Hogyan főzzünk gabonákat: funkcionális kiadás

Te hogyan főzöd a rizst?🤓

Igazából mindenféle gabona fajtát érdemes így előkészíteni, hogy semlegesíteni tudjuk a bennük található antitápanyagokat (pl. fitinsavat) amik egyrészt emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak, másrészt gátolják bizonyos hasznos tápanyagok felszívódását, ráadásul a saját tartalékainkat is ürítik.

Hogyan csináld?

1. A választott gabonafélét kétszeres mennyiségű vízben, 1-2 ek. almaborecettel vagy citromlével áztassuk be egy éjszakára (legalább 8 órára).
2. A savas közeg és az áztatás lényegesen csökkenti a gabonákban található antitápanyag tartalmat. (Példaképp a kovász is egy savas közeg, és a fermentálás szintén tovább képes semlegesíteni az antitápanyagokat, ezért remek választás a kovászos kenyér.😉)
3. Másnap szűrd le és alaposan mosd is át a gabonát, majd kétszeres mennyiségű csontleves alaplében (vagy vízben) sóval ízesítve főzd puhára. A csontleves plusz fehérje- és zsírforrás a rizs/gabona mellé, ami segít a vércukrodat stabilan tartani, ráadásul mikrotápanyagokkal is gazdagítod a köreted.
4. A gabonákat érdemes visszahűtve fogyasztani (főleg a fehér rizst) a rezisztens keményítőkért.

Ha hasznosnak találtad, megköszönöm, ha megosztod ezt a posztot az ismerőseiddel! 🙂

Szeretettel,

signature with background removed

Illatos, citromos bodzaleves

UGRÁS A RECEPTHEZ⬇

Odáig vagyok a bodzáért.🥰

Minden évben annyira várom, hogy virágozzon, és az orromba szippanthassam az üde, édes illatát. Később a bogyóját is szoktam szirupként hasznosítani. 🙂

Egy könnyed és varázslatosan finom leves, ami igazán frissítően hat: számomra a nyár küszöbét jelzi. 🙂

Ha elkészítitiek, ne felejtsétek el megmutatni! Akár itt kommentben, vagy Instagramon/Facebookon! 😉

Szeretettel,

signature with background removed

illatos, citromos bodzaleves

Előkészület: 24 óra

Főzési idő: 25 perc

Összesen: 24 óra+25perc

hozzávalók (4 adaghoz):

  • 25 db megtermett bodzavirág⁣
  • 1 liter víz⁣
  • 2 db citrom vagy 4 csepp citromolaj (én most az utóbbit használtam)⁣
  • 2 ek. eritrit⁣
  • 3 ek. méz⁣
  • 5 dl kókusztejszín
  • 3 csapott ek. tápiókakeményítő⁣
  • 1 csipet só⁣
  • 2 marék mazsola⁣

elkészítés:

  1. A bodzavirágokat 24 órára 1 liter vízbe áztatjuk, ha citromot használunk, azt is karikázzuk bele.
  2. Másnap leszűrjük, és egy lábasban elkezdjük főzni a bodzalevet. Ha citromolajat használunk, most csepegtessük bele, adjuk hozzá az édesítőket is.
  3. Közben a kókusztejszínt elkeverjük a keményítővel, és amint felforrt a leves, folyamatosan kavargatva öntsük bele.
  4. Hozzáadjuk a mazsolát is és forralunk rajta még egy utolsót. ⁣
  5. Hidegen tálaljuk. 😋⁣

Fermentált, probiotikus zabkása

UGRÁS A RECEPTHEZ⬇

Most vagyok a “mindent IS fermentálni szeretnék” életszakaszban. Így hát muszáj volt kipróbálnom a fermentált zabkását is. 🙂

Ha Te még csak most ismerkedsz a fermentálás világával, szeretettel ajánlom ezt az írást kiindulópontnak.

Nem kell azonban megijedni, ez egy viszonylag egyszerű fermentálós projekt, az eredmény pedig szerintem meggyőző lesz: igazi kulináris élvezet.❤ Egyszerre édes-mézes, a laktobacillusoktól pedig savanykás ízű lesz, krémes textúrával. Nagyoooon fincsi!

