot and place sliced figs on top. Crumble the remaining one third of the batter on top.
Bake for 30 minutes and let it cool to room temperature before slicing. Enjoy!
You know the feeling I’m sure: time is scarce & the craving is REAL.
Chocolate cups are one of my go-to dessert ideas for when that happens.
No fuss, ready in no time and they can even qualify as a legit healthy snack. Dark chocolate truly is so good for you.
For me.
For us all.
So I know the only reason we ever eat chocolate is strictly for treating magnesium deficiency, right? Right. Oh and for those antioxidants and healthy fats.
Or well, because it’s chocolate.
So my initial plan was to make peanut butter choco cups.
But then I remembered we got this jar of homemade sour cherry jam from my parents’ pantry the other week.
And I thought…
What the heck. Let’s give these a twist.
And let me tell you these were SO. INSANELY. GOOD. Yep, past tense… Cause they’re all gone now. I’ll be sure to make another batch very soon! I can highly recommend you to try making them and please let me know if you do and tell me how it went. 🙂
With love,
Ingredients:
For the cups: 🌿1 cup dark chocolate (chips) – I used 80% cocoa 🌿1 heaping Tbs coconut oil, melted For the filling: 🌿6 tsp organic 100% peanut butter (mine was not salted, so I added roughly two pinches of pink Himalayan salt for a bit of flavor contrast 😉) 🌿6 tsp sour cherry jam
Instructions:
1. Melt together dark chocolate chips and coconut oil over boiling water and let it cool for just a bit. 2. Prepare 6 silicone muffin cups, and add 1 Tbs of the melted chocolate into the bottom of each cup. 3. Put in the refrigerator for about 10-15 minutes. 4. Dollup the peanut butter and then the jam in the middle of the silicone cups and finally cover them all with the rest of the melted chocolate. 5. Place back in the refrigerator for about 30 minutes or until the chocolate is firm again. 6. Remove from the cups and enjoy!
Ma ezekért vagyok hálás: 💛Az ebédünkért, aminek az alapanyagait a Kertünk adta: paradicsom, mángold, zöldbab, cukkini.😍 💛Pici buborékok a kávémban. 💛Visszaváltható befőttes üvegek. 💛Cukkinikenyér sooooook-sok fahéjjal. 💛Csodás, támogató család és barátok. 💛Az egészségem. 💛Őszintén kedves emberek. Neked mi került ma a hálanaplódba? Ha szeretnéd, oszd meg itt kommentben!😊