És akkor a táplálkozástani előnyökről még nem szóltam. 🙂

szóval mégis miért fermentáljuk a zabkását?🤨

Korábban már írtam róla, hogy általánosságban a gabonaféléket miért érdemes fermentálni.

A gabonák tartalmaznak úgynevezett antitápanyagokat. Ezeket képzeld el úgy, mint a növények védekező mechanizmusát.

Szegényeknek nincsen lábuk, hogy elfussanak a fenyegetések (kártevők, fertőzések, emberi/állati fogyasztás) elől, és fizikailag megküzdeni sem igen tudnak az “ellenféllel”, így hát saját védelmükre kifejlesztettek olyan vegyületeket, amik azt szolgálják, hogy a szaporítóanyaguk (esetünkben a gabonamag, amit elfogyasztunk) sértetlenül maradhasson, akár azután is, hogy keresztülhaladt egy emésztőrendszeren.

Ezek az antitápanyagok egyrészt sokaknál emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak, másrészt kötést alkotnak bizonyos ásványi anyagokkal (pl. cink, magnézium, vas, kalcium), amik így sajnos kiürülnek a szervezetünkből. Márpedig ezekre nagy szükségünk lenne az optimális működéshez…

Így már talán picit érthetőbb, miért olyan fontos odafigyelni ezekre az antitápanyagokra. 🙂

Hogyan tudjuk semlegesíteni őket?

A jó hír, hogy bizonyos konyha technológiákkal viszonylag könnyedén semlegesíteni, de legalábbis lényegesen csökkenteni tudjuk az antitápanyag tartalmat: ezek az áztatás, a csíráztatás és a fermentálás.

Ezek a technikák mind megfigyelhetőek a Weston A. Price által tanulmányozott őslakos kultúrákban.

Természetesen minél többet alkalmazunk ezek közül, annál hatékonyabbak leszünk az antitápanyagokkal szemben.

Ennél a zabkásánál most az áztatást és a fermentálást használjuk.

Az eredmény?

Könnyedén felszívódó tápanyagok.

Probiotikus hatás = jótékony bacikkal gazdagítjuk a bélflóránkat.

Kíméljük az emésztőrendszerünket.

És a legjobb bónusz: a fincsi, umami íz!😍

Ha elkészítitiek, mindenképp számoljatok be róla, hogy ízlett! Akár itt kommentben, vagy Instagramon/Facebookon! 😉

Ölelés,

signature with background removed

fermentált, probiotikus zabkása

Előkészület: 2 perc+18-48 óra

Főzési idő: 0 perc

Összesen: 2 perc+18-48 óra

hozzávalók (2 adaghoz):

  • 200 g (gluténmentes) zabpehely
  • 300 ml klórmentes, szűrt víz
  • 3-4 ek. nyers méz (ízlés szerint)
  • 1 db probiotikum kapszula
  • 1/3 tk. fahéj

Feltét opciók:

  • diófélék, magvak
  • aszalványok
  • étcsokoládé
  • kókuszreszelék
  • virágpor
  • friss vagy fagyasztott gyümölcs/gyümölcslekvár

elkészítés:

  1. Egy 720 ml-es befőttes üvegben összekeverjük a zabpelyhet, a szűrt vizet, a fahéjat és a mézet, majd felnyitjuk és hozzáadjuk a probiotikum kapszula tartalmát, és ezt is jól elkeverjük.
  2. A kupakot jól rászorítjuk, és légmentesen zárva 18-48 órán át szobahőmérsékleten hagyjuk fermentálódni.
  3. Nálam most ezek voltak a feltétek: almaszeletek, áfonya, pirított törökmogyoró, fahéj, virágpor, kendermag, kókuszreszelék és orgonavirág (utóbbi természetesen opcionális). Isteni finom!😍

Megjegyzés #1: ha nem tartunk tejmentes diétát, probiotikum kapszula helyett használhatunk (tiszta, legeltetett forrásból származó!) kefírt vagy joghurtot is, amelyek szintén tartalmaznak laktobacillusokat.

Megjegyzés #2: ha meleg ételre vágyunk, főzve is fogyaszthatjuk a zabkását, ilyenkor azonban a probiotikus hatás már nem érvényesül, mert a hő elpusztítja a jótékony baktériumokat. Az antitápanyagokat viszont így is semlegesítettük. 😉

Instant ásásmentes ÁGYÁS

Ebben a posztban bemutatom, hogyan alakíts ki könnyedén és viszonylag gyorsan, ásás és talajbolygatás nélkül egy teljesen új ágyást haszonnövények számára a kertedben, amibe akár azonnal vethetsz is.

Ezzel a regeneratív módszerrel nem csak magadnak teszel jót, de a mikro- és makrokörnyezetednek is! 🙂

Disclaimer: nem vagyok ökológus/agrármérnök stb., illetve nincs semmilyen erre irányuló végzettségem (még ;)), így laikusként szimplán a saját tapasztalatomat osztom meg ebben a cikkben. A tudásomat könyvekből és YouTube videókból szedtem össze, a poszt végén összegyűjtöttem Neked is hasznos forrásokat a témában. Nálunk abszolút bevált ez a módszer, ezért merem ajánlani mindenkinek. 🙂

Tehát akkor, hogyan is készül?

Amire szükséged lesz:

  • deszkák – méretük az ágyás nagyságától függ, a deszka szélessége lesz az ágyásod magassága (legalább 10, de inkább 15 cm)
  • 8 db facsavar az oldalak összefogásához
  • oldalanként 2 db kicsi cölöp/karó (az ágyás megerősítéséhez oldalról)
  • festékmentes, ragasztótól, fém kapcsoktól stb. megtisztított barna kartonpapír
  • érett komposzt, ami már nem égeti meg a növényeket (mennyisége szintén az ágyás nagyságától függ)
  • fólia és tűzőgép vagy pici szegek (opcionális, hogy a deszka ne érintkezzen a talajjal, így időtállóbb lesz a szerkezet)
  • lapát és gereblye (opcionális)

Mi így alakítottuk az ágyásokat:

  1. A szegélyhez újrahasznosított deszkákat használtunk, szinte egyik sem egyforma, de annál egyedibb. 🙂 Természetesen használhatod a kifejezetten erre a célra vásárolt új fa anyagot is.
  2. A deszkákat a szélüknél összecsavarozzuk, ezzel egy keretet alkotva.
  3. Oldalanként egyenlően elosztva két-két cölöpöt verjünk le, hogy a komposzt súlya nehogy szétnyomja az ágyást.
  4. A keret belsejéhez tűzzünk vagy szegeljünk bármilyen (méretre vágott) fóliadarabot vagy nejloncsíkot.
  5. A keretbe helyezzük a kartonlapokat, ezzel a célunk, hogy elnyomjuk a fű és a gyomnövények növekedését. Fontos, hogy a kartonlapok átfedésben legyenek egymással, így nem tudnak később felnőni az alatta lévő (gyom)növények.
  6. A kartont ezek után kb. 10-15 centiméternyi komposzttal borítsuk be. Tömörítsük is a komposztot! (például azzal, hogy tyúklépésben végigsétálunk rajta :))
  7. Fontos még, hogy a kész ágyásban valamivel mindig takarva legyen a talaj, nálunk általában fűnyesedék a mulcs, de használhatsz faaprítékot, szalmát vagy bármilyen szerves anyagot.

Az így kialakított ágyásba akár azonnal vethetünk is. A komposzt alatt a kartonlap pár hónap alatt lebomlik, a “két” talaj szépen, háborítatlanul egyesül. A növények pedig boldogok💚🌿

Honnan szerezzek ennyi komposztot?

Ha nincs, vagy nincs elegendő mennyiségű komposztunk, szerencsére már sok helyen hozzá lehet jutni ehhez a kincshez: közterület-fenntartó vállalkozások, helyi hulladéktelepek foglalkoznak humusz vagy komposzt előállításával. Mi is az utóbbi forrásból szereztük be a mennyiséget, amire szükségünk volt, nagyjából 1500 forintért (2023. áprilisában).

UPDATE: Itt egy szuper térképes összefoglaló a NÉBIH által ellenőrzött komposzttelepekről, amelyek terméke biokertben is használható.

Miért csináljuk ásásmentesen?

1.) Az ásás mellőzésével a legfőbb célunk, hogy a hasznos talajlakó mikroorganizmusokat (paránylényeket) ne háborgassuk. Ők teszik a földet TERMŐfölddé. A talajnak egy ÉLŐ közegnek kell lennie, ami táplálja a növényeinket, akik aztán minket táplálnak. Az élő talajban termesztett zöldség vitaminokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabb, a zöldségeinken lévő mikrobák pedig hozzájárulnak a bélrendszerünk egészségéhez is.💚 Ezt a boltban vásárolt árutól garantáltan nem kapjuk meg…

2.) Az ásásmentes ágyások másik nagy előnye ott van a nevében: gyakorlatilag egy négyzetcentiméternyit sem kell ásnunk… sem a kialakításkor, sem ősszel… És igazából kapálni sem… hiszen sokkal kisebb a gyomosodási nyomás, és ami előbújik, azt is két ujjal könnyedén ki tudjuk húzogatni.

3.) Nem mellesleg a talajbolygatás minimalizálásával a környezetet is óvjuk, illetve egészen pontosan GYÓGYÍTJUK, mivel a növények a gyökereiken keresztül képesek megkötni és eltárolni a szenet a talajban, vagyis képesek CSÖKKENTENI a légkörben lévő szén-dioxidot. Ez ÓRIÁSI dolog! Ez a regeneratív mezőgazdaság alapja, aminek az elvei abszolút működnek kicsiben, a konyhakertben is. 🙂

Egészséges talaj, egészséges növények, egészséges ember, egészséges bolygó.
💚🌿

Szépen fejlődik a borsó az ásásmentes ágyásban, mellette pedig beporzókat csalogató pillangóvirág cseperedik. 🙂

További hasznos anyagok a témában:

Könyvek:
Charles Dowding, Stephanie Hafferty – Ásásmentes biokert: https://bit.ly/40HOPif
Charlie Nardozzi – Ásásmentes kertészkedés: https://bit.ly/42P1LEQ

Weboldalak:
https://www.bosegkertje.hu/
https://www.facebook.com/talajmegujit…

YouTube:
https://www.youtube.com/@CharlesDowding1nodig
https://www.youtube.com/@okologiaiintezet

Film:
https://kissthegroundmovie.com/

Ha bármilyen kérdésed van, nagyon szívesen segítek.

Jó kertészkedést! 🙂

Ölelés,

signature with background removed

(lila) édesburgonyapüré

Előkészület: 5 perc

Sütési idő: 15 perc

Összesen: 20 perc

hozzávalók (2 étkezéshez):

  • 30 dkg (lila) édesburgonya, megpucolva & felkockázva
  • ~1 tk. parajdi só (főzővízhez)
  • 1 babérlevél
  • 15 g legeltetett forrású (pl. ír vagy házi) vaj (tejérzékenység esetén ghí, vagy esetleg kacsazsír)
  • 1/4 csésze (60 ml) kókusztej
  • só & bors, ízlés szerint
  • 1/4 tk. szerecsendió, frissen reszelve

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A felkockázott édesburgonyát sós vízben 1 darabka babérlevéllel puhára főzzük, majd leszűrjük.
  2. A még gőzölgő édesburgonyára rádobjuk a vajat és ráöntjük a kókusztejet is. Botmixerrel pürésítjük.
  3. Jöhet a só, bors és a szerecsendió és kész is!

mézes-mustáros krumplisaláta zöldhagymával

Előkészület: 10 perc

Főzési idő: 15 perc

Összesen: 25 perc

hozzávalók (2 étkezéshez):

  • 250 g főzni való burgonya, megpucolva & felkockázva
  • 1 babérlevél
  • ~1/2 tk. parajdi só (főzővízhez)
  • 1 ek. (cukormentes) mustár
  • 1 ek. nyers méz
  • 120 g kókuszjoghurt
  • só & bors, ízlés szerint
  • 2 szál zöldhagyma, felaprítva
  • 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A felkockázott krumplit sós vízben 1 darabka babérlevéllel puhára főzzük, majd leszűrjük és teljesen kihűtjük.
  2. Az öntethez a mustárt, mézet, kókuszjoghurtot, sót & borsot simára keverjük, majd nyakon öntjük vele a krumplisalátánkat, végül megszórjuk az aprított zöldhagymával és a citromhéjjal.

almás-hagymás marhamáj

Előkészület: 5 perc

Sütési idő: 15 perc

Összesen: 20 perc

hozzávalók (2 étkezéshez):

  • 1 ek. mangalica zsír/tisztított vaj/kókuszzsír
  • 250 g marhamáj (esetleg csirkemáj), feldarabolva, erek nagyjából kivágva
  • 1 nagyobb vöröshagyma, vékony csíkokra szeletelve
  • 2 közepes méretű alma, megpucolva & felkockázva
  • 120 ml kókusztejszín
  • 1 tk. friss vagy szárított zöldfűszer, ízlés szerint
  • só & bors, ízlés szerint
  • szerecsendió, frissen reszelve

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Egy serpenyőben felhevítjük a választott zsiradékot, majd rádobjuk a szeletelt hagymát, és lepirítjuk. Ezután rádobjuk a feldarabolt marhamájat is. Pirítás közben rázogassuk folyamatosan.
  2. Amikor a máj már majdnem elkészült, adjuk hozzá a felkockázott almát, a kókusztejszínt, a zöldfűszereket és szerecsendiót is.
  3. Az alma pár perc alatt megpuhul, ha ez megtörtént, utolsó lépésben adjuk hozzá a sót. (A só szárítja/keményíti a májat, ezért adjuk hozzá csak a végén.)

Megjegyzés: Méretétől, és a máj fajtájától függően körülbelül 10-15 perc szükséges, hogy elkészüljön. Ha fakanállal elvágva már nem rózsaszín a belseje, készen vagyunk. Ne süssük túl, mert könnyen rágóssá és szárazzá válhat.

Mellékvese támogató “koktél”

UGRÁS A RECEPTHEZ⬇

Na jó…

Igazából nem is koktél. De hihetlenül sokrétűen támogatja a szervezetünk működését, és még finom is! 😉

A veséink tetején csücsülő mellékvesék kulcsfontosságú szerepet töltenek be a biokémiánk működésében.

Nagyjából 50 hormon termeléséért felelősek, beleértve a sokat emlegetett kortizolt (stresszhormon), valamint az aldoszteron hormont is.

Ezen kívül NEM mellesleg a teljes hormonrendszerünk egyensúlyban tartásáért is felelnek. Funkcionális szemüveget viselve, hormonális problémák rendezését mindig a mellékvesék támogatásával indítjuk.

A krónikus érzelmi stressz, illetve az olyan biokémiai stressz – mint pl. a mikrotápanyaghiányok, ételérzékenységek, vagy toxikus anyagok, amikkel érintkezünk -, úgymond “kimerítik” a mellékveséket, más szóval romlik a mellékvesék funkciója, így nem tudunk megfelelően alkalmazkodni a stresszhez.

Az eredmény?

Szűnni nem akaró fáradtság, hormonális és pajzsmirigy problémák, levertség, enerváltság, amiből sokszor napi több kávé sem képes kihúzni…

Megérdemelnek tehát egy “kis” törődést.

Bizony minden nap.❤

Ez a mellékvese támogató koktél:

  • csökkenti a stresszt, illetve javítja a szervezet stressz-adaptációs képességét
  • javítja az energiaszintet
  • támogatja az immunrendszer működését
  • kiegyensúlyozza a hormonokat
  • javítja a hangulatot

Ez a koktél tulajdonképpen egy képlet alapján készül, ami a mellékveséink mikrotápanyag szükségletét veszi figyelembe:

  • 60 mg teljesértékű, bioaktív C vitamin (narancslé)
  • 375 mg kálium (kókuszvíz)
  • 460 mg nátrium (só, amivel egyéb fontos elektrolitokat is beviszünk!)

A kókusztej zsírforrásként, a kollagén pedig fehérjeforrásként szerepel a receptben, hiszen mint tudjuk, szénhidrátot sohasem fogyasztunk önmagában! 😉

Mikor fogyaszd?

Ezt a “koktélt” nyugodtan fogyaszthatod akár napi szinten is. Legoptimálisabb, ha étkezések között, amolyan délutáni nasiként fogyasztod (ez segíthet a délután 2-3 óra körüli “bezuhanás”-ban is, amikor inkább kávéért nyúlnál ;)). Ilyenkor mindenképp javaslom a kókusztej és a kollagénpor hozzáadását is, ez segít egyensúlyban tartani a vércukrot.

De fogyaszhatod közvetlenül étkezés után is, így tudod a legjobban mérsékelni a koktél okozta vércukor emelkedést. (Ebben az esetben azonban érdemes lehet két vagy három részre elosztani a napi adagot, hiszen a közvetlenül étkezés után elfogyasztott nagy mennyiségű folyadék felhígíthatja a gyomorsavat, ami ronthatja az emésztés hatékonyságát.)

+1 TIPP: ha éjszaka, hajnali 2-3 óra körül gyakran felébredsz, érdemes lehet lefekvés előtti kiegyensúlyozott nasiként kipróbálni.

Váljék egészségedre! 😉

Szeretettel,

signature with background removed

mellékvese támogató “koktél”

Előkészület: 2 perc

Főzési idő: 0 perc

Összesen: 2 perc

hozzávalók:

elkészítés:

  1. Egy nagyjából fél literes pohárban összekeverjük a hozzávalókat, majd elfogyasztjuk. 🙂

pho leves

Előkészület: 5 perc

Főzési idő: 20 perc

Összesen: 25 perc

hozzávalók (3 étkezéshez):

  • 1 liter csirke vagy marha csontleves alaplé
  • ~2 cm-nyi gyömbér, megpucolva & kisebb darabokra vágva
  • só, feketebors, kurkuma
  • 150 g (fagyasztott) garnélarák
  • 150 g (fagyasztott) kékkagyló
  • 150 g rizstészta (adalékmentes)
  • 1-2 db norilap
  • friss petrezselyemzöld/koriander/zöldhagyma, aprítva
  • mungóbabcsíra (opcionális)

elkészítés:

  1. Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a gyömbért és a fűszereket, majd a garnélarákot és a kagylót is.
  2. Kb. 5 perc múlva mehet bele a rizstészta is.
  3. A szűk keresztmetszet a garnéla és a kagyló, ezek 15 perc alatt bőven megfőnek, de a csomagoláson általában fel is van tüntetve a főzési idő.
  4. Ha kész, beleteszünk 1-2 norilapot, majd megszórjuk a friss zöldekkel és a mungóbabcsírával.
  5. Jó étvágyat hozzá!

frittata, maradékokból

Előkészület: 10 perc

Sütési idő: 25 perc

Összesen: 35 perc

hozzávalók (4 étkezéshez):

  • 15 dkg füstölt kolbász/sonka/bacon szalonna, felkockázva
  • bármilyen megmaradt sült/párolt zöldség/keményítős
  • 8 db tojás
  • 250 ml kókusztej/adalékmentes növényi tej
  • 1/4 tk. frissen reszelt szerecsendió
  • ~ 1 tk. parajdi só
  • 1/2 tk. őrölt kurkuma & csipetnyi feketebors
  • ~1 tk. friss vagy szárított zöldfűszer
  • 2 ek. sörélesztőpehely (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  2. A füstölt húst/bacont egy sütőbe tehető (pl. öntöttvas) edényben lepirítjuk, majd elzárjuk a lángot és rádobjuk a felhasználni kívánt maradék zöldségeket is.
  3. Egy külön tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a kókusztejet, a sót, a fűszereket és a sörélesztőpelyhet is, majd az egészet a füstölt húsos/zöldséges keverékünkre borítjuk.
  4. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük (vagy amíg a közepe is szép szilárdra sül